Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Ronie Berggren tröttnade på ensidig rapportering – skrev egen bok som gör Donald Trump begriplig

av | 10 okt, 2020 | Utrikes

Lästid: 4 minuter

Om man lever i Sverige och bara hänger med i politik genom att lyssna på radion, titta på TV-nyheter i public service eller TV4 eller läsa Dagens Nyheter, blir Trump totalt obegriplig trots att 62 miljoner människor från världens öppnaste demokrati röstade på honom. Men varför de gjorde det förklaras aldrig på något trovärdigt sätt i Sverige. Ronie Berggren, redaktör för Amerikanska nyhetsanalyser, tröttnade på ensidigheten. För Katerina Magasin berättar han om sin nya bok Donald Trump – en synnerligen amerikansk president.

– Jag ville erbjuda svenska nyhetskonsumenter ett balanserat alternativ till svensk mainstreammedia, som enbart beskriver amerikansk politik ur Demokraternas perspektiv. Aldrig ur Republikanernas och i synnerhet inte från Donald Trumps perspektiv, säger Ronie Berggren.

Vad är det folk behöver veta om Trump som de inte får veta i svensk mainstreamrapportering?

– Att han ger svar på problem som faktiskt är verkliga. Hans förslag om en mur mot Mexiko är ett exempel. Den idén plockade han inte ur luften, som man kan tro om man bara följer svenska nyheter. Idén växte fram som lösning på ett problem med illegal invandring över den mexikanska gränsen. En invandring som existerat i hundra år, men som de senaste trettio åren ökat markant och därtill blivit alltmer dominerad av karteller, med droghandel och människosmuggling och brutalt våld som påföljd. Förr ansåg man att den illegala invandringens främsta problem bestod i svart arbetskraft som drev ner lönerna för de amerikanska låglönearbetarna. Idag rör det sig om problem av helt annan karaktär: kartellmord, mord på boende vid gränsen, våldtäkter och brutala incidenter. Problem som Donald Trump vågade klä i ord på ett helt annat sätt än andra presidentkandidater och där muren växte fram som en lösning, för att nämna ett av många problem med påföljande lösning som boken beskriver ingående.

Vad mer handlar boken om?

– Boken beskriver de problem som vare sig den liberala vänstern eller den liberala högern riktigt tagit på allvar. Exempelvis Cancel Culture, Speech Codes, Safe Spaces och Social Justice, som smygande tagit över stora delar av den amerikanska akademiska världen men nu blommat ut till fullo. Unga formas och hjärntvättas till att bli intoleranta aktivister och går sedan vidare in i yrkeslivet som journalister, politiker och annat – indoktrinerade i en vänsterakademisk intolerans varefter de sedan från sina maktpositioner undergräver USA:s konstitutionella förankring i yttrandefrihet, rätten till självförsvar och nationellt oberoende. Helt enkelt de filosofiska principer på vilka den amerikanska republiken är grundad.

– Donald Trump konfronterar denna växande och mycket sekteristiska vänsterrörelse. Det som gör Trump unik är att han vågar och kan gå emot denna rörelse. Vanligt folk kan inte göra det utan att utsättas för repressalier. De kan förlora sina jobb och till och med utsättas för våld. Trump har nationens högsta ämbete, ingen kan komma åt honom på riktigt. Det gör honom otroligt viktig i kampen för de grundläggande demokratiska rättigheterna. Många hävdar att Trump undergräver den amerikanska demokratin, jag menar i min bok att Trump gör precis motsatsen. Han står upp för demokratin tydligare än de flesta genom att konfrontera de hot som ett välbärgat etablissemang i stor utsträckning är blinda för.

Är boken en känga mot det svenska etablissemanget?

– Framförallt är den ett alternativ. Jag skrev inte boken bara för att vara på tvären utan för att komplettera. Intresset för USA är enormt i Sverige. Vilket vi kan se överallt just nu i dessa valtider. Men det är ensidig kvantitet, inte kvalité. Jag ville erbjuda ett akademiskt, kunskapsförankrat alternativ till alla de här journalisterna, författarna och tyckarna som får spader varje gång de ser Donald Trump på TV. Som ojar sig mer över Donald Trump än över Xi Jinping, Kim Jong Un eller Ali Khamenei. Det är alltså ingen Trump är bäst-bok och alla andra har fel, utan är bara vad som saknas i Sverige: En akademikers bok som presenterar Trump och dennes politik på det sätt som är helt nödvändigt om man vill förstå varför de här dryga 60 miljoner amerikanerna faktiskt röstade på honom. En bok som någon borde ha skrivits för längesedan om svensk journalistkår varit genuint uppriktig, men som aldrig skrevs. Jag fyllde tomrummet bara.

Boken kan köpas på nätbokhandlar som Bokus (https://www.bokus.com/bok/9789189153141/donald-trump-en-synnerligen-amerikansk-president/)

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer