Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Schack matt, Löfven

av | 24 jul, 2017 | Samhälle

Lästid: 3 minuter

Kontentan är schack matt, Löfven. Det finns ingen väg att gå, inga rutor att flytta dig till. Presskonferensen var en sorglig soppa av ingenting. Fram trädde en bild av en statsminister som inte har koll på rikets säkerhet och som mest av allt såg ut att fara med osanning. Eller, om man skulle beskriva det med Löfvens egna ord: ”Det är en person som gör ett, enligt min uppfattning, väldigt konstigt uttalande”.

Där stod han, Löfven, på den efterlängtade presskonferensen, flankerad av ÖB Micael Bydén, Transportstyrelsens nye GD Jonas Bjelfvenstam, samt Säpochefen Anders Thornberg. Löfvens manus var ordrikt och han mässade högtravande om att han visste lite men inte allt och inte i rätt tid och inte hur. Plus att visselblåsare är viktiga för Sverige.

Dessvärre är kontentan schack matt, Löfven. Det finns ingen väg att gå, inga rutor att flytta dig till. Presskonferensen var en sorglig soppa av ingenting. Fram trädde en bild av en statsminister som inte har koll på rikets säkerhet, som inte vet vad hans ministrar håller på med. Bilden av en frånvarande pappa som nu försöker bortförklara sin ansvarslöshet blir allt tydligare. Bilden av de andra ministrarnas låga förtroende för sin chef blir också tydlig. Litar de inte på honom? Är det därför de inte informerar honom i tid om sådant som är av yttersta värde? Ygeman, Andersson, Johansson, Hultqvist. Går de bakom storpappas rygg, tisslar och tasslar och döljer? Quel bordel, skulle man kunna utbrista. Sverigebilden ska vi inte tala om.

Oppositionen fick inget veta trots att statsministern har en skyldighet att informera dem. Han skyller på en förundersökning (som han säger sig inte känna till) och att man inte informerar då, men han informerar inte heller oppositionen när brottsundersökning inleds, inte heller när åtal väcks, och till sist heller ej när domslut kommer. När den tidigare generaldirektören döms, när allt är klart. Inte heller då informerar han oppositionen. Vad är det annat än mörkläggning?

Löfven skyddar sig med floskler, försöker undvika journalisternas relevanta och väldigt enkla frågor. Ger svävande svar. Skyller på obetydliga medarbetare och på andra ministrar. De frågar igen, och igen. Han slingrar sig. Jag skall svara åt dig, Stefan Löfven. Antingen så blåljuger du hela svenska folket i ansiktet och har känt till vad som pågått. Eller så visste du faktiskt ingenting om en av de största säkerhetsskandalerna i modern tid, men dina ministrar visste, ÖB och försvarsdepartementet visste, justitiedepartementet visste. Men inte du. Då är du inte en lämplig ledare för vårt land.

I bägge fall behöver du lämna rodret till någon bättre lämpad.

Det är schack, och det är matt.

Var nu en man Stefan. Res dig från bordet och tacka för god match.

********

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer