Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Sexfrågor

av | 27 apr, 2017 | Sex

Lästid: 9 minuter

Min kille har föreslagit att vi ska ha trekant med en väninnan till mig. Jag har väl inget direkt emot att prova sex med en annan tjej och min kille samtidigt, och är ganska nyfiken på det men känner mig fortfarande osäker och vet inte om jag skulle kunna gå hela vägen, dvs att se min kille ligga med min vän. Jag är rädd att det skulle förstöra något mellan oss eller att jag skulle känna obehag efteråt. Är också orolig att vänskapen med min väninna skulle få sig en törn… tänk om de skulle bli kära i varandra? Vad tycker du jag ska göra? Vågar jag testa?
 ”Mia”

 

Det är otroligt svårt att ge råd i såna här lägen. Detta är något du själv måste fatta beslut om. Du uttrycker viss reservation, det känns lite som om du vill gå med på detta för att din kille så gärna vill. Jag tycker du bara ska göra detta om du själv verkligen är säker på att du har lust. Om du gör det så gör det inte som en ”ställa upp”-grej! För visst finns alla de risker du beskriver, det kan jag inte komma ifrån, och då ska du i alla fall tycka det är värt det.

*****

Jag är en kille som blir upphetsad av min tjejs andedräkt. När hon andas på mig får jag stånd. Hur kan det komma sig? Oftast kan jag bli hård när hon blåser på mig och hon doftar som vanligt. Men jag kan också få stånd när hon blåser på mig med ”morgonandedräkt”. Hur kan det komma sig att den reser sig när hon gör så?
”Förälskad”

 

I den urgamla indiska kärlekstekniken Ananda Ranga finns en övning som går ut på at man ”äter” varandras andedräkt, detta anses vara sexuellt upphetsande och erotiskt. Munnen är en erogen zon, och andedräkten är intim och personlig. Klart du kan bli upphetsad av att känna tjejens andedräkt. Den ger en känsla av närhet och innerlighet.

*****

Vi är ett par som har varit gifta i 15 år, vårt stora problem i förhållandet är att sexlivet är i stort sett helt dött sedan något eller kanske till och med några år tillbaka. Kan man väcka lusten med hjälp av terapi? Eller är vi dömda till skilsmässa? Hjälp!

”Kämpar vidare”

 

Bra att ni vill agera för att ta tag i er relation. Ibland behövs bara att man tar initiativ till att göra något, för att det ska bli bättre! Att man aktivt vill göra sexlivet bättre är för många en akt som är upphetsande i sig. Vad gäller terapeuter så handlar det om att hitta någon som man funkar ihop med, den som passar en passar kanske inte en annan. Pröva er fram, slå i telefonkatalogen eller vänd er till ett större sjukhus och be om råd. Större sjukhus har ibland mottagningar för sex- och samlevnad, om inte annat kan de hänvisa er vidare. Såklart ni inte är dömda till skilsmässa om ni aktivt vill arbeta med er relation! Man kan absolut väcka lusten!

*****

Hej Katerina, vi är ett par som har problem med vårt förhållande. Är i 30-års ålder, inga barn (än). Vi bråkar mycket, och det är som att vi tappat tilliten till varandra. Vi är liksom trötta på varandra, men samtidigt klarar vi oss inte utan varandra. Sexet är det egentligen inget fel på, lusten finns – men respekten saknas. Hur går vi vidare?

”Kört fast”

 

Det är toppen att lusten finns, eftersom fysiskt närhet på många sätt kan överbrygga relationsproblem. Dock är det ju jobbigt om ni inte respekterar varandra. Vad bråkar ni om? Är det stora frågor eller petitesser? Kan det ligga ett missnöje under bråken, som ni aldrig riktigt reder ut? Jag föreslår att ni vänder er till en parrådgivare för att bena ut hur ni ska kunna bemöta varandra på ett mer respektfullt sätt.

*****

Kommer jag nånsin att träffa någon kvinna som vill vara med mig? Jag är en 42-årig man som älskar kvinnor, men alltid fått dålig respons. Jag kanske inte är den snyggaste på jorden, men utseendet är väl inte allt, utan hur man är som människa. Och jag ser många rätt oattraktiva män som är gifta och har flickvänner… Så det kan ju inte bara bero på ytan. Dock vill jag själv ha en attraktiv kvinna, men kanske har jag för höga krav då? Hur träffar jag en kvinna? Och hur får jag fler vänner? Jag känner mig så ensam.

”42 tråkiga år”

 

Jag undrar om du provat att nätdejta? Våra kontaktytor har utvidgats betydligt tack vare detta, och här är utseendet inte alltid det viktigaste, utan hur man kan uttrycka sig i skrift. För många blir nätet ett forum där de träffar likasinnade, inte enbart för sex och kärlek. Det finns absolut goda chanser att du ska träffa en kvinna – och få fler vänner! – det handlar mycket om dig själv och om vad du gör. Tycker inte du har för höga krav, men tänk på att det exakt som för dig, inte bara är ytan som avgör.

******

Jag undrar hur man går till väga om man vill bli sexualupplysare? Finns det utbildningar, kanske speciellt för att sprida information i u-länder?

”Kunskapstörstande”

 

Det finns flera olika vägar att gå, man kan till exempel bli informatör hos RFSU, kontakta dem på din ort och fråga hur du ska gå till väga, de brukar anordna egna utbildningar. Man kan studera till socionom, barnmorska eller psykolog och sedan specialisera sig på sexualitet. Man kan även läsa sexologi på universitetet. Många som är sexologer har ett annat yrke i botten, som de sedan kompletterat med kurser i sexologi eller en fördjupning i ämnet.

*********

Jag är en man i 55-års åldern som via en dejtingsajt träffat en kvinna som är 24. Hon visar stort intresse för mig och skriver att hon gillar män i min ålder. Men jag blir osäker. Är det bara min ålder som lockar?  Möjligen tycker jag att hon är väldigt ung, vad tycker du, är det för stor åldersskillnad för en relation och eventuellt sexuellt förhållanden också? Hon är fin och trevlig och vacker. Men jag är rädd att falla för henne ändå, kanske har vi åldersskillnaden emot oss.

”Skönheten och odjuret 2013?”

 

Om det känns bra för er båda tycker jag inte att du ska stirra dig blind på åldern. Det finns många par där det föreligger stor åldersskillnad, där det fungerar utmärkt. Det finns yngre personer som föredrar äldre partners och vice versa, så stor åldersskillnad kan vara en väldigt lyckad kombination. Njut av förälskelsen och se vart den tar er!

*****

Min kille (som är 23 år, jag är 21) tittar på andra tjejer, det är som om han inte kan låta bli! Han säger att det är normalt, att alla killar gör så. Han och hans kompisar kommenterar dessutom tjejers kroppar, på ett helt ogenerat sätt. Det gör han även nu när han är tillsammans med mig. Ska jag bara se på och acceptera det??  Jag känner mig helt kränkt av det här. Jag vet inte om jag överdriver men jag mår dåligt när han gör så. Han säger att det är jag som betyder nåt för honom och att alla andra bara är skal. Men jag vantrivs med detta, vill inte ha en kille som sitter och kollar in tjejers kroppar på detta sätt. Ska jag lämna honom?

”Olycklig tjej”

 

Nej, det är inte respektfullt mot dig, det han gör. Naturligtvis blir du ledsen. Han bör skärpa sig och börja bete sig med respekt mot dig.  Du frågar om du ska lämna honom, och är det så att han får dig att må dåligt för att han beter sig som en mansgris, så är det kanske precis det du ska göra. En kille med de värderingarna är sällan något vidare kap…

*****

Är en tjej som haft återkommande svamp i underlivet. Är det dumt att ha sex ifall det inte kliat eller känts torrt under en dag men dagen innan? Borde man avvakta längre? Har du några bra tips och knep? Vanliga receptfria svampmediciner biter inte.
Vore jättetacksam för svar om du hinner. Det här har plågat
mig länge och det känns ganska hopplöst.

”Svampen”

 

Svamp kan verkligen bita sig fast! När det handlar om svamp bör man överlista den, lära sig leva på sånt sätt så man förebygger/undviker. Tex ha underkläder i bomull, ej i syntet, äta mindre socker, undvika starka tvålar, undvika rakning av underliv, undvika spinning, tajta brallor osv. Kondom kan irritera. P-piller kan ibland göra svamp värre! Vore topp om du fick kontakt med en bra gynekolog. Använd gärna glidmedel vid samlag så du slipper det torra. Ät yoghurt! Även Omega 3 är bra för sköra slemhinnor. Jag undrar också om du provat med medlet Diflucan, som är receptbelagt i Sverige men receptfritt utomlands? (Åker du på nån resa så köp på dig några paket, det är väldigt bra att ha i hemmaapoteket.)

******

Varför blir jag ledsen när min man onanerar? Det känns som att han hellre gör det än har sex med mig. Vi har pratat om det och han säger att det inte har med mig att göra, att onanera och ha sex inte är samma sak. Jag har större sexlust och har hellre sex med honom än onanerar. Vi har ganska regelbundet sex men jag skulle vilja ha sex oftare och detta vet han om. Han säger att jag ska ta initiativet men jag vill ju att han också ska göra det. Blir oftast jag som gör det ändå. Vad ska jag göra för att bli kvitt denna känslan börjar bli väldigt jobbigt att känna såhär.
”En besviken hustru”

 

Inse att hans onanivanor inte har med dig att göra! Det är hans privata sexualitet och han behöver den. Det är helt meningslöst att bli olycklig för att han har sex med sig själv, det kommer han alltid att ha oavsett hur mycket ni än älskar. De flesta män onanerar, oavsett om de har en partner eller ej. Det tillhör nåt slags kroppshygien, så sluta betrakta det som ett hot mot er kärleksrelation, se det som en tillgång i stället.

*********

Är en man som brottas med skuldkänslor kring onani. Så fort utlösning sker, får jag skuldkänslor. Är det fel att onanera? Jag växte upp i ett religiöst hem där onani ansågs vara syndigt och fruktansvärt och där jag fick höra att jag skulle bli sinnessjuk och få dålig syn om jag tog på mig själv. Kan onani påverka psyket negativt? Det har förstås präglat mig. Kan det ha skadat min syn på sex i stort? När jag har samlag med en kvinna blir min penis inte hård och i de flesta fall sker utlösningen utan att min penis blivit tillräckligt hård. Varför är det så?

”Syndigt sexuell”

 

Onani ses som ”synd” av en rad samfund, men jag kan lova dig att det inte påverkar psyket det minsta. Sexualskräcken finns inbyggd i många religioner, tyvärr. Det finns många myter om onani men jag kan försäkra dig om att ingen av dessa myter är sanna. Du får inte dålig syn om du onanerar. Försök att släppa skuldkänslorna, inse att onani är helt naturligt och normalt. Var inte rädd för att onanera, tvärtom är det bra och hälsosamt. Vad det gäller dina andra fråga är det svårt att veta vad det beror på att du inte får erektion fullt ut, om du är orolig kan du beställa tid hos en läkare för kontroll för att se om det finns medicinska orsaker som ligger bakom. Vanligast är dock att man är nervös och spänd och därför inte får tillräcklig erektion.

*****

Kärleken har gjort mig helt förvirrad! Träffade en kille för ett halvår sen och är nu så kär att jag knappt kan andas. Jag tänker på honom hela tiden och när vi inte ses mår jag fysiskt dåligt!  Jag har aldrig varit med om någonting liknande förut och jag har varit kär många gånger. Lämnade min fästman för denna killes skull… det gick väldigt fort och mina vänner och familj undrade förstås. Nu börjar jag undra om jag fattar rätt beslut. Eftersom jag vänder upp och ner på hela min tillvaro är jag rädd att vakna upp om ett par månader och undra vad jag har ställt till med. Nu handlar jag impulsivt på ren känsla och min omgivning förfasas. Stämmer verkligen uttrycket, galen av kärlek?
”En tjej i Skåne som håller på att bli tokig”

 

Ja, uttrycket kan verkligen stämma! Passionen gör dig yr men samtidigt kan du nog inte tänka dig att inte följa ditt hjärta här. Sånt här händer, att du separerat kanske inte enbart beror på den nya kärleken utan den är snarare en språngbräda ut. Omgivningen brukar förfasas, strunta i dem. Tror inte du kommer att ångra dig. Du har bara ett liv, lev det!

****

Jag är oskuld och undrar: När man ska trä på kondomen, är det ett måste att dra ner förhuden då? Kanske en dum fråga, men det är alltid skönt att veta vilket som är bäst.

Tack, från en undrande kille

 

Generellt bör killen dra ner förhuden när man trär på kondomen, ja. Men det är inget måste.

*****

Är en kille som har ett jobbigt dilemma. Har precis blivit sambo med min flickvän. Jag var jättekär, trodde jag. Tills jag för några veckor träffade en annan tjej som jag föll handlöst för. Jag brukar inte bli kär så lätt… Så nu vet jag inte vad jag ska göra. Jag älskar min tjej, men jag är förälskad i den andra. Jag trodde aldrig att jag skulle känna så här för nån annan. Jag vill vara med min tjej för att jag älskar henne, men jag vill även vara med den andra för att jag tror att vi är ännu bättre för varandra. Eller jag är ganska säker på det. Jag har pratat med mina vänner om detta, och de vet inte vad jag ska göra. Jag känner mig som ett svin när jag kommer hem till min tjej, när jag  förälskad i nån annan. Så jag behöver ett gott råd.

”Panik i Piteå”

Oj, förstår att du tycker denna situation är jobbig! Men ibland blir det så, att hjärtat skenar iväg… Då får man ta konsekvenserna. Är du förälskad i den andra tjejen kanske du bör ta ansvar för detta, och vara ärlig mot din tjej. Jag tror inte du kommer må särskilt bra i längden annars.

*****

Jag är en 35-årig kille som tänder på kvinnors knähöga läderstövlar.

Mitt problem är att jag vill så gärna använda ett par läderstövlar som jag har köpt. Men jag skäms och är orolig över att folk kanske tycker att jag är väldig konstig om jag går runt med stövlar som kvinnor använder. Vad ska jag göra?

”Stövelfetischisten”

 

Kan du inte använda stövlarna hemma? Ett annat förslag: Skaffa läderstövlar som ser mer unisex ut. Då kan du använda dem ute utan att folk reagerar. I dag finns det ju damstövlar i olika modeller, en del ser mer könsneutrala ut. De allra kvinnligaste stövlarna kan du sen ha för privat bruk.

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer