Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Sju råd till grottmän från medeltiden: I Sverige är kvinnor fria och du har ingen rätt att bestämma över dem

av | 21 okt, 2021 | Livsstil

Lästid: 6 minuter

Noterar att det kommit ett nytt utspel från Qaisar Mahmood i Dagens Nyheter (var annars?) med rubriken ”Sju råd till Ove – så anpassar du dig till mångfaldens Sverige”. Samma gamla floskler om att svensken behöver anpassa sig till mångkultur, ”integreras” i sitt eget fädernesland. För att vara tydlig: Nej, svensken behöver inte anpassa sig något alls.

Svensken har rätt att vara exakt så svensk som vederbörande vill. Texten är mästrande och Mahmood verkar tro att gemene etniske svensk, eller ”Ove” som han kallar denna symboliska person, är smått efterbliven och därför behöver tilltalas med en retorik som mer riktar sig till ett barn än en vuxen.

Det jag slås av när jag läser dessa instruktioner är att mycket av det som står där är redan något som gemene man tillämpar, helt utan att behöva lyssna till Mahmoods nedlåtande babbel. Men jag reflekterar också över att det råder stor brist på texter där patriarkala utlänningar instrueras i hur de ska bete sig när de kommit till ett land där deras religion och kultur inte är förhärskande, och där de behöver ta seden dit de kommit. I synnerhet när det gäller relationer och respekt gentemot kvinnor – alla kvinnor.

 

 

Ja, jag anser att patriarkala utlänningar, män i alla åldrar, behöver gå en kurs i hur de ska bete sig mot (kanske i synnerhet svenska) kvinnor i Sverige. Bristen på kunskap och respekt är skriande och detta har i mitt tycke förvärrats de senaste åren.

Nej, jag vet att svenska politiker och myndigheter i gemen anser att det är ”kränkande” att berätta för utlänningar vad som gäller i Sverige, men hur tycker de att det har gått när detta ansvar lämnats över på enskilda individer, människor som ibland kanske inte ens kan läsa och som inte ens försöker bli en del av det svenska samhället?

Mahmood talar till svensken som om han vore ett dagisbarn. Kanske är det ett effektivt pedagogiskt grepp, inte vet jag, men varför inte, möjligen är det exakt den tonen vi behöver ha även till icke-svenskar. Och att vi talar om att dessa regler omfattar även icke-svenska kvinnor, förstås, för bor man i Sverige är alla människor lika mycket värda. Jag börjar direkt:

1. I Sverige bestämmer inte män över kvinnor

Det råder visst förvirring här och män med stenåldersvärderingar tror därför att de har rätt att bestämma över kvinnorna i sin familj. Inget kan vara mer fel. Män bestämmer inte över kvinnor i Sverige. Här bestämmer kvinnorna över sig själva. Det är kvinnan som bestämmer vem hon vill vara med, hur hon vill klä sig, vad hon ska tro på, om hon ska jobba eller plugga eller ingetdera. Hon bestämmer hur hon vill leva. Hon bestämmer vad hon vill säga, tycka och känna.

2. I Sverige är kvinnor lika mycket värda som män

Kvinnan är inte en som måste tiga i församlingen. Hon får uttrycka sina åsikter. Hon har en egen vilja. Hon behöver inte lyda en man. Varken sin egen eller någon annan. Hon är fri. Eller ska vara, åtminstone. Tyvärr verkar det råda många missförstånd på den här punkten, män som tror de styr kvinnors liv. Det är fel. Kvinnan styr sitt eget liv. Du som man får finna dig i detta. Hon är lika mycket värd som du och har samma rättigheter (och skyldigheter).

3. I Sverige klär sig kvinnor hur de vill

Kvinnor i Sverige behöver varken täcka ditt hår eller ansikte eller kroppen. Kvinnor kan klä sig precis hur de vill och det betyder inte att de på något sätt är ”sämre”. Har du, grottpatriark, problem med det? Då kanske Sverige är fel land för dig. Det finns många länder där det råder tvång och offentliga regler för kvinnors klädsel. Kanske är det ett sådant land du ska flytta till. Du har i alla fall absolut ingen rätt att högljutt eller med kroppsspråk, blickar eller andra uttryck ge luft åt din kritiska syn på kvinnors klädsel. Problemet ligger hos dig, inte hos kvinnan.

4. I Sverige ligger kvinnor med vem de vill som det passar dem

Kvinnors sexualitet är det som verkar utgöra det största problemet för patriarkala grottmän och sexualiteten blir därför också en konfliktyta, då grottmännen inte kan hantera att i Sverige är kvinnor fria att agera sexuellt som det passar dem. Vi har en ålder på 15 år, en byxmyndighetsålder som är till för att skydda ungdomar från sexuella övergrepp från äldre. Men tonåringar kan ha sex med varandra och när de fyllt 15 kan de ha sex med vem de vill. I Sverige ligger kvinnor som det passar dem och är fria att uttrycka sin sexualitet. I Sverige får kvinnor njuta av sex både utom och inom ett äktenskap. Sexualiteten är inte något man moraliserande ska sätta sig över, även om vi idag ser en sexuell backlash där givetvis kvinnorna är de stora förlorarna. I Sverige är vi också fria att leva sexuellt som det passar oss utifrån vår sexuella läggning, älska den vi vill, eller flera.

5. I Sverige jobbar och utbildar sig kvinnor som de vill

För en tid sen talade jag med en patriarkal grottman vars fru vårdade deras barn i hemmet. Jag undrade om hon inte ville arbeta, varpå han svarade: ”Det är jag som bestämmer om min fru ska jobba, och eftersom jag inte vill det, så stannar hon hemma”. Ja, jag har svårt att smälta detta, vi lever år 2021 men grottpatriarkerna anser sig ha rätt att styra över kvinnors liv här i Sverige? Och kanske är deras kvinnor så avskurna från information att de inte förstår att de inte måste lyda sin mans påbud. Hej patriark, du har ingen rätt att bestämma över hur en vuxen kvinna ska leva sitt liv! Du har ingen rätt att förbjuda henne att arbeta utanför hemmet eller utbilda sig om hon vill. Ännu har Sverige inte talibanstyre och så länge vi inte har det så har du ingen rätt att tala om för din fru att hon måste förbli hemmafru.

6. I Sverige betraktas det som sjukt att leva enligt förlegade regler om ”heder”

”Heder” är något bisarrt och sinnessjukt och betyder kort sammanfattat att en familjs ”ära” bärs i en flickas eller kvinnas sköte och via hennes kropp. I Sverige lever vi inte enligt dessa medeltida regler. En familjs anseende är inte avhängigt av en kvinnlig familjemedlems relationer, klädsel, åsikter, tankar eller moral. Jag anser att sådana avarter av mänsklig interaktion bör straffas hårdare. Förhoppningsvis kommer rättsväsendet bättras i detta avseende framöver.

7. I Sverige behöver samhället inte anpassa sig efter religion.

Sverige är ett sekulärt samhälle som utgår från demokratiska principer och frihet att tro eller inte tro på vad man vill. Religion är en privatsak som samhället aldrig kommer att anpassa sig efter. Vill din kvinna skippa guden så är det hennes ensak. I Sverige finns inga måste och krav på livslång gudatro, oavsett vilken religion det gäller.

Jag hoppas jag var tydlig. Jag är förstås medveten om att texten borde översättas till många språk för att budskapet ska nå fram, men det ligger lite utanför mina möjligheter. Kanske räcker det ändå med budorden på svenska. Det finns trots allt Google translate 😉

*******

Eftersom jag såg det komma har jag en sprillans ny bok. Med Löfven och hans anhang på väg till soptippen. Där de tyvärr ännu inte är. Men du kan bli flockimmun mot det svenska tillståndet! Vill du köpa en signerad bok av mig så mailar du till katjanouch@gmail.com – märk mailet ”Helt Oacceptabelt”.

 

Senaste boken ”Helt oacceptabelt” köper du här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921334/helt-oacceptabelt-anvisningar-for-att-uppna-mental-flockimmunitet-mot-det-svenska-tillstandet

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här! Del 2, Ingen kvinnas land, kommer hösten 2021.

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer