Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Ropen skalla, kyskhetsbälte åt alla

av | 14 maj, 2018 | Uncategorized, Debatt

Lästid: 4 minuter

Flickor som riskerar att föras ut ur landet och giftas bort tipsas nu om ”skeden i trosan”-tricket, en metod som lanserades i Storbritannien för några år sedan då problemet med barn i hederskulturer började bli utbrett. Turen är nu kommen till Sverige, då över 250 000 unga befaras riskera övergrepp av sin egen familj i hederns namn. Dessvärre riskerar allt fler flickor och kvinnor i Sverige sexuellt våld numera, och det helt utan att ha minsta uns av heder runt sig. Madeleine Lilja Rönnqvist skriver idag om att nya tider kräver nya, radikala grepp. Varför inte en kombination av kyskhetsbälte, armband och dialog, när hårdare straff tycks omoderna. (Obs, texten kan innehålla spår av dräpande samtidsironi.)

”I våldtäktsdebatten propageras det ofta för att hårdare straff och lagändringar inte är lösningen. Lika ofta hävdas att dömda gärningsmän inte kommer minska våldtäkterna. Snömos förstås. Det här fick mig att fundera på skeden-i-trosan-tricket (som lanseras nu) för att hjälpa unga kvinnor att skydda sig själva från att mot sin vilja föras ut ur landet och giftas bort.

Syftet är förstås behjärtansvärt, men det kommer knappats ha någon avgörande effekt, liksom pratet om att hårdare straff och skärpt lagstiftning inte skulle vara någon lösning. Alla vet att våldtäktsmän bakom lås bom inte kan våldta igen. Det räcker långt i min bok. 

Det här med alternativa lösningar slår dessutom sällan väl ut. Vem minns inte tidigare rikspolischef Dan Eliassons tafsarmband? Det skulle sända ut signalen: ”Tafsa inte på mig tack!” Eliasson menade att det var ju inte sannolikt att någon kille ville bli ihågkommen som killen tafsar. Det fungerade så där lite halvbra, för att uttrycka sig milt.

Men om det är alternativa lösningar som är lösningen på allvarliga problem, varför stanna vid sked-i-trosan-tricket, tänker jag. Varför inte öka på med ytterligare en alternativ lösning: Ett kyskhetsbälte, förslagsvis i metall. Det finns teorier om att dessa bälten faktiskt användes i självförsvar och fungerade som ett skydd mot våldtäktsmän. Om vi lanserar detta igen och lägger till ett tafsarmaband med texten: ”Du vill inte bli ihågkommen som killen som försökte våldta en kvinna med kyskhetsbälte!” (Dessutom skulle det fungera för flickan som riskerar att föras ut ur landet.)

Tänk dig själv, du är ute i samhället. Du märker att någon förföljer dig. Du visar upp ett tafsarmband där det står: ”Du vill inte bli ihågkommen som killen som försökte våldta en kvinna med kyskhetsbälte!” När chocken väl har lagt sig för den nu mycket uppskrämda mannen, sträcker du fram din hand och frågar om du får bjuda på en fika, jag menar han måste ju förstås bära på en massa trauman som måste redas ut.

(Anti-våldtäkts-trosan lanserades för en tid sedan som ett sätt att förebygga de många övergreppen i Europa, här en bild från Daily Mail.)

 

Jag borde inte ironisera över så allvarliga problem som hedersbrott och våldtäkt, men faktum är att allt börjar bli så galet tokigt i det här landet, att det snart inte finns något annat sätt att hantera allt på.

MADELEINE LILJA RÖNNQVIST
Madeleine Lilja Rönnqvist är skribent och initiativtagare till nyhets- och opinionssidan ProjektSanning

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer