Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Självklart bör mäktiga journalister granskas precis som resten av etablissemanget

av | 18 jul, 2019 | Media

Lästid: 5 minuter

Tiden då journalister var immuna mot granskning är förbi. Tack vare alternativa och sociala medier och medborgarjournalistik kan idag vem som helst avslöja hyckleri, lögner och brott. Vilket är tur, för många av journalister inom till exempel public service är inte längre bara skribenter och objektiva, opartiska skildrare av samhället utan i allra högsta grad politiska aktivister, och därmed inte sällan korrupta, förljugna och lydigt dansandes i maktens koppel. Därför måste de ständigt ifrågasättas och exponeras. De stora medieplattformarna av idag fungerar också i mångt och mycket som megafoner för en dysfunktionell politik, främst när det kommer till frågor som rör migration, integration, kriminalitet och islamisering av samhället. Mainstreamjournalistiken har på många sätt förstört för sig själv då man ljugit, mörkat och förvanskat sanningen alltför många gånger. Därför behöver dess aktörer nagelfaras som vilka andra makthavare som helst – i synnerhet som de själva många gånger gjort till sin uppgift att förfölja och trakassera oliktänkande, samtidigt som de framställer sig själva som moraliskt överlägsna.

De senaste dagarna har debatten rasat om huruvida det var riktigt att hänga ut Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg med familj på Arlanda, på väg att ta flyget till en semesterdestination, vilket fångades på foton som publicerades på sociala medier och snabbt blev virala. Lindberg hade tidigare twittrar att ”folk som flyger borde skämmas” och länkade till en text om flygets farlighet för klimatet av sin kollega Eva Franchell. Lindbergs anhängare, vänner och kollegor ansåg inte helt oväntat att det var ett övertramp att exponera Lindbergs flyghyckleri. Andra, som inte vurmar för Lindbergs världsfrånvända skriverier och som är trötta på hans förnekande av samhällsproblem och förföljelse av oliktänkande, tyckte å andra sidan att avslöjandet var rätt, och även nödvändigt för att visa hur falsk han är. Jag ansluter mig till den senare grupperingen. Faktiskt är det i dag viktigare än någonsin att granska de mediala makthavare som lierat sig med det politiska etablissemanget och driver dess agenda i syfte att skydda politiker som för länge sedan borde fått lämna sina poster och ställt till svars för lidadet de åsamkat samhället och dess medborgare.

Den tredje, eller fjärde statsmakten kallas det ibland, journalistskrået som producerar texter, krönikor, agendasättande tyckanden och reportage på de etablerade medieplattformarna med hundratusentals läsare. I Sverige har förtroendet för dessa aktörer varit högt, då man inte haft någon anledning att misstro dem, till skillnad från medierna i diktaturer. I Sverige har pressen stoltserat med att vara oberoende och fri, och man har historiskt avslöjat makten, storfinansen och andra potentater åt folket. Statsmakt är de dock mycket riktigt, då de har stort inflytande på människors tänkande och vilka beslut som fattas. Till exempel har medier enorma möjligheter att påverka politiskt, beroende på hur de vinklar nyhetsrapportering. Medierna själva kan skapa drev som fäller politiker, och rädslan för dessa drev har gjort att många lämnat sina poster eller hållit tyst bara för att dessa offentliga häxjakter och avrättningar är så obehagliga.

Ett tydligt exempel på mediers makt var hur man påverkade människors inställning under flyktingkrisen 2015, genom att över hela världen sprida bilden av den drunknade pojken Alan Kurdi liggande med ansiktet neråt i sanden på en grekisk strand (att pojken drunknade på grund av faderns oaktsamhet utelämnades till en början). En sådan bild lämnade ingen människa oberörd och man influerade Europas befolkning att ”öppna sina hjärtan” för flyktingar. Man talade direkt till känslorna, också för att få tyst på dem som redan initialt ställde sig kritiska till de omfattande och okontrollerade migrantströmmarna (i vilka även terrorister strömmade in i Europa, något som bland annat just nämnde Anders Lindberg var snabb med att avfärda som en ”myt”). Liknande bild på en drunknad pappa och hans barn presenteras nu också som en del av propagandan mot Trumps migrationspolitik. Människor är lättmanipulerade och alla blir förkrossade av att se döda småbarn. Dessväre är många aktörer i medier inte så humanistiska och oberoende som de vill påskina, och de döda barnen blir brickor i storpolitiska spel.

I dag sjunker dock förtroende för mainstreammedierna och för skattefinansierade public service, främst för att de allt oftare sviker sin uppgift och sprider rena osanningar. De flesta är inte längre oberoende, och de jagar numera folket åt de politiker de tjänar. Snaran dras åt kring dem som kritiserar systemet, kring dem som vägrar acceptera den ansvarslösa och skadliga migrationspolitiken, runt människor som med oro ser hur extremister utnyttjar den tillitsfulla och mjuka västerländska demokratin för att driva igenom sina odemokratiska, barbariska agendor. Där har mainstreammedierna stor skuld i att människor förlorat anseende, arbete och social ställning genom att de pekats ut i kollektiv mobbning som ”rasister” och annat otrevligt, som i de flesta fall inte är sant. Man har tagit på sig rollen som en moralpolis för att till exempel jaga användare på sociala medier och ”avslöja” deras rätta identitet. Man går också politikernas ärenden genom att demonisera oppositionspartier. Mainstreammedierna kritiserar de borgerliga partierna, medan de låter vänsterextremister komma undan med både förtryck, rasism och antisemitism. Det är varken oberoende eller opartiskt utan tvärtom med en starkt uppfostrande agenda som för tankarna till hur den statskontrollerade pressen fungerar i diktaturer.

Kvällstidningar som Aftonbladet och Expressen jagar gärna kändisar och privatpersoner för att ”avslöja” vem de umgås med, hur de lever, vad de äter och hur mycket de tjänar. De agerar paparazzi när det passar dem, och de smutskastar systemkritiker och individer som vågar protestera mot maktmissbruket som blir allt mer destruktivt. Därför är det bara logiskt att kvällstidningarnas egna medarbetare och journalister får samma slags granskning. Det går inte att skriva om hur hemskt det är med sexuella övergrepp och själv vara våldtäktsman. Det går inte att hävda sig vara feminist och samtidigt bete sig som ett svin mot kvinnor. En pedofil bör inte arbeta på dagis. Ett fyllo ska inte ha hand om barskåpet. Och en hycklande ledarskribent som sitter på höga hästar ska inte komma undan med att predika hur folket ska leva, medan han själv gör exakt det han avråder från. Lögnen och hyckleriet behöver avslöjas på alla nivåer. Den tredje statsmakten bör därför granskas precis lika osentimentalt som all annan makt. Därmed också Anders Lindbergs flygresor, livsstil och vem som avlönar honom och varför.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer