Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Skogsbränderna visar tydligt att hjälp på plats är bäst vid katastrofer

av | 26 jul, 2018 | Migrationspolitik

Lästid: 5 minuter

Sedan de förödande skogsbränderna började i början av juli har sociala medier sjudit av reaktioner och inte minst en rad olika politiska poänger. En av de mest frekventa attackerna på meningsmotståndare bland så kallade ”antirasister” var ett friskt delat inlägg om hjälp på plats. Riksdagsledamoten Hanif Bali ifrågasatte satiren och menade att det är just det som sker. I dagens krönika fortsätter författaren Eva-Lisa Dezmin på den inslagna banan och utvecklar varför hjälp på plats verkligen är bäst vid katastrofer och krig samt reder ut begreppen för dem som fortfarande inte förstått skillnaden på en krigszon och ett närområde.

Skogsbränderna har nu både bildligt och bokstavligt talat undanröjt varje tvivel om att hjälp på plats är det bästa alternativet vid krig och katastrofer. Dessvärre har jag upptäckt att många s k ”antirasister” inte ens förstår skillnaden mellan en krigszon och ett närområde, så här kommer först en kort förklaring till er: En krigszon är ett område där fullskaligt krig pågår. Ett närområde är den region dit folk flytt för att undkomma kriget. Det är dit hjälp skickas från till exempel UNHCR och andra hjälporganisationer.
Om vi nu skulle ha agerat på liknande sätt som vi gjort med flyktingpolitiken när det gäller bränderna och torkan, hade det enda rätta varit att se till att så många som möjligt av de drabbade skulle få komma till kommuner som kanske ligger hundra mil från deras bostäder, istället för att hjälpa dem i närområdena dit de flytt. Men eftersom alla inte har råd att ta sig så långt, eller att ta med alla sina boskap till bättre betesmarker femtio mil bort, skulle således bara de rika ha möjlighet att göra den resan. Medel- och låginkomsttagarna blir alltså kvar i närområdena.
För att göra det ännu mer attraktivt för bönder och branddrabbade att göra den långa resan, lägger vi även ut ett litet lockbete. Det skulle kunna se ut så här:

Bönder och branddrabbade, välkomna! Kom som ni är och lev som ni behagar, vi ser till att fixa fram bostäder och försörjer er, utan krav på motprestationer. Släpp ut er boskap var ni vill, de regler som gäller för kommuninnevånarna omfattar inte er. Vi behöver verkligen få lite variation i tillvaron och tror att mångfald i storstadsmiljöer är jättebra. Säkert kommer bilister och lokaltrafiken att visa tolerans inför kreatur som strövar längs gator och torg, vi har förklarat för invånarna att de måste integrera sig i den nya mångfalden och de kommer nog att uppskatta förändringen bara vi ger dem lite tid. Vi kommer även att se till att de husägare som har stora betesmarker, får bidrag om de tillåter era boskap beta på deras mark. Dessa bidrag kommer skattebetalarna att stå för, de är väl tilltagna och vi är säkra på att många därför ser möjligheten att tjäna sig en rejäl hacka på erbjudandet. Att det i slutändan är skattebetalarna som blir lidande och därmed kommer att få mindre hjälp om de själva skulle behöva den, är det inte många som kommer att räkna ut och de som gör det kan vi enkelt tysta genom att kalla bondefientliga, eller varför inte rätt och slätt brandofferrasister. Även vi förstår att om skattebetalarna inte ska tvingas skatta ihjäl sig för att fixa detta, måste vi eventuellt göra några nedskärningar. I första hand kommer dessa att göras i det bistånd vi ger till närområdena, i andra hand i välfärden.Den som inte har möjlighet att utnyttja vårt generösa erbjudande blir självklart lidande, men det gör inget, för vårt yttersta intresse är att jobba på vårt varumärke som ”den humanitära storkommunen”, vi skiter fullständigt i om de mindre bemedlade får det svårare till följd av det, eller att vi kunnat hjälpa så många fler på plats, vilket dessutom kostat väsentligt mindre. Det viktigaste för oss är att ha något att stoltsera med, något som låter bra. Att det i slutändan inte blir speciellt lyckat för någon gör inget, för alla vet ju att även solen har sina fläckar.
Börjar stadsborna skriva hemska saker om er på sociala plattformar kommer vi dessutom att lägga massor med resurser på att anmäla dessa hatbrott. Vi kommer också att dela ut löjligt låga straff om några boskap förirrar sig till en privatägd mark och orsakar skada där. Ni har ju inte kommit hit för att tvingas bli åtalade och fängslade för att ni lever som ni skulle ha gjort ute på vischan. Alla levande varelsers lika rätt och värde, är vårt mantra.
PS. Du behöver inte ens vara drabbad, vi gör inga kontroller kring om du är en riktig flykting, eller en ekonomisk dito. Ser du en möjlighet att utnyttja det här erbjudandet bara för att ditt liv är tufft? Varmt välkommen du med!

Det har aldrig varit mer tydligt varför hjälp på plats är det mest humanitära och det mest rättvisa. Och hittills har jag inte sett en enda ”antirasist” gapa om att alla som blivit drabbade av bränderna eller av torkan, genast ska komma till deras kommun där gräset är grönt och det inte brinner någonstans. Enligt deras egen retorik borde de nu lägga allt krut på att tillämpa samma devis på alla drabbade i Sverige, som de gör på människor i krigsdrabbade delar av världen. För tankegången måste ju bli densamma oavsett om katastrofen sker utrikes som inrikes.
Men nej, de är fullt upptagna med att håna SD och svära över ”de rika”. Inse ironin i det. De förstnämnda förespråkar samma hjälp på plats som nu ”antirasisterna” glatt hyllar när det gäller bränderna och torkan. De sistnämnda är samma personer som hade haft råd att fly hundra mil för att ta del av ”antirasisternas” generösa erbjudande, om ett sådant lagts fram. Det mest komiska är kanske att migrationsförespråkarna inte tycks förmå sig se likheterna med dem de säger sig avsky så mycket.

EVA-LISA DEZMIN

Eva-Lisa Dezmin, 47, är författare och bor med sin man och två hundar i Lycksele. Hon är även delägare i det nystartade förlaget DareMe Publishing. Hennes nya bok Guessing game köper du här. 

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min kommande bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund. Planerad utgivning är 25/6. Bevaka den gärna här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer