Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Så ljuger #Jagärhär med hjälp av felaktig statistik

av | 6 nov, 2017 | Uncategorized, Samhälle

Lästid: 3 minuter

Igår noterade jag att jag nämndes i ett Facebookinlägg som skrivits av en av de mer aggressiva #Jagärhär-aktivisterna, nämligen krönikören och musikern Andreas Magnusson. Magnusson berättade att det skett 44 nazistiska mord i Sverige sedan 1983. Han uppgav ingen källa, men raljerade om flera skribenter, bland annat mig.

Att Magnusson skrivit oerhört nedsättande om tex Joakim Lamotte i tidskriften Paragraf men inte uppgett att han själv är medlem i #Jagärhär är anmärkningsvärt. #Jäh säger sig motverka mobbning, näthat och trakasserier, men att skriva en hatisk krönika går visst bra? Samt att antyda att jag och ovan nämnda skribenter på något sätt skulle applådera nazistiska dåd. Sådant skapar hatmobbar och drev, något Magnusson vet, men väljer ändå att använda sig av den osympatiska retorik han säger sig vilja bekämpa.

Förutom att det givetvis är förkastligt och intellektuellt ohederligt att insinuera att jag och de andra nämnda har något med högerextremism att göra, finns här ytterligare några aspekter som är oroväckande. Magnusson är tongivande inom #Jagärhär och på sistone har nätverkets grundare gått ut med att man ska arbeta hårdare mot fake news. Jag bestämde mig för att titta lite närmare på uppgiften om 44 nazistiska och rasistiska mord sedan 1983. En enkel googling visade att källan var den autonoma vänstern som stöttar bl a AFA (vänsterextrem grupp, Antifascistisk Aktion).

Att blanda samman förövares politiska sympatier med gärningen är tyvärr inte alltid korrekt.

Mordet på Madeleine Delbom var mycket riktigt ett kvinnomord, men inte ett ”nazistiskt” kvinnomord, även om personer som mördat varit med i en högerextrem organisation. Eftersom Magnusson själv valde att ställa polariserande frågor, föreslog jag en lika grovhuggen motåtgärd. Något svar har dock ej levererats.

Källkritik är viktigt. Siffror anges gärna, men även siffror kan förvilla. På detta sätt kan ”44 nazistiska mord” analyseras enligt helt andra parametrar. 44 är således en missvisande siffra – fake news.

I övrigt är det definitivt både skrämmande och intressant att se hur många mord som begåtts av olika extremister i modern tid. Jag hittade dock inga helt tillfredsställande sammanställningar som gav trovärdiga svar. Det är beklämmande att felaktig statistik används som verktyg för att smutskasta en rad engagerade opinionsbildare och fördjupa polariseringen som redan är omfattande. Är det denna brist på källkritik #Jagärhär tänker inspirera sina fotsoldater med, så är det verkligen illa.

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto SE-Banken 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer