Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Självklart är gruppvåldtäkter ett kulturellt fenomen – och Nylén är en papphammar som ägnar sig åt mobbning”

av | 13 feb, 2018 | Samhälle

Lästid: 6 minuter

”Det finns ingen som helst respekt för yttrandefriheten. Det som papphammarn Mats Nylén håller på med är ren och skär mobbning. Men det kan inte vara Guds mening att de ska hålla på så här och komma undan gång på gång”, säger Peter Springare när vi pratar om att han blivit anmäld för ett oklart brott. Denna gång slår han dock tillbaka – och vidhåller att gruppvåldtäkter är ett kulturellt fenomen. ”Dessutom är det inte kvinnor från deras egna länder som är offer, utan denna sexuella brottslighet riktar sig mot svenska tjejer. Det är svenska kvinnor som är målsägande”.

Än en gång har Peter Springare retat upp det sanningsmörkande etablissemanget, med Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund, i spetsen. ”De här uttalandena är ju närmast rasistiska”, sa hon till TV4 i förra veckan och syftade på att Peter Springare under en föreläsning berättat om gruppvåldtäkterna som utförs av män med utomeuropeiskt ursprung. Det blev givetvis stora rubriker i mainstreammedia enligt det givna narrativet, att detta är saker som inte får yttras högt i det offentliga.

Man kan tycka att en person som är generalsekreterare i advokatsamfundet borde ha bättre koll på juridiska frågor. Som att en brottsrubricering är en förutsättning för att en arbetsgivare ska kunna anmäla en arbetstagare. Men inte nog med det. Brottet ska också vara av sådan art att det finns böter eller fängelse i straffskalan, om en arbetstagare ska anmälas av sina överordnade.

– Vi vill att åklagare gör en bedömning om det är något brott begånget. Om det är något brott som lyder under allmänt åtal, har Mats Nylén, kommunikationschef för polisen i region Bergslagen,sagt i flera olika medier.

Det är dock rena rama maktmissbruket som Nylén ägnar sig åt, enligt Springare.

– Han verkar tro att åklagarmyndigheten är något slags tillsynsmyndighet, säger han när vi pratar i telefon. Men jag vet vissa att åklagare tycker inte alls om detta.

Enligt Peter Springare är det som Mats Nylén håller på med både oproffessionellt och grundlöst.

– Mats Nylén borde förklara sig. Han låter påskina att arbetsgivaren, polisledningen i Örebro, har en ovillkorlig skyldighet att skicka in en anmälan till internutredningen för att se om ett brott har begåtts – men det är helt fel! Det han håller på med går emot de riktlinjer och regler de ska förhålla sig till. Inom polismyndigheten finns det en avdelning som utreder poliser, SU, alltså särskilda utredningar. Utredningar skickas till särskilda åklagarkammaren. Reglerna de har att förhålla sig till är följande: Om polisledningen påstår att jag begått ett brott måste de skriva en anmälan om ett brott som de påstår jag begått. Sedan ska åklagaren ta ställning till om det ska inledas förundersökning om det påstådda brottet. Man kan inte börja från fel ände, alltså inte veta vad brottet är. För om man inte vet brottet, hur ska man få veta om det finns böter eller fängelse i straffskalan för det? Är polisledningen osäker på vilken brottsrubricering som ska gälla, så ska man vända sig till SU för att hitta en rubricering, innan man skickar det till åklagaren… Alltihop är kvalificerat vansinne.

Springare har nu tröttnat och kopplar in facket.Idag ska han ha möte med en jurist och gå igenom de trakasserier som han utsätts för av polisledningen.

– De kan dra åt helvete. Det är helt makalöst och kränkande hur de bär sig åt. Det är ren mobbning. Jag berättar bara det jag ser som polis. Det är min uppfattning om hur det faktiskt förhåller sig. Och ja, det handlar om kulturella orsaker till gruppvåldtäkter. Det socioekonomiska har ingenting md saken att göra. Dessa män kommer från länder där våldtäkter är tillåtet, så det handlar om kultur. Och det är svenska tjejer de våldtar.

Vi pratar lite om den undersökning om gruppvåldtäkter som BRÅ gjorde ”Gruppvåldtäkter under 1990-talet” och som har använts för att visa att det alltid gruppvåldtagits så det står härliga till i Sverige. Undersökningen omfattar tidsperioden 1991-1999 och vid en genomläsning av rapporten ser man direkt att detta var en annan typ av gruppvåldtäkter än dem vi ser idag. Bland annat var det då vanligast med två gärningsmän. I närmare fyra femtedelar (78 %) av gruppvåldtäkterna har det funnits två misstänkta (jämför detta med dagens 4-5 eller fler gärningsmän vid gruppvåldtäkter), samt att fyra femtedelar av gruppvåldtäkterna skedde inomhus (dagens är av överfallskaraktär utomhus). Rapporten från 90-talet visar också att de som misstänkts för gruppvåldtäkter är i stor utsträckning kriminellt belastade. Två tredjedelar (65 %) av de misstänkta var lagförda för brott innan den aktuella våldtäkten.

– Ja, det är exakt de här skillnaderna jag har sett, bekräftar Peter Springare. För jag jobbade med våldtäkter då också. Och det är inte samma företeelse nu. De här kriminella, det var ofta narkomaner, och tjejerna var kanske också missbrukare, det var en viss typ av miljöer. Den invandrade sexuella brottsligheten som exploderat såg vi inte på den tiden, det var i alla fall ytterst ovanligt. I dag är 90% av gruppvåldtäkterna utförda av män som har icke-europeiskt ursprung. Det finns ingen officiell statistik från BRÅ men medborgarstudien som gjorts av Patrik Jonasson, som bygger på domslut, visar tydligt att det förhåller sig så.

­– Därför är det ohederligt att göra en jämförelse med 90-talet och hävda att gruppvåldtäkter av det slag vi ser idag alltid funnits i Sverige. Och att de inte skulle ha något med kultur att göra. Att sedan gå till attack mot mig och dessutom försöka demonisera mig i medierna när jag bara säger som det är, visar hur sjukt samhället blivit.

Själv anser jag att det får vara någon måtta på maktmissbruket som pågår såväl inom polismyndigheten som inom advokatsamfundet. Vill du som medborgare brevledes protestera mot den orättfärdiga behandlingen av Peter Springare, så kan du vända dig med mejl eller brev till polismyndigheten:

registrator.bergslagen@polisen.se

För att skicka pappersbrev:

Polisområde Örebro, Box 1804, 701 18 Örebro

Om du mejlar, skriv Peter Springare i ämnesraden.

Du kan klippa ut följande text och klistra in i mejlet/brevet till polisledningen:

Till ledningen för polismyndigheten i Örebro samt polisen i Bergslagen:

Det har kommit till min kännedom att polismyndigheten i Örebro ägnar sig åt trakasserier och mobbning av polisen Peter Springare, bland annat genom att hänga ut honom i medier. Polisledningen begår härigenom tjänstefel och ett övergrepp mot en enskild tjänsteutövare. Jag kräver att den kränkande behandlingen upphör med omedelbar verkan och att Peter Springare får en offentlig ursäkt.

För att protestera hos advokatsamfundet och Anne Ramberg:

anne.ramberg@advokatsamfundet.se

info@advokatsamfundet.se

För att skicka pappersbrev:

Sveriges advokatsamfund
Box 27321
102 54 Stockholm

Om du mejlar, skriv Peter Springare i ämnesraden.

Du kan klippa ut följande text och klistra in i mejlet/brevet till advokatsamfundet:

Till advokatsamfundet, att Anne Ramberg:

Det har kommit till min kännedom att advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg ägnar sig åt förtal och orättfärdiga angrepp på polisen Peter Springare, bland annat genom att beskriva hans uttalanden som rasistiska i medier. Anne Rambergs hatkampanj är fullständigt oacceptabel och ett övergrepp mot en enskild tjänsteutövare. Jag kräver att den kränkande behandlingen som hon ägnar sig åt såsom representant för advokatsamfundet upphör med omedelbar verkan och att Peter Springare får en offentlig ursäkt.

Du är givetvis fri att skriva exakt vad du har på hjärtat! Viktigt är att polismyndigheten och advokatsamfundet dränks i protester. Det får vara slut på att vi stillatigande ser på när makt missbrukas och visselblåsare drabbas.

 

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto SE-Banken 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

Min kommande bok heter ”Bilden av Sverige” och släpps 28/2. Bevaka den gärna på Bokus.

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer