Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Riksrevisionen kämpar för återinförd revisionsplikt: krångligare för småföretagare

av | 17 nov, 2018 | Ekonomi

Lästid: 4 minuter

Det är aldrig kul när några få förstör för många, men tyvärr kan det ibland bli så när några fuskar medan andra försöker spela rent spel. Tidigare i år meddelade Riksrevisionen att de planerar att återinföra revisionsplikten för små aktiebolag efter att ha granskat hur det sett ut sedan 2010 när reglerna ändrades. Kravet på auktoriserad revisor togs nämligen bort 2010 i hopp om att små bolag skulle kunna spara 14 000 kr om året. Tyvärr visade deras granskning att bolagen bara i genomsnitt sparat 10 000 kronor och dessutom att det verkar som att reglerna har gjort det enklare att fiffla med skatten, vilket så klart har resulterat i att företagare med tvivelaktig moral har gjort just detta.

För dig som inte känner till reglerna gällande revisorplikten kan det vara bra att veta vilka bolag som kan ta bort kravet på auktoriserad revisor. Har du exempelvis ett aktiebolag med färre än 3 anställda och en omsättning på mindre än 3 miljoner behöver du inte ha en revisor. Däremot måste alltid publika aktiebolag ha en revisor. Du kan läsa mer om vilka företag som kan välja att ta bort kravet på auktoriserad revisor här.

Riksrevisionen ville återinföra revisionsplikten för små bolag och därmed få bort fusket. De anser inte att de relativt små fördelarna med de nuvarande reglerna väger upp hur mycket pengar som det borde skattas på. Vad de inte tänkte på är att 10 000 kr faktiskt är en summa som många småföretagare gärna lägger på annat och det vore synd att de som är oskyldiga får lida i vad som närmast kan kallas kollektiv bestraffning.

Riksrevisionen verkar snarare mena att återinförandet av revisionsplikten skulle gynna bolagen snarare än vara en onödig utgift eftersom det, enligt deras granskning, tydligen är det så att de bolag som valt bort att ha revisor har upplevt mindre tillväxt än andra. Detta är dock inte så konstigt, det är klart att om ekonomin inte är på topp så kommer man inte att köpa in dyra tjänster som man inte behöver enligt lagen.

Att återinföra revisionsplikten skulle bidra till att öka företagens lönsamhet och antalet ekobrott, enligt Riksrevisionen. Anmälningar från revisorer till Ekobrottsmyndigheten har minskat från 300 till i princip noll per år, vilket gör att det antagligen är ett stort mörkertal och man vet inte hur många som fuskar. Rapporter från revisorer, så kallade orena revisionsberättelser, har också minskat kraftigt, vilket gör att man inte får någon indikation på när något börjar verka skumt.

Men Riksrevisionen saknar grund i deras påstående om att revisorfriheten ökar möjligheten till ekonomisk brottslighet och lägre tillväxttakt. Problemet är att man inte vet hur mycket fuffens som pågår och det hade varit bättre att försöka klargöra det innan man kommer med några konkreta påståenden.

Småbolag sparar i genomsnitt 10 000 kronor per år på att inte ha en revisor men tydligen så räknas det som en så liten besparing att den inte är värd att ta i beaktande. Men för 10 000 kr kan man faktiskt göra en hel del som gynnar verksamheten. Dessutom skulle återinförandet innebära att alla småföretagare som plötsligt får ytterliga ett till krav på sig, vilket minskar produktiviteten.

 Återinförande av revisionsplikten skulle hämma nyföretagande och sysselsättningstillväxten. Hela 1830 jobb skapades efter att revisionsplikten slopades och det var ingen tillfällighet. Många blev väldigt glada och vågade satsa på sina egna företag eftersom det inte bara plötsligt var möjligt att spara in pengar, utan också enklare och mindre besvärligt att ha eget då man inte längre behövde anlita en revisor.

Som väl är avser inte regeringen att återinföra revisionsplikten. Betyder det att allt är fixat och klart? Nej, för Riksrevisionen håller fast vid resultaten av sin granskning och regeringen tycker att de insikter den gav verkar rimliga och att man i längden måste komma på någon form av lösning. Vilka typer av åtgärder man kommer ta till vet vi inte ännu och kan mycket väl påverkas av en ny regering som kanske kan tänka sig att omvärdera det tidigare beslutet. Riksrevisionen verkar vara beslutna att återinföra revisionsplikten och verkar inte ge sig i första taget. Självklart har de ett viktigt uppdrag och måste försöka utföra det på bästa sätt, men vilket som är det bästa sättet för både staten och småföretagarna återstår att se.

JONAS SVANSTRÖM

Jonas Svanström jobbar som frilansskribent

********

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer