Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Socialstyrelsen beställer en Stig Dagerman för 2018: ”Att gifta sig med ett barn”

av | 29 mar, 2018 | Familjeliv

Lästid: 5 minuter

”Att gifta sig med ett barn” skulle kunna vara en novell för det mångkulturella Sverige i modern tid. Novellen skulle kunna vara  beställd av Socialstyrelsen för att på ett skönlitterärt sätt informera och gestalta, kanske även normalisera, vuxna män som tagit sig en minderårig hustru som fortfarande borde leka med dockor istället för att tvingas sköta ett hushåll, ha sex, och bli gravid. 

När jag vaknade i morse läste jag en tweet av journalisten Sakine Madon. Jag möttes av den tecknade bilden av tre små barn, som en illustration på ett dokument från Socialstyrelsen om barnäktenskap. En overklig, chockerande upplevelse. Är det sådant som statliga myndigheter idag alltså ägnar sig åt? Att informera om pedofili på det där sakliga, lite hurtiga svenska viset? Om man alltså gift sig med ett barn under 15 år är det bara ”olämpligt” att bo ihop?

Ganska symtomatiskt är det exakt 70 år sedan, 1948, som novellen Att döda ett barn av Stig Dagerman, publicerades första gången. Den skrevs på beställning av Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, för att få ner hastigheten i trafiken. I Sverige är allt möjligt, har jag för mig att en slogan löd en gång i tiden. Måhända skulle därmed en Dagerman – kanske någon namnkunnig, politiskt korrekt yngre författarförmåga? – kunna anlitats 2018 för att skriva något liknande? Fast med en annan rubrik.

2018 skulle novellen heta ”Att gifta sig med ett barn”. Och 70 år senare skulle läsarna få läsa följande på Wikipedia: ”På en avskalad och klar prosa men med en ödesmättad stämning skildras vardagslivet för de inblandade innan en av dem avsiktligt gifter sig med ett litet barn. Läsarna vet från början vad som ska ske och författaren arbetar med en berättarteknik som kallas plantering.”

”Det är en lätt dag och solen står snett över slätten. Snart skall klockorna ringa, ty det är söndag. Män rakar sig framför speglarna på köksborden och kvinnor skär gnolande upp bröd till kaffet och flickebarn sitter på golven och knäpper sina livstycken.

Det är den lyckliga morgonen till en ond dag, ty denna dag skall ett barn giftas bort i den tredje byn till en mycket äldre man. Ännu sitter barnet på golvet och knäpper sitt livstycke och mannen som rakar sig säger att i dag skall de ta en roddtur nerför ån och kvinnan gnolar och lägger upp det nyskurna brödet på ett blått fat. 

Ännu tänker ingen av dem tanken fullt ut, att barnet som sitter på golvet i natt kommer att bli våldtaget i sängen uppe i kammaren på vinden. Att barnets liv för alltid kommer att förstöras av den vuxne mannens hänsynslösa sexualitet och samhällets svek.”

Voice of Absurdistan, tänker du? En ondsint lögn, illvilligt fabricerad från mitt alldeles eget alarmistiska propagandaorgan? Nej, inte alls. Bara statlig information från Socialstyrelsen i samarbete med Migrationsverket. Dokumentet illustreras med tre barn, en liten flicka med huvudet i slöja, en pojke (naturligtvis! i könsneutrala Sverige ska man även kunna ingå äktenskap med en gosse) samt ännu en flicka (antagligen för att de stackare som är offer i barnäktenskap till övervägande del är flickor).

Det är en väldigt motsägelsefull skrift, det här. Å ena sidan är rubriken ”Information till dig som är gift med ett barn”. Men sedan följer texten:

”Barnäktenskap är förbjudet i Sverige. I Sverige är det förbjudet att gifta sig med någon under 18 år. Det finns många anledningar till det.” Sedan så radar man upp vad som gäller, att alla barn, flickor och pojkar, har samma rättigheter. Att alla som ingått äktenskap har rätt att skilja sig, även om den andra partnern inte vill skilja sig. Att sex är frivilligt, även inom äktenskapet. Att alla ska få möjlighet till information om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Att en flicka/kvinna har rätt att göra abort om hon vill avsluta en graviditet. Och att när en person fyllt 18 år har den personen rätt att bestämma över sig själv.

Men sen kommer det. På svenska. Som om personer som för det mesta har tolkbehov, kommer att läsa just denna lilla skrift. ”Om den du är gift med är ett ensamkommande barn”. Socialtjänsten har det praktiska ansvaret för alla ensamkommande barn. Där ingår att ordna ett boende till barnet. Det är Migrationsverket som ansvarar för att ordna boende till vuxna asylsökande. Socialtjänsten utreder barnets behov av skydd och stöd och föreslår ett boende för barnet. Socialtjänsten kan komma att föreslå att ni inte bor tillsammans under en kortare eller längre period. Syftet är att säkerställa att barnet får det skydd och stöd det behöver och har rätt till. Eftersom barn under 15 år har en absolut rätt till skydd mot sexuella handlingar är det olämpligt att ni bor tillsammans om barnet är under 15 år. Detta gäller även om ni har gemensamma barn. Både socialtjänsten och migrationsverket kommer arbeta för att ge barnet möjlighet att uttrycka sin egen åsikt, var det ska bo och hur det vill ha det. Det är barnet och den gode man- nen som socialtjänsten kommer att samarbeta med och som tillsammans med socialtjänsten kan bestämma om barnet.”

”Kan komma att föreslå”. ”Olämpligt”. Orden är varsamt placerade. Försiktigt. Mjukt. Ingen får bli arg! ”Både socialtjänsten och migrationsverket kommer arbeta för att ge barnet möjlighet att uttrycka sin egen åsikt, var det ska bo och hur det vill ha det.” Som om en liten flicka ska våga sätta sig upp mot den vuxna man som gjort henne till sin hustru.

Runt 200 fall av misstänkta fall av äktenskapstvång har anmälts till åklagare sedan den nya lagen infördes 2014. Men bara sju åtal har väckts och fem domar avkunnats.

Ty den man som har gift sig med ett barn fortsätter leva sitt liv som om inget hade hänt. Den som har gift sig med ett barn anser att han bara gör det han har rätt till och går upp till kammaren med förväntansfull min. Alla skuggor är mörka och barnet han strax ska ta som det passar honom har skräck i sina ögon, men det struntar han i. Hennes ögon intresserar honom inte, ej heller det faktum att hennes kropp skälver av fasa och hon försöker kväva gråten i halsen. När han vänder sig ifrån henne är hon tyst men mannen som gift sig med barnet anar inte att denna tystnad är hans fiende och att han kommer att behöva år av sitt liv för att besegra den genom att skrika att det inte var hans fel. Men han vet att det är lögn och i sina nätters drömmar skall han i stället önska att få en enda minut av sitt liv tillbaka för att göra denna enda minut annorlunda. 
   Men så obarmhärtigt är livet mot den som gift sig med ett barn att allting efteråt är för sent.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer