Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Skolutredningens huvudlösa idéer kommer aldrig kunna lösa Sveriges segregationskris

av | 29 apr, 2020 | Skolan

Lästid: 5 minuter

Björn Åstrand har å regeringens vägnar i dagarna presenterat en ny utredning: ”Utredning om en mer likvärdig skola”. Utredningens mest dramatiska förslag är att helt förbjuda kötid som urvalsgrund till skolan. Antagningsprocessen ska tas över av Skolverket. I korthet handlar det om kvotering och lottning när elever ska antas till respektive skola. I klartext handlar det om att alla ska tvingas ha det lika dåligt. Svenska skolan är i kris, men är det verkligen medel- och överklassen som är det stora problemet? Att de, i mån om sina barn, vill ge dem de allra bästa förutsättningarna att bli goda människor och samhällsmedborgare? Ser man inte hur desperat och drastisk förslaget om att förbjuda kötid är? Problemet är väl ändå inte barnen, utan att för många skolor håller en för dålig kvalitet. Lösningen på det kan knappats vara att lotta om vilka barn som ska placeras på de sämre skolorna. Det skriver idag Madeleine Lilja Rönnqvist.

Det här med kvotering eller lottning kan aldrig bli rätt, i något sammanhang. Det går att förändra strukturer och lösa problem på annat sätt. Det som krävs är en vilja att förändra attityder. Vi har inte kommit så långt som vi ändå gjort när det handlar om likvärdighet genom tvång eller lottning. Varför ens skaffa sig en utbildning om det ändå ska tvingas eller lottas om var och ens framtid? Kan vi inte lika gärna då också lotta in alla på arbetsmarknaden? Riksdagspolitiker, liksom invånare till boenden i områden med ”utmaningar”? Har man ens tänkt kring barns olika förmågor? Det här är så urbota dumt att man baxnar.

Svenska skolan har ett allvarligt problem och det stavas segregation. Och var den kommer ifrån eller bottnar i vet vi men bakom det skenbart enkla döljer sig en komplicerad och splittrad verklighet. När det gäller skolan måste man först erkänna problemen med mångfalden. Där är vi inte idag. Därför blir frågan om likvärdighet och lottning ett slag i luften. För det kan väl ändå inte vara så att man tror att lottning kommer lösa segregationen?

Jag håller med om att varje barn, oavsett bakgrund eller var den går i skolan, ska ha samma möjlighet till en bra skolgång och därmed i förlängningen bidra till samhällets bästa. Men lottning eller påtvingad likvärdighet kan inte vara svaret.

Vi vet av tidigare forskning att etniska svenskar flyttar ifrån områden med många invånare med utländsk härkomst. Det är en av de starkaste krafterna bakom segregationen. Det finns en så kallad tipping point på 3-4 procent, när andelen invandrare blir så stor så flyttar infödda svenskar därifrån. Det handlar om oro för områdets och skolans kvalitet, trygghet för barnen, och kulturella motsättningar som många gånger är svåra att överbrygga. Ska verkligen barnen påtvingas att bli en slags lösning på ett djupgående problem? För det är vad i sak handlar om.

Vi har stora problem med segregation och det syns absolut i skolan, om inte annat märker barnen av det som är direkt drabbade. Många talar gärna om mångfalden som något berikande men när man ska välja skola eller flytta blir verkligheten konkret och mångfalden inte lika lockande. Det kan handla om allt från oron att barnen ska hamna i minoritet eller att man oroar sig för att deras svenska språk ska påverkas negativt. Mångfalden må vara berikande i teorin men i verkligheten är den något annat. Och det är tragiskt. Men det är inget vi kan lotta bort.

https://fof.se/tidning/2015/7/artikel/segregeringen-okar-i-sverige

Barn ska idag tydligen lösa det ingen politiker hitintills klarat, segregationen. De ska inte heller ha några val och fråntas den rättighet de har, det fria valet. Om varje elev ska bli sin egen person och inte en i raden eller en i mängden, är just det egna valet av utbildningsväg viktigt. De ska inte behöva tvingas förhålla sig till politiska nycker, allt efter politisk tycke och smak.

Skolan har en viktig samhällsroll och ska vara en plats där elever kan mötas, lära sig viktiga färdigheter trots ojämlikheter och olika förutsättningar. Det är jag den första att skriva under på men vad händer med en elev som inte ges någon möjlighet att påverka sin egen framtid genom att komma till den skolan hon eller han vill?

Jag tror viljan hos föräldrar är starkare än politiken. De kommer inte stillatigande låta sina barn bli en bricka i regeringens försök att komma till rätta med med deras katastrofalt misslyckade invandrings- och integrationspolitik. De allra flesta föräldrar är beredda att kämpa för sina barns möjligheter till ett gott och tryggt liv.

MADELEINE LILJA RÖNNQVIST
Madeleine Lilja Rönnqvist är skribent och grundare av Projekt Sanning

 

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer