Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

SAS Skandinavienfientliga film fortsätter uppröra: Avbokningar av flygresor och ilska på sociala medier

av | 12 feb, 2020 | Samhälle

Lästid: 5 minuter

Ilskan mot flygbolaget SAS ”reklamfilm” där man med hjälp av ledsna individer hävdar att det inte finns något skandinaviskt, växer på sociala medier. Det bildas nu Facebookgrupper där man uppmanar till bojkott av företaget tills de ber om ursäkt för rasism mot skandinaver. ”Hur fan kan ni släpp sådan smörja” är en av de vanligaste reaktionerna på den kontroversiella reklamfilmen, i synnerhet som SAS stoltserar med att de döpt ett av sina nya plan till ”Viking”. ”Pretentiöst, självföraktande, oikofobiskt, varumärkes-harakiri” lyder andra omdömen om filmen. På sociala medier går vissa till och med så långt att man spekulerar i att SAS riskerar att gå i konkurs. Reklamen jämförs med Gilettes klavertramp, där man i en reklamfilm i princip idiotförklarade vita män. ”Get woke, get broke” hette det då eftersom reklamen blev en stor ekonomisk förlust för företaget. Nu avbokar många kunder sina flygresor med SAS.

Istället för att till exempel välja att fokusera på bland annat den vackra och särpräglade skandinaviska naturen, råvarorna, historien och traditionerna samt betona dess nordiska skönhet, som man hade kunnat om man haft lite intellekt och vett, valde SAS, vars PR-avdelning uppenbart befinner sig mentalt snarare i 2010 än 2020, att göra ett marknadsföringsmässigt magplask. Budskapet som släpps inom ramen för SAS”We are travelers”-koncept går ut på att Skandinavien har förts till landsområdet i norra Europa bit för bit av människor utifrån och att vi behöver mångkultur för att ens existera.

”What is truly Skandinavian”, inleder en deprimerad ung kvinnoröst filmen, och svarar sig själv: ”Absolutely NOTHING”.

Efter ilskan och de negativa reaktionerna – på You Tub är det i skrivande stund 125 personer som tryckt tummen upp och 5102 som gett negativ respons – valde SAS på tosdagskvällen att plocka ner filmen från sin hemsida på Facebook, men den ligger alltså fortfarande kvar på You Tube och har även uppmärksammats internationellt. Filmen är gjord av danska NoA-byrån & Co och regisserad av Gustav Johansson.

– När de åker utomlands vill de flesta resenärer få med sig inspiration. De vill ta med sig något hem, oavsett om det är minnen eller kunskap. Det är det som rör samhället framåt. Om vi inte hade varit så nyfikna på vår omvärld hade Skandinavien inte sett ut som det gör, säger Martin Adonis, brand campaign manager på SAS, i ett pressmeddelande.

”As a swede I will never fly with you again” skriver en användare på Twitter, bara en av tusentals som anser att SAS-filmen är en förolämpning.

”You should be ashamed of yourself! As a swede I will NEVER fly with you again” skriver en användare på Twitter.

”Viking… Er det også noget Skandinavien har stjålet?” undrar en norsk Facebook-användare.

”Skulle vara kul att vara en fluga på väggen i morgon när de höga cheferna (som är mer intresserade av pengar än värdegrund) kallar PK-infiltratörerna till möte. Måtte ”den långa marschen” nu leda raka vägen ut!, skriver en användare i den nybildade Facebookgruppen med namnet Bojkotta SAS tills de ber om ursäkt för sin rasism mot skandinaver!

Jag gissar att SAS sitter i krismöte nu på morgonkvisten så här onsdagen den 12 februari.

Jag tror den viktigaste frågan är, hur i helskotta kunde denna absurda självhatande film slinka igenom? Därefter: Vad gör vi nu? För det är helt uppenbart att det inte räcker att bara plocka ner filmen och låtsas som om det regnar. Folk är uppretade – och det med rätta.

Uppdatering onsdag 12 februari: SAS har tagit ner filmen från sina officiella kanaler men den finns givetvis uppladdad på You Tube. SAS försöker nu också skademinimera effekterna av filmen, men trampar djupare i dyngan då de menar att kritik mot filmen skulle röra sig om en koordinerad attack. Man ber inte om ursäkt för att filmen är ett hån mot Skandinavien.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer