Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Sexualisering av barn strider mot barnkonventionen – därför bör slöja på minderåriga förbjudas

av | 2 jan, 2020 | Samhälle

Lästid: 4 minuter

Igår den 1 januari 2020 blev barnkonventionen svensk lag. ”Nu är det både en större skyldighet och en ökad möjlighet för domstolar och myndigheter att sätta barnets rättigheter i fokus” skriver svenska UNICEF. I mina ögon är steg 1 att förbjuda slöjor på flickor under 18 år. Sexualisering och diskriminering av barn kan inte vara förenligt med barnkonventionen. Punkt 24 säger nämligen: ”Traditionella sedvänjor som är skadliga för barns hälsa ska avskaffas.” Och det religiösa eländet att dölja småflickor för vuxna mäns blickar hör inte hemma i ett civiliserat land som Sverige.

Man kan ju tycka att vi har andra problem att pyssla med än att bry oss om att vissa vill hölja sina småtjejer i heltäckande klädsel, men för mig är detta en viktig princip om alla barns lika värde och om flickors frihet i ett land som säger sig stå upp för kvinnors rättigheter. Så ja, det är en viktig symbolfråga. Vill man leva i Sverige bör man respektera att barn har rätt att vara fria, att de helt enkelt får vara barn och inte reduceras till nåt slags eventuellt runkobjekt för störda män med skev religion och obefintlig impulskontroll. Ja, slöjan är direkt skadlig för en liten flickas hälsa, då den bland annat kan leda till D-vitaminbrist. Risken för D-vitaminbrist hos barn ökar om barnet till exempel har: har mörk hud och har heltäckande kläder året runt. Att det dessutom förhåller sig så att nio av tio gravida somaliska kvinnor i Sverige har svår D-vitaminbrist känner kanske inte många till. Men det visar en studie som gjort i Borlänge. D-vitaminbrist är dessutom en riskfaktor för att det blivande barnet utvecklar autism. Diagnosen är tre till fyra gånger vanligare bland barn med somalisk bakgrund än bland andra.Så slöjan skadar såväl redan födda som ännu ofödda barn. Det är ett otyg, helt enkelt.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/d-vitaminbrist-vanligt-hos-somalier

Nu kommer kanske någon islamist eller hedersapologet som också den läst barnkonventionen (som fan läser Bibeln) och påpekar att där också står att ”alla barn har rätt till sin religion”, som ju då barnkonventionen också gör gällande, men slöja och heltäckande klädsel på barn handlar inte om religionsfrihet. ”Det är en extrem form av religiös indoktrinering och sexualisering av barn, vilket dessa måste skyddas från. Plagget berövar flickor deras barndom och rätten att leva på samma villkor som alla andra. Vi får aldrig värdera föräldrarnas religionsfrihet högre än barnets bästa”, skrev Omar Makram i en krönika i tidningen Expressen, med rubriken ”Slöja innebär underkastelse”.

https://www.expressen.se/debatt/slojan-betyder-underkastelse/

För att öka kunskapen om barnkonventionen bland barn och unga, i kommuner, landsting och statliga myndigheter kommer ett så kallat kunskapslyft att genomföras (vad detta kommer kosta är inte helt klart). En vägledning kommer också att tas fram för att underlätta hur barnkonventionen ska tolkas och tillämpas. Och det lär behövas. För det svenska samhället bör lära sig att stå upp för förtryckta individer, i detta fall små flickor som inte ges chansen till samma slags liv som deras icke-beslöjade, fria jämnåriga. Att det så är i Sverige är inget annat än en skandal.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min kommande bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Beställ den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok ”Bilden av Verkligheten” finns att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” finns nu i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer