Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Sexualupplysning behövs idag mer än någonsin

av | 24 maj, 2018 | Relationer

Lästid: 7 minuter

Sveriges befolkning har de sista åren utökats med tusentals unga män från kulturer där synen på kvinnor, barn och HBTQ-personer skiljer sig diametralt från den syn som i modern tid rått i vårt land. Nya, för oss tidigare okända ritualer och en främmande syn på sexualitet och relationer har därför börjat sprida sig, något som skapar kulturkrockar, brutala övergrepp, förtryck, otrygghet och oro – samtidigt som ett slags förlamning från offentligheten möjliggör fortsatta problem. Man tillåter odemokratiska, kvinnofientliga fasoner få fäste samtidigt som man fortsätter vara undfallande mot hederskultur, kvinnohat och sexuella övergrepp. Jag anser att det behövs nya krafttag i fråga om sexualupplysning – och samtidigt hårda krav och regler för dem som bryter mot den frihet och jämställdhet vi i decennier kämpat för. Vi bör införa nolltolerans för respektlöshet, kränkande tillmälen och att förtrycket av kvinnors, flickors och HBTQ-personers sexualitet tillåts pågå.

Jag har arbetat med sexualupplysning sedan 1992. Jag började med en fråga- och svarspalt i Vecko-Revyn, fortsatte med frågor och svar i P3:s signal, gjorde ”Blommor och Bin” på Z-TV när det begav sig (faktiskt i flera år i mitten av 90-talet), hade sexspalt i något som hette ”Doktor Online”, jag hade min egen sajt ”Sexsvar”, jag har skrivit spaltkilometer om sexualitet i Expressen, varit sexrådgivare i TV4 samt medverkat i flera olika relations- och samlevnadsprogram där (”Singeljakten”, BITCH” är två av dem) samt publicerat en rad böcker om relationer och sex, varav ”Orgasmboken” varit en av de bäst säljande och som även blivit översatt till flera språk, norska, danska, isländska, ryska, tjeckiska, finska, holländska, för att bara nämna några… För att inte tala om alla föreläsningar jag hållit, i skolor, på barnmorskeutbildningen, i privat regi, runt om i Sverige! Dessutom har jag haft sexbutiker och till och med gjort inhopp i filmen ”Kärlekens språk”. Det har varit fantastiskt på alla sätt.

Sex är viktigt. Sex är kul, skönt, härligt, underbart, det gör oss friskare, det stärker våra relationer. Men det kan också vara ett maktmedel, övergrepp, våld, smärta, sorg och källa till självhat. Bred erfarenhet genom årtionden visar att när sexualiteten förtrycks uppstår ett stort lidande. För sexualitet är en kraft som är essentiell i människan. Den är vår biljett till framtiden, men också ett medfött fysiskt behov. Utan närhet förtvinar vi, vi blir psykiskt försvagade, våra kroppar och själar mår sämre. När sexualiteten förtrycks, förvrids och skuldbeläggs uppstår stora problem, som också speglar sig på samhället på ett destruktivt sätt.

Jag ser med oro hur allt det jag kämpat för sen början av 90-talet idag riskerar att raseras, då vi får allt fler starka krafter i samhället som negativt påverkar i synnerhet kvinnors och unga tjejers sexuella frigörelse och sexuella självkänsla, samt rättigheter för HBTQ-personer.

Låt oss inte hymla. Jo, det är skillnad på folk och folk, grupp och grupp, individ och individ. Jag kommer nu att generalisera, för att försöka förklara, för den som ännu inte förstår, eller som vägrar ta till sig det som för många redan står klart med smärtsam tydlighet. Svenska pojkar och män har i princip sedan Elise Ottesen Jensens tider (nog även dessförinnan) blivit fostrade i termer av jämställdhet, respekt och lika värde, att kvinnor ska ta för sig sexuellt, och att bi- och homosexuella och transpersoner självklart ska behandlas likvärdigt och med respekt. Det är självklart inte alla som förstår och accepterar dessa principer, men den vedertagna åsikten/sanningen svenska män emellan är att en bra, lyhörd manlig partner ska fokusera på kvinnors sexuella njutning, att han tar hänsyn till kvinnor, att ett nej är ett nej, att människors sexuella läggning är deras ensak och ingenting som ska användas emot dem. Sånt har svenska mammor, pappor, skolan samt inte minst mina och andras spalter ingjutit i pojkar och män och många har lyssnat och tagit till sig. De som inte håller med anses avvikande. De som begår sexualbrott fördöms och döms förhoppningsvis. Samhället står inte bakom dessa beteenden, inte heller familjer, vänner och arbetskamrater. Tvärtom är sexuella brott, från minsta tafsning till regelrätt våldtäkt, något skamligt. Ingen frisk svensk man skryter öppet om hur han ”satt en hora på plats” genom att ha våldtagit henne. Eller hotar att han ska våldta, eller på annat sätt sexuellt antasta/trakassera/skada hennes mamma, syster, barn…

Dessvärre finns nu även en annan ökande syn på sexualitet, kvinnor, samt HBTQ, som kommer ur kulturer och religioner som får en starkare röst i svenska samhället och som inte alls beter sig respektfullt och ansvarsfullt i dessa frågor, och som tycks vägra integrera sig i den demokratiska synen på sexualitet som vi tagit för givet ska råda i Sverige. Kulturer där man använder sig av sexuella övergrepp och våld som ett av klanen, familjen, till och med samhället mer eller mindre sanktionerat sätt att härska, dominera och krossa jämställdhet, kamp för sexuell frihet och framför allt kvinnlig självständighet, skapar sina egna villkor. I parallellsamhällen frodas kvinno- och HBTQ-förtryck, som också spiller över på majoritetssamhället. Våldsam och kränkande retorik – ordet ”hora” är representativt – sprids bland redan små barn, och fortplantar sig likt en farsot bland ungdomar och även vuxna. Synen på sexarbetare ska vi inte prata om! Ord är viktiga. De anger en ton, en mentalitet, en attityd. Verbala sexuella kränkningar urholkar individers självkänsla och tillåter grupperingar dominera och härska på ett osunt sätt. Och slagträet är som så ofta sexualiteten.

Det är viktigt att påminna om att den svenska synen på kvinnors sexuella rättigheter är väldigt speciell i världen, då många länders syn på dessa frågor inte alls överensstämmer med Sveriges. Sex innan och utanför äktenskapet, sex med flera olika partners, samkönat sex, BDSM, att kvinnor tar för sig och vill njuta, att man inte är underlägsen en man utan tvärtom är jämställd och därför kan ta för sig sexuellt på ett ”manligt” vis…, fri abort, preventivmedel, onani, sex då man har mens, och mycket mer, allt detta är för vissa i våra ögon föråldrare kulturer något fullständigt obegripligt, syndigt, farligt, omoraliskt, hädiskt, och något som bör bekämpas för att inte störa den ordning enligt vilken man uppfattar att samhället ska fungera.

De här skillnaderna är viktiga att tala om. Det är viktigt att förstå dem. Bara ärlighet och saklighet i dessa frågor kan föra oss framåt. Om vi i vårt jämställda, frigjorda Sverige vill att andra människor, med annan syn på sexualitet, ska anpassa sig till hur vi lever här, så måste vi också ta ansvar för det. Nej, man får inte svenska frigjorda värderingar bara man sätter foten på svensk mark. Många tar med sig den uppfostran, den kultur, religion och moral de är uppväxta med till det nya landet. Kanske är det märkligt för en svensk, som anpassar sig det första man gör när man kommer till ett nytt land, till det landets värderingar, eller i alla fall respekterar dem utåt, men så fungerar uppenbarligen inte alla invandrare då de kommer till Sverige. Och då måste man tydligt tala om vad som gäller här. Upplysa, om du så vill.

Jag hör ofta hur i synnerhet invandrarpojkar och män från utomeuropeiska länder uttrycker förvåning över regler och lagar som finns i Sverige. ”Jag visste inte att man inte fick våldta ett barn”. ”Jag trodde att kvinnor som går utan burka är horor”. ”Jag trodde att om en tjej följer med mig hem så betyder det automatiskt att hon vill ha alla sorters sex med mig” är bara några av de argument vi hört i uppmärksammad mediarapportering om sexuella övergrepp och sexuellt våld. Jag inser att jag kanske har alltför generös syn på människors intellekt. Jag tror kanske i min enfald att det är universellt, att vuxna män eller tonårspojkar i grupp inte kan tvinga en ensam flicka till sex. Att man självklart backar då en annan medmänniska uttrycker motstånd, ovilja, negativitet till en sexuell handling, eller vilken handling som helst. Men mer och mer inser jag att det uppenbart finns pojkar och män som inte intresserat sig för att ta reda på vad för slags land Sverige är. Att vi här inte accepterar sexuella närmanden utan samtycke, övergrepp mot minderåriga, sexuellt våld i grupp, kränkningar mot HBTQ-personer, hot om sexuellt våld för att skrämma, tysta, eller dominera en meningsmotståndare…

Det som hänt är att den svenska offentligheten, genom att inte tydligt ta avstånd från detta, i feghet och rädsla valt att demonisera alla penisbärare, oavsett hur jämställda och frigjorda dessa varit. Vilket naturligtvis varit extremt kontraproduktivt, försvårat integration och samtidigt skapat enorm otrygghet och grogrund för ännu fler och svårare sexuella övergrepp av framför allt svaga grupper som flickor och sexuella minoriteter. Jag anser den här utvecklingen och de offentliga lögnerna som fullständigt horribla. Och därför är det viktigt att än en gång dra igång projekt med sexualupplysnig för Sverige, för alla kvinnor som lever här, för alla män, för alla unga tonåringar som ska introduceras i sexuallivet.

Det är inte svårt. Det är enkelt.

Här är några enkla principer, bara att skriva ut, och sätta upp med magneter på kylskåpet:

Kvinnor och män är jämställda, på alla plan, även sexuellt. Ett nej är ett nej. En man bär inte hand på en kvinna. Människor visar varandra respekt. Sexualitet är njutning – inte maktmedel, våld och kränkningar. I Sverige respekterar vi HBTQ-personer. I Sverige klär vi oss hur vi vill, det betyder inte att vi ska åtnjuta mindre respekt. I Sverige lägger man band på sin sexualitet. Man respekterar sina mednmänniskor. I Sverige betyder inte att en kvinna sagt ja till sex om hon pratar med en man, eller ens följer honom hem. I Sverige kan en person närsomhelst avbryta en sexuell akt genom att säga att h*n inte längre vill. I Sverige är vi inte skyldiga varandra något när det gäller sexualitet. I Sverige tillhör våra kroppar oss själva. I Sverige är en kvinna inte mindre värd än någon annan om hon så haft sex med en miljon män. En oskuld är på samma sätt bara ett tillstånd – en flickas kropp är varken bättre eller sämre om hon inte haft sex med en man. Att inte haft sex betyder inte att man är ”ren”. I Sverige väljer vi vem vi vill älska. I Sverige ligger vi med vem vi vill, hur vi vill, så länge vi är vuxna och gör det som känns bra för oss. I Sverige kan en kvinna vara kåt, utåtagerande, visa sina former, det betyder inte att hon är ”dålig”. I Sverige kontrollerar mannen sin sexualitet. Kan han inte göra det, så har han problem, oavsett var i världen han kommer ifrån. Det är inte kvinnan som ska skyla sig – det är mannen som ska lägga band på sig. Så gör vi i Sverige. Den svenska modellen hoppas jag ska sprida sig till hela jorden, för den är verkligen vettig. Och jag kommer skriva mer om de här frågorna, för uppenbart håller vi på att hamna på efterkälken igen.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer