Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Sexbrott mot unga tjejer ökar – men politisk prestige är viktigare än att kartlägga våldtäktsmän

av | 15 nov, 2017 | Uncategorized, Samhälle

Lästid: 4 minuter

Idag kom den nya Nationella Trygghetsundersökningen från BRÅ och det är nedslående läsning. Det går inte åt rätt håll för Sverige, och det skär i hjärtat när jag tar del av siffrorna och ser att risken att bli utsatt för sexualbrott om man är ung tjej ökar. Undersökningen visar dock inte varför sexualbrotten ökat, och därför behövs analyser för att få bättre kunskap om orsakerna till ökningen, säger Åsa Strid, biträdande enhetschef på Brå. Samtidigt går justitieminister Morgan Johansson emot moderaterna som föreslår att man kartlägger våldtäktsmännens etnicitet. Med andra ord är prestige och politiskt käbbel viktigare än att skydda de unga tjejerna.

Utsattheten för bedrägerier, sexualbrott och trakasserier har ökat i Sverige. Unga kvinnor utsätts oftare för trakasserier och sexualbrott, medan medelålders män är mer utsatta för bedrägerier. Det visar en delrapport av Nationella trygghetsundersökningen (NTU), som Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerar i dag, enligt ett pressmeddelande.

Unga kvinnor är den grupp som har störst andel utsatta för sexualbrott (14,0 %) och trakasserier (11,5 %). Samtidigt är detta brott som anmäls i allt mindre utsträckning.

Den reguljära NTU visar att 15,6 procent av befolkningen i åldern 16–79 år uppger att de under 2016 utsattes för någon eller några av de brottstyper som sammantaget kallas brott mot enskild person: misshandel, hot, sexualbrott, personrån, bedrägeri eller trakasserier. Det är en ökning jämfört med föregående år, då andelen utsatta var 13,3 procent. Utsattheten för brott mot enskild person låg på en relativt stabil nivå 2005–2014 (11,3 %– 13,1 %) men de senaste två åren visar på en ökning.

Majoriteten av de brott som fångas upp i NTU har inte blivit polisanmälda, men det varierar mycket mellan brottstyperna. Hot, sexualbrott och trakasserier anmäls i minst utsträckning, medan bostadsinbrott anmäls i störst utsträckning. Av de som utsatts för sexualbrott under 2016, uppger endast 11 procent att de anmält händelsen till polisen. Motsvarande siffror för trakasserier och hot är 26 respektive 23 procent.

– Den vanligaste orsaken till att man inte anmäler brottet är att den som utsatts inte tror att polisen kan göra något. Det kan också vara att man bedömde att händelsen inte var så allvarlig eller att man själv redde ut det, säger Thomas Hvitfeldt, enhetschef på Brå.

De brott mot enskild person som haft tydligast utveckling de senaste åren är trakasserier, bedrägeri och sexualbrott. Andelen utsatta för trakasserier har ökat under perioden 2010–2016, från 3,5 till 5,5 procent. Även andelen utsatta för bedrägeri har ökat: från 2,4 till 4,3 procent mellan åren 2007 och 2016. Andelen utsatta för sexualbrott låg på en relativt stabil nivå kring 1 procent utsatta under perioden 2005–2012, men därefter skedde en ökning från 0,8 procent 2012 till 2,4 procent 2016.

Det är unga tjejer, 16-24, som är den grupp som är mest utsatt för sexualbrott. Hela 14 procent säger enligt undersökningen att de utsatts för minst ett sexbrott under 2016. För killar är motsvarande siffra 1,2 procent. Sexbrott omfattar många olika typer av handlingar, som ofredanden, blottning, och olika slags våldtäkter.

– Unga kvinnor är inte bara mer utsatta för trakasserier, de utsätts också oftare för sexualbrott. I NTU finns dock inte svaren på varför en brottstyp ökar, därför behövs analyser för att få bättre kunskap om orsakerna till ökningen, säger Åsa Strid, biträdande enhetschef på Brå.

Jag funderar på hur man tänkt sig att dessa analyser ska gå till? Hur har man tänkt gå till väga när man söker fakta kring sexualbrott som unga tjejer utsätts för? Till exempel föreslår moderaterna att man skulle kartlägga våldtäktsmännens etnicitet. Senast Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterade en sådan kartläggning var 2005. Detta motsätter sig dock justitieminister Morgan Johansson (S) och hävdar att detta är ett mansproblem.  ”För mig spelar det ingen roll om man är svart eller vit. Begår man brott ska man buras in”, säger Johansson.

Nej, för Johansson spelar det givetvis ingen roll hur gärningsmannen ser ut och var han eventuellt kommer ifrån. Det spelar faktiskt ingen roll för någon när brottet väl är begånget. Däremot vore det snyggt om man för kvinnornas och flickornas skull försökte ta reda på så mycket fakta som det går, för att försöka minska antalet sexualbrott. Allt annat är nonchalant, samt chockerande i ett land där man slår sig för bröstet och skrävlar om att man har en feministisk regering.

Hur många fler förstörda kvinnoliv och underliv vill du ha på ditt samvete, Morgan Johansson? Är tjejers liv så lite värda att du och de politiker du regerar med väljer att blunda för vissa fakta? Det är rent ut sagt en skandal.

**********

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto SE-Banken 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer