Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Så bidrar socialminister Annika Strandhäll till att skapa drev på Twitter

av | 25 mar, 2018 | Uncategorized, Samhälle

Lästid: 5 minuter

Får en minister bete sig hur som helst på sociala medier? Är det verkligen lämpligt att Annika Strandhäll, Sveriges social- och idrottsminister, (även medlem i åsiktsnätverket jagärhär som säger sig motarbeta hat & hot) bidrar till att sprida lögner och skapa drev mot enskilda medborgare på Twitter? Dessutom lierar sig ministern med ökända mobbare, samtidigt som hon nonchalerar frågor från medborgare om den allt mer ansträngda vården, för vilken hon är ytterst ansvarig. Frågorna kring Strandhälls omdömeslösa twittrande blir allt fler.

Den senaste tiden har det talats mycket om tonen på sociala medier, samt vad man får eller inte bör göra därstädes. En av de starkaste rösterna på Twitter, moderaternas Hanif Bali, har både roat och oroat på det sociala nätverket, men har för närvarande lämnat plattformen (som följd av att han twittrat ut en skärmdump med ett mejl från UD till journalisten Patrik Oksanen). En person som däremot är kvar är socialdemokraternas minister Annika Strandhäll.

Till skillnad från Balis slagkraftiga retorik är dock Strandhälls Twitterbeteende långt ifrån roande – desto mer oroväckande. Uppenbarligen har Strandhäll inte fått någon som helst coachning i hur man hanterar sociala medier, då hennes närvaro där visar prov på grov nonchalans och exakt den typ av människoförakt som det politiska etablissemanget ägnar sig åt i dag i maktmissbrukets Sverige. Själv drar hon sig givetvis inte för att utnyttja sin röst för att misstänkliggöra politiska motståndare. Och det är helt i sin ordning, om man är konsekvent, vilket nu Strandhäll inte är.

Strandhäll har över 26000 följare och tanken är självklart (gissar jag) att hon ska twittra om hälso- och sjukvårdsfrågor. Hon bemöter dock sällan medborgarnas kontaktförsök som rör hennes arbetsområde. Däremot ägnar hon sig gärna åt polarisering och deltar i riktade drev mot enskilda medborgare, och varför inte författare vars åsikter hon kanske inte delar? Detta är inte unikt för just Strandhäll. Även partikollegan Morgan Johansson verkar ha dåligt omdöme på Twitter. Även han retweetar sånt han borde avhålla sig från.

Att Twitter är en plattform där tonfallet inte alltid är städat är att beskriva det milt. Påhoppen och invektiven viner i luften och förolämpningarna och smutskastningen är ymning, främst mellan lite förenklat uttryckt vänster- och högergrupperingar, i vilka man många gånger slarvigt sorterar in allehanda karaktärer som egentligen inte har någon specifik politisk färg. Vanliga missnöja medborgare, pratglada debattörer och mer eller mindre kända opinionsbildare sorteras in slentrianmässigt och får finna sig i att leva med stämplarna. Ord som ”troll” och ”hatsvans” missbrukas ständigt för att tysta debatten och skrämma de känsliga från att höja sin röst. Ibland ser sig vissa individer manade att ”reda ut” frågorna och drar då igång trådar där vem som helst riskerar att drabbas.

I denna tråd (som även retweetades av Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg) pekades bland annat jag ut som något oärligt (uppblåsta stats, var nu denna person fått detta ifrån). Det är här han anklagar vederbörande person för att ”gilla IS”.

Denna typ av svepande och påhittade uttalanden är givetvis något som en minister i en sittande regering absolut inte bör stötta, enligt mig. Ja, det är stor skillnad på gemene man som vistas på sociala medier, och en välavlönad minister som har möjlighet att till exempel påverka lagstiftningen i riket. Annika Strandhäll är till exempel medlem i åsiktsnätverket #jagärhär, som har stort stöd bland just socialdemokrater, och som även stöttas ekonomiskt av regeringen.

Det 74.000 man starka censurnätverket är därmed godkänt som verktyg av Strandhäll och andra socialdemokrater, och har därmed klara fördelar i att styra vad som får och inte får sägas offentligt. Samtidigt säger sig nätverket arbeta mot drev och hatiska uttryck på sociala medier. Detta rimmar extremt illa med att Strandhäll lierar sig med ett konto som är ökänt för sin grova ton och respektlösa bemötande av oliktänkande. Hanif Bali framstår som en västanfläkt om man jämför det oerhört vulgära språkbruk som detta konto ägnar sig åt. Men se, just detta konto stöttas av Strandhäll.

I helgen bidrog dock Annika Strandhäll till att en oskyldigt utpekad person fick en storm av hat och hot mot sig när hon retweetade tråden om ”trollkonton” och ”hatsvans”.

Något svar gavs förstås inte (trots att den som initialt startat tråden bad den berörda personen om ursäkt senare för att felaktigt pekat ut vederbörande som IS-sympatisör). Istället valde Strandhäll att stötta ännu ett ökänt hatkonto på Twitter.

Man skulle kunna avfärda allt detta som petitesser. Som småsaker utan betydelse. Men med tanke på hur debattklimatet ser ut, hur oskyldiga demoniseras, förföljs och mobbas av dem som har makt, hur förödande det kan bli för en enskild individ att bli uthängd och smutskastad i sociala medier, så är en ministers agerande ytterst anmärkningsvärt och bör lyftas upp, belysas och ifrågasättas. I synnerhet som det fria ordet är under attack och förföljelsen av dem som vågar kritisera makten tilltar. Och varför ska olika regler gälla för olika politiker?

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer