Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Så tar du reda på hur din kommun använder dina skattepengar – och så ifrågasätter du tjänstemännens ansvarslösa beslut

av | 11 sep, 2019 | Maktmissbruk

Lästid: 4 minuter

Bengtsfors, Hässleholm, Filipstad… kommun efter kommun går back i Sverige. 2018 var siffran 69, och 2019 väntas 110 av landets 290 kommuner inte få ekonomin att gå ihop. En sämre konjunktur och minskade statliga anslag för asylmottagning pekas ut som två av orsakerna. Skulderna ökar och som åtgärd höjer man skatten samtidigt som man presenterar svidande sparpaket med risk för nedlagda skolor, äldreboenden och varslad personal inom hälso- och sjukvården. Vad många inte vet är att det faktiskt inte är så komplicerat att ta reda på hur våra pengar används. Därför får du här en enkel bruksanvisning om hur du går tillväga, för att du själv ska få fakta svart på vitt. Fakta som du därefter kan publicera på sociala medier och sätta press på politiker som fattar ansvarslösa beslut om dina skattepengar.

Det kan se lite olika ut beroende på vilken kommun man granskar, men så här gör man på ett ungefär:

• Klicka in dig på din kommuns hemsida.

• Välj kommun och politik.

• Välj sammanträden, handlingar och protokoll.

• Välj vilken nämnd eller styrelse du vill läsa protokoll från.

• Sök tex i omsorgsnämndens/socialnämndens protokoll efter något som benämns ekonomisk rapport eller tertialrapport. Till exempel tas ekonomiskt bistånd (socialbidrag) ur just denna budget.

• Sök även efter ekonomiskt bokslut från år till år och jämför hur den ekonomiska situationen ser ut idag jämfört med under den tid kommunen fick bidrag från staten för migration.

• Det går även bra att googla kommunens namn plus antingen protokoll socialnämnd, tertialrapport eller bokslut.

Vissa kommuner publicerar mer och tydligare information än andra. Hittar man inte det man söker på hemsidan, kan man: 

• Ringa och ställa frågor.

• Maila till kommunens frågepanel.

• Medverka vid kommunens frågestund.

Exempel på bra frågor är:

• Vad är anledningen till att kommunen går med förlust?

• Hur många flyktingar har kommunen nu? Hur många av dessa är bidragstagare? Ytterligare hur många beräknas komma till 2022? Hur stora belopp beräknas gå till detta?

• Vad kommer skäras ner på för att stärka ekonomin i kommunen? Kommer skatten höjas?

• Varför skärs det ner på skola, vård och omsorg, men inte på bidrag till flyktingar? Varför lägger man inte mer, eller åtminstone lika mycket som tidigare på skola, vård och omsorg, och ställer högre krav på integration och snabbare självförsörjning bland flyktingar? Varför tar man ens emot flyktingar när det inte finns pengar till att ombesörja gamla, sjuka och hemlösa svenskar i kommunen?

Skriv gärna ner frågorna och svaren och posta sedan en redogörelse i sociala medier! Ju fler som får ta del av informationen desto bättre. Kanske inspirerar det någon annan att ställa samma frågor i sin kommun, och ännu fler att rösta klokare i nästa val.

Får man inga ordentliga svar, är ett tips att man är flera som ställer samma frågor. Detta då det är betydligt svårare för kommunen att ignorera tio personer än en enda.

Får man ändå inga svar, berättar man det i sociala medier – att man försökt ställa frågor, men kommunen vägrade svara.

Man kan även kontakta ett mindre oppositionsparti som finns representerat i kommunfullmäktige och be dem skriva en motion med de viktigaste frågorna.

Det är hög tid att vi ordentligt börjar ifrågasätta det sanslösa slöseri med skattepengar som pågår i snart varenda svensk kommun. Vår välfärd monteras ned och landet förstörs i rasande fart. Det är långt till nästa val, men det finns mycket vi kan göra redan nu – såsom att med siffror och information dra ner byxorna och sätta en blåslampa i ändan på ansvariga politiker.

EMMA REINES

Emma Reines är oberoende skribent och debattör

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer