Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Så censurerades Douglas Murray i svensk public service

av | 17 feb, 2019 | Migrationskrisen i Europa

Lästid: 9 minuter

Att svenska skattefinansierade public service (Sveriges Radio och Sveriges Television) återkommande inte säger hela sanningen till allmänheten om den ansvarslösa migrationspolitiken och dess potentiellt ödesdigra konsekvenser, finns det många exempel på. Nu senast gäller det den brittiske författaren, debattören och islamkritikern Douglas Murray, som besökte Stockholm den 11 februari. Daniel Svensson refererar vad Douglas Murray faktiskt sa – och visar hur Sveriges Radio valde att inte återge Murrays hela budskap.

Murray deltog i ett samtal i en fullsatt hörsal på KTH, arrangerat av Fria Moderata Studentförbundet, under rubriken ”What is Killing Western Civilization?” Hela samtalet kan ses i videon här.Tidigare samma dag var Murray för första gången inbjuden till en intervju av public service i nyhetsprogrammet Studio 1 i P1. Att SR aldrig tidigare bjudit in den internationellt erkände Murray till intervju trots att hans bästsäljande bok ”Strange Death of Europe” kom ut redan 2017, väcker en del frågor. Är det för att man inte gillar det han skriver eller att man inte vill att det svenska folket ska få veta vad kritiska debattörer i andra länder faktiskt säger om invandringspolitiken? Introduktionen i programmet av SR vittnar om att anledningen till att Murray bjöds in just nu handlar om att hans bok kommer att översättas till svenska senare i år. För övrigt är Sverige sist av alla länder i Europa att översätta och ge ut den på svenska.

Som brukligt när man bjuder in internationella gäster i SR så gör man en egen direktöversättning av vad intervjuoffret säger för att ge den svenska publiken en ”rättvis” bild av vad som sagts. Men som vanligt så fallerar detta rejält från SR:s sida och så även i detta fallet med intervjun med Douglas Murray.

Nedan så följer hela transkriptionen av intervjun mellan SR och Douglas Murray, där jag kommer att ge den fulla översättningen av vad Murray faktiskt svarat och hur SR översätter samma sak. I texten benämns intervjuaren som SR och Douglas Murray som DM. Skrivet med fetstil ”SR:s tolkning till lyssnarna” är SR:s urval av det som serveras till de svenska lyssnarna.

SR: – Först måste jag fråga om din bok ”The Strange Death of Europe” (Europas märkliga död). Vad refererar titeln till?

DM: – Boken kom ut på engelska för nästan två år sedan nu och den fokuserar på migrationskrisen 2015 som jag bevittnade själv en hel del med egna ögon då jag reste i många länder över hela världen som folk flydde ifrån. Och jag reste även till de länder där de kom in i Europa. Framförallt i södra Europa. Och det som slog mig väldigt mycket var att det som hände då (2015) var bara en accelererad version av vad som redan pågått i flera decennier. Så jag ville sätta detta i ett historiskt perspektiv. Jag ville även ta reda på, inte bara från ett journalistiskt perspektiv om varför det hände, utan även den faktiska underliggande orsaken. Varför dessa historiskt ovanliga händelser faktiskt inträffade. Varför hände detta oss (Europa)? Varför skulle vi uppmuntra det?

SR: – Men ordet märkligt. Vad är det som är märkligt? (refererar till bokens titel Europas märkliga död, min anm.)

DM – Det vore svårt att förutse, att för bara några decennier sedan att en av sakerna som jag skriver om i boken är att politiker ofta försöker påvisa att konsekvenserna av deras beslut var något som de kunde förutse. Detta är enligt min observation nästan aldrig sant. Saker händer. På 50-talet när gästarbetare bjöds in till Tyskland och även mitt eget hemland Storbritannien och andra länder så förväntades de inte stanna kvar i landet. Man förväntade sig att de skulle åka tillbaka. Men givetvis så beslutade de att stanna kvar, som för oss idag framstår som självklart, och fullständigt förutsägbart, men som inte var det då. Och sedan var man tvungen att lösa nästa sak, och nästa och nästa. Och allt detta är en väldigt märklig och ovanlig händelse utan motstycke.

SR:s tolkning till lyssnarna: ”Jag frågade Douglas Murray om titeln på hans bok ”The Strange Death of Europe”, Europas märkliga undergång ungefär, och vad tyder det på och han säger att han skrev boken med utgångspunkt i den stora migrationskrisen från 2015 och effekterna av det var en slags katalyserad version av det som hänt i Europa de senaste decennierna. Och det är också något som politikerna ofta inte har någon kontroll på vilka effekterna blir av den politik som drivs.”

SR: – I din bok så talar du med många beslutsfattare i Europa, du citerar många forskningsrapporter som gäller statistik om migration och du har också rest till många platser som exempelvis Lampedusa dit många migranter kom till först. Gjorde din forskning inför boken att du ändrade din syn på Europas nuvarande situation på något sätt?

DM: – Ja, självklart påverkas man när man reser och ser saker med egna ögon. Och min egen syn var att när migrationskrisen började så tänkte jag att detta är ohållbart och ett stort, stort moraliskt och politiskt misstag. Men jag visste också att det fanns en mänsklig sida av detta. Min egen åsikt är att om man är övertygad om något så måste man se det från människans perspektiv. Man kan inte tala om människor som något abstrakt. Man måste se dem, tala med dem och höra deras berättelser. Och jag gjorde det för att bland annat testa mina egna synpunkter och mina slutsatser som jag redan hade. Men jag kommer ihåg redan då när jag stod i Lampedusa att jag började drömma så som våra politiker drömde. Jag talade med en man från sub-Sahara och lekte med tanken att han kunde bosätta sig i en liten stad utanför Stockholm eller Malmö, men verkligheten säger något helt annat. För Europa kan inte vara platsen dit man ska komma från resten av världen och kalla det sitt hem. Det är omöjligt och ohållbart för oss, så därför så måste vi ha en diskussion som vi borde haft för länge sedan, där frågan är vilka som kan kalla Europa för sitt hem, vilka borde det vara ”hemma” för, kan de komma hit, och framförallt vilka kan det inte bli hemma för. Och dessa är svåra frågor som vi måste fundera grundligt på och diskutera.

SR: – Tidigt i boken så finns där ett citat av statsminster Fredrik Reinfeldt ”Ursvenskt är bara barbariet, resten av utvecklingen kommer utifrån”. Du bestämde dig för att använda det citatet, varför det?

DM: – Jag har en anteckningsbok där jag skriver ner otroligt dumma saker som politiker säger och jag tyckte det citatet var bland det värsta. Och det var omöjligt att inte använda det. För om en politker säger något så dumt så måste man påminna allmänheten om det. Och vi måste påminna om ett sådant citat för det är helt orimligt. Och det är också symptomatiskt för en person och även politiker som högaktar alla som kommer utifrån och förminskar allt det man kommer från. Som kommer att leta i omvärlden för att hitta saker att berömma så länge det inte finns något hemma att berömma. Och detta är en stark kultur av masochism och extraordinär självförnekelse. Och citatet av statsminster (Reinfeldt) kunde inte vara ett bättre exempel på det synsättet.

SR:s tolkning till lyssnarna: ”Jag frågade här om ett citat som han använde i boken från Fredrik Reinfeldt, jag tror det är från 2006 ”Ursvenskt är bara barbariet, resten av utvecklingen kommer utifrån”, och han uttryckte att det var ett väldigt dumt citat som bara måste påminnas om att det har sagts och det säger något om politik och synen i Europa som har präglat debatten kanske under ett antal år.

ST: – Din bok har fått mycket beröm, huvudsakligen från den konservativa sidan. Det är en bästsäljare men den har också fått kritik där man menar att den är xenofobisk, och ger en för mörk bild av vad migrationen faktiskt kan ge. Vad tycker du om det?

DM: – Alla kommer inte att gilla den. Ingen bok gillas av alla och The Guardian som är en vänsterextrem tidning i Storbritannien gillade inte boken. Och för mig var det ingen stor överraskning och inte heller någon stor besvikelse. Det finns många som vill kalla allt för xenofobi. Men om jag vore xenofobisk så skulle jag aldrig spenderat så mycket tid att träffa och tala med människor, och vara intresserad av resten av världen. Alla kritiker till boken har fokuserat på invandringen som säger vad man sagt i decennier att man ska inte tala om detta för då är man rasist. Men det märkliga är att ingen av mina kritiker har tagit upp den frågan som handlar om oss. Varför vi i Europa gör detta mot oss själva. För jag ville, när boken kom ut att folk skulle säga att jag har fel om det grundläggande filosofiska och kulturella skick vi är i just nu. För det är en mörk bild av Europa som jag målar upp. Jag hoppades att grupper från både vänster, höger, sekulära och kristna skulle påpeka detta men det har de inte gjort. Och det är lite problematiskt för det tyder på att jag har rätt.

SR: – Men är det inte en risk att du undervärderar potentialen och viljan från de flesta migranter och flyktingar att de anpassar sig på ett fredligt vis oavsett religion och kulturell bakgrund. Efter en generation eller två. Jag själv ser det hela tiden när det gäller vänner och så. Överdriver du inte skillnaderna?

DM:  – De finns de som tycker så och de finns det som inte tycker så. Jag tycker att det viktigaste att tänka på är att om detta experiment som vi håller på med ska fungera så ja, du har rätt att andra och tredje generation kommer att anpassa sig. Men om det inte fungerar så kan det innebära att konflikter uppstår när som helst. Vi kan hitta enstaka exempel i våra länder som fått allt som vi kan ge men som ändå tycker att det inte är tillräckligt och som vänder samhället ryggen. 22-årige Salman Abedi är ett sådant exempel där Storbritannien har gett hans föräldrar ett liv men där han en måndag sprängde sig själv och dödade 22 unga flickor som gått på en popkonsert i Manchester. Jag säger inte att det är symptomatiskt men jag säger att det är möjligt. Här är den stora gåtan. Om du skulle få rätt så kommer allt att bli bra. Om integrationen fungerar som både du och jag önskar men som du tycker är mest trolig (SR -jag har inte sagt vad jag tycker). Men om det du ser är korrekt så kommer allt att bli bra. Men om du har fel så är vi väldigt illa ute. Men jag är inte säker på att det är denna vadslagning som presenterades till allmänheten och om de fick frågan att de skulle svara att ja, det är risken som vi är villiga att ta.

SR:s tolkning till lyssnarna:  ”Douglas Murray säger här att när det handlar om integrationen och jag frågade honom tidigare om att det finns många exempel människor som har kommit hit och klarat bra att integreras och kan leva här som vilka som helst. Och att han kanske överdriver risken med att det kommer hit många från andra länder och då säger han att det kan vara så men det också vara tvärtom och den risken är väldigt stor att ta för det kan bli stora problem för samhället.

SR: – Slutligen, var tror du att Europa är politiskt om 10 år?

DM: – Det är helt omöjligt att säga. Man ska aldrig ge förutsägelser speciellt i oroliga tider som nu inom politiken. En sak jag vill ta upp är att mycket har förändrats sedan boken kom ut. Vi har nu en situation där migrationen minskat kraftigt mestadels pga av Sultanen, Kalifen eller vad du vill kalla honom Erdogan håller en pistol mot Europas huvud. Europa betalar honom en enorm muta, som han ändå inte behöver rent pengamässigt. Och som ett resultat av det så vet han att han när som helst kan trycka på avtryckaren om Europa inte sköter sig. Så ja på kort sikt så är vi i en något bättre situation men geopolitiskt och strategiskt så är vi inte i en bättre situation. Och det är en viktig sak som hänt efter det att min bok kom ut. Man kunde ha förutsett det men det var inte oundvikligt att det skulle hända. Saker förändras hela tiden och vi är alla en del i denna instabila politiska situationen, som vi alltid varit i till viss del. Men det beror helt på vilka beslut som politikerna fattar. Och om de fattar bra beslut så kan detta sluta bra, men om de fattar dåliga beslut så kommer det att gå åt helvete väldigt snabbt.

SR:s tolkning till lyssnarna: ”Jag frågade om hur han tror att det kommer att se ut i Europa om 10 år och vart vi befinner oss politiskt och han sade att det är väldigt svårt att spå. Avtalet med Turkiet om migrationen, till exempel president Erdogan, är ingenting som man kan förutse och alltid beror på hur kloka beslut politikerna fattar.

Läs gärna recensionen av Jan Sjunnesson om Douglas Murrays besök i Stockholm i länken https://sjunne.com/2019/02/12/douglas-murray-i-stockholm-igen/

DANIEL SVENSSON

Daniel Svensson är samhällsengagerad medborgare.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och släpps 12 mars 2019. Du kan bevaka den här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405118/bilden-av-verkligheten/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-verkligheten-9789198405118

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer