Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Skydda barn och riskgrupper mot Coronaviruset!”

av | 3 mar, 2020 | Uncategorized

Lästid: 6 minuter

Medan Aftonbladet rapporterar om hur bra luftkvalitén har blivit i Kina sedan nu över 80 000 kineser smittats av COVID-19, coronaviruset som dödat över 3000 människor världen över, sitter jag hemma sjuk i lungorna och med astmatiska besvär som kommit upp till ytan på grund av det kalla vädret och omgivningens ovana att hosta och nysa rakt ut. Vanligtvis är en hostning eller en nysning inget vi lägger märke till eller som dödar men nu är det annorlunda. Minst 24 människor i Sverige har smittats under resor utomlands i norra Italien, Iran, Kina och Tyskland där COVID-19 sprids eller efter att de haft kontakt med smittade som kommit hem. Debattören Tobias Petersson, som själv är astmatiker, förundras över samhällets tafatthet ifråga om effektiva åtgärder för att stoppa spridningen av viruset.

I smitthärden Iran visar en rapport från University of Toronto att troligtvis uppemot 18 000 kan vara smittade eller som värst uppemot över 50 000 människor. Sverige har tagit emot flera resenärer från Iran som insjuknat kort efter att de anlänt hit. En del av dessa har varit ovilliga att delta i smittspårningen. Inte bra. Nu äntligen men försent stoppas vissa flyg från Iran.

Smittan finns här nu för att man varit ovilliga att stoppa flygtrafiken tidigare. Och fortfarande tar Sveriges flygplatser emot flyg från länder i Europa där viruset sprids bland allmänheten, och nu finns smittan med COVID-19 bekräftad i de flesta europeiska stater, inklusive småstater som Luxemburg, San Marino och Monaco.

De flesta som smittas får en mild variant, de kanske knappt märker att de mår dåligt. De får lite hosta, snuva, feber och halsont, det vill säga influensasymptom och förkylningssymptom som de flesta går och bär på någon gång under året utan att vi oroas över detta och att vi kan smitta ner familj, vänner och arbetskamrater.

Men runt 20% av de som drabbats av viruset får allvarliga problem med lungorna och kan dö i lunginflammation. Till riskgrupperna hör framförallt vuxna astmatiker som jag, hjärtsjuka, rökare, äldre och diabetiker. För oss är risken att drabbas hårdare av COVID-19 större och därmed ökar dödligheten i vår grupp betydligt. För de med redan existerande lungproblem visar en undersökning att dödligheten är 6%, med förstås ökande risk att dö med stigande ålder. Vad kan vi runt 800 000 astmatiker i Sverige och andra riskgrupper göra för att skydda oss? Vad kan samhället göra för oss?

Jag besökte Astma- och Allergiförbundets hemsida som hänvisar till Folkhälsomyndighetens information. Där ges inte mer än allmänna råd till befolkningen, som att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.

Att undvika kontakt med sjuka är lättare sagt att gjort om smittan skulle börja sprida sig allmänt i samhället. Många bär ju faktiskt smittan utan att ha symptom. Från Sydkorea rapporteras det att 1900 medlemmar från en kristen sekt testats för viruset. Av de testade var 600 personer utan symptom och i denna grupp var hela 70% bärare av viruset. Detta är det luriga med viruset. I flera fall ger det sig inte till känna förrän det träffar på någon som tillhör en riskgrupp. Riskgrupper är därmed i fara.

Folkhälsomyndigheten som ska ha svenska folkets hälsa i centrum säger att resenärer från smitthärdar ska leva som vanligt om man inte har luftvägssymtom som hosta, andningssvårigheter eller feber. Men om upp till 70% från smitthärdar saknar besvär eller har så milda symtom att de knappt känner av dem riskerar viruset att spridas i stor omfattning i samhället.

Folkhälsomyndigheten har också blivit kritiserad för sin inställning till barns möjligheter att bli smittade och smitta.

På sin hemsida skriver de:

Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning finns, ur ett smittskyddsperspektiv, i dagsläget ingen anledning att friska elever som återkommer från en resa ska stanna hemma från skolan. Samma sak gäller för personal, och oavsett i vilka områden de har rest.

Att låta barn från smittohärdar som inte uppvisar symptom vara hemma från skolan menar myndigheten är ”fullständigt oproportionerligt” och Karin Tegmark Wisell, chef för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten menar i Aftonbladet att vi inte ska gripas av panik. Elisabeth Backteman, statssekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg, säger att läget måste vara betydligt allvarligare än vad det är i Sverige i dag för att skolor ska stängas.

Samtidigt stänger Frankrike, Finland och Italien ner skolor i städer där viruset fått spridning i samhället. I Finland visar det sig att ett barn nu smittat både vuxna och andra barn med viruset. 130 elever och skolpersonal som kan ha varit i kontakt med det smittande barnet sätts nu i karantän i Helsingfors. Och i Frankrike, Italien och flera andra länder som drabbats av viruset skulle sådant som Melodifestivalen med tiotusentals besökare nu på lördag vara en omöjlighet. Eftersom stora evenemang kan sprida smittan och förvärra situationen har myndigheter där ställt in stora evenemang med tusentals besökare.

Mycket kring det nya Coronaviruset är ännu okänt. Vi vet inte hur stor dödligheten egentligen kommer att vara. Är den bara på 1-2% hos de drabbade som medier rapporterar om eller är siffran högre? Hur stora risker utsätts riskgrupperna för i kontakt med smittan? Vilka åtgärder ska företag vidta för sina anställda? Kommer vi se ett stort antal företag satta i karantän? Ska riskgrupperna sättas i karantän för att undgå att bli smittade? Hur seglivat i sin globala spridning kommer viruset att vara? Hur länge har det egentligen cirkulerat obemärkt eller tagits för influensa? Hur många med influensasymptom som inte varit och rest bär på viruset i Sverige? Hur smittsamma är barn som bär viruset för vuxna, för sina föräldrar, för skolpersonal?

Frågor, frågor, frågor som inte möts av svar, utan av låg förberedelse från samhällets sida.

Regeringen har äventyrat medborgarnas hälsa genom att gå på den slappa Folkhälsomyndighetens rekommendationer som är reaktionära snarare än proaktiva. Myndigheten har in i det längsta avstått från att begära flygstopp från Iran. Sveriges ansvariga ministrar och myndigheter reagerar hellre försent än att sätta in maximala och extrema åtgärder för att hindra en farlig eskalerande utveckling. Sveriges liberala och försiktiga politik mot det för många dödliga hotet kommer inte visa sig vara framgångsrikt och kommer visa sig slå hårdare ekonomiskt mot samhället än om man sätter in de kraftfulla extrema åtgärderna nu med för stunden ekonomiskt allvarliga konsekvenser. Svenska folket måste protestera mot allt för försiktiga åtgärder. Det är allvar, tiotusentals till hundratusentals svenskars liv står på spel.

Folkhälsomyndigheten har igår höjt nivån från låg till måttlig risk för allmänheten att smittas av COVID-19. Men kom ihåg som myndigheten säger, vi ska inte gripas av panik.

Tobias Petersson, samhällsdebattör och astmatiker

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer