Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Shariaskandalen i Sverige: Smygs även hädelselagar in i det svenska rättsväsendet?

av | 5 mar, 2018 | Uncategorized, Samhälle

Lästid: 4 minuter

Under täckmantel av religionsfrihet smygs en allt större ofrihet in i landet. Ansökningar om böneutrop, shariavurmande centerpartister i rättsväsendet, könsseparerade badtider och barnäktenskap, är bara några av alla de nyare inslag som det demokratiska, sekulära och jämställdhetsivrande Sverige tvingas tampas med i allt ökande omfattning. Nu finns även anledning att ställa frågan, huruvida vi håller på att införa hädelselagar i landet? Den verksamhet som kallar sig Näthatsgranskaren tycks nämligen ha fokus på att jaga och anmäla främst personer som kritiserar eller skojar om islam.

Det heter att Näthatsgranskaren söker efter ”hat & hot” på sociala medier, och man har varit framgånsrik. 600 anmälningar varav 77 gått till åtal. Jag har själv kontakt med flera av dessa (samtliga äldre) personer som kallats till förhör och som riskerar böter eller fängelsestraff om de befinns vara skyldiga. En av dem som drabbats är 71-årige Denny Abrahamsson, som anmäldes för att ha gjort två islamkritiska kommentarer (bland annat kallade han islam för en ”fascistisk ideologi”). En annan är en 73-årig kvinna som delade en satirtext om muslimer. Hon hade inte ens skrivit texten själv, utan hittade den på internet och publicerade i en grupp med 48 medlemmar. En tredje person skriver till mig att han försökt förmå Facebook att avlägsna islamistisk propaganda för terrornätverket IS, men mötts av ointresse och att detta material inte tagits bort trots enträgna påtryckningar.

Just nu rullas skandalen med två islamistiska nämndemän, tillika medlemmar i Centerpartiet, upp i Solna tingsrätt upp. De två nämndemännen har dömt enligt sharialag i fallet med en misshandlad kvinna, något som givetvis är helt oacceptabelt i Sverige. Men frågan är hur svenska politikers och tjänstemäns aktivistiska shariavurmande faktiskt kan påverka den svenska yttrandefriheten? Håller vi på att gå mot ett införande av hädelselagar? Frågan kan låta absurd, men det finns anledning till oro, hur mycket än Centerpartiets representanter bedyrar att de minsann inte står bakom sharia.

Efter att ha läst om IS övergrepp postade en 32-årig kvinna i Göteborg en skämtbild om muslimer på Facebook. Nu åtalas hon för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp efter att ha blivit DNA-topsad och utsatt för förnedrande polisförhör.
 Förhörsledaren krävde bland annat att få veta hur hon såg på ett mångkulturellt samhälle. Inlägget, som innehöll en serie bilder som drev med muslimer, postades i en sluten Facebook-grupp våren 2017. Anmälaren, som endast identifierade sig som ”Johan Eriksson”, hävdade i polisanmälan att den 32-åriga kvinnan på grund av skämtbilden uttryckt sig ”på ett hotande och/eller ett nedsättande sätt om en folkgrupp”. Han bifogade även information om kvinnans ålder, bostadsort och hennes mors identitet.

Jag skulle gärna vilja veta vem denne förhörsledare var. Om denne var en shariavurmare – finns det då anledning att tro att kvinnan kommer att bli åtalad och dömd? Hur stort inflytande har egentligen islamister på det svenska rättsväsendet, samt andra viktiga myndigheter? Låt oss kika lite på vad sharia innebär. Sharia utgör grund för politisk islam och lägger stor vikt vid en idé om andlig renhet. Det betyder att man ska visa respekt för religionen islam. Införandet av sharia är ett mål för islamistiska rörelser i många samhällen. En tydlig majoritet av muslimer i muslimskt dominerade länder är positivt inställda till sharia, men inställningen till hur sharia ska tolkas varierar. Religiösa ledare har utfärdat fatwor som uppmanat till mord på islamkritiker, varför det finns skäl att kritisera sharia för att leda till förtryck av oliktänkande och hindrande av åsiktsfrihet. Enligt sharia är det dödsstraff på ”apostasi” – att avvika från rättroget muslimskt liv – vilket kan innebära att man uttrycker hädelse mot Koranen eller Muhammed.

I till exempel Saudiarabien och i Pakistan kan hädelse leda till livshotande kroppsbestraffning, hårda fängelsestraff och till och med döden. En av de mest kända fallen är den 34-årige saudiske bloggaren och trebarnspappan Raif Badawi, som skapade nätsidan Liberal Saudi Network. Han dömdes i maj 2014 till tio års fängelsestraff, 1000 piskrapp och 1 miljon rialer i böter för att ha förolämpat islam. Han fick de 50 första piskrappen 9 maj 2015, en brutalitet som följdes av hela världen. I sociala medier pågår ständigt kampanjer under hashtaggen #freeRaif, men än så länge har dessa kampanjer varit fruktlösa.

Här kan du läsa mer om de pakistanska hädelselagarna, som hotar landets journalister och yttrandefriheten:

Frågan är varför vi i det fria Sverige ska närma oss samma sjuka hädelselagar som tillämpas i muslimska diktaturer? Satir är inte näthat, och kritik av en religion är inte hets mot folkgrupp. Jag hoppas slippa uppleva fullt utblommade hädelselagar i Sverige. Vi har redan en islamdissident i Sverige, Lars Vilks. Lars Vilks öde är inget annat än en rättsskandal i det så kallat fria Sverige. Jag hoppas också vi ska slippa se fler vandra i Vilks fotspår.

Mina tidigare texter om Näthatsgranskaren:

Näthatsgranskaren – ett digitalt medborgargarde i statens tjänst

 

Lex Kapten Klänning: Hur mycket granskning tål Näthatsgranskaren?

 

 

*******

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer