Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Religiösa böneutrop – snart också i din stad?

av | 7 feb, 2019 | Islamisering av Sverige

Lästid: 3 minuter

Religiösa böneutrop i Sverige är inget nytt och otänkbart, tvärtom har redan en del moskéer fått tillstånd till regelbundna högtalarsända utrop som ekar i nejden. Frågan har tagits upp gång på gång, frågan om vi i det allmänna rummet ska påtvingas dessa religiösa budskap. Sverige är trots allt inte ett islamistiskt land och vi har inga hundraåriga traditioner av dylika böneutrop. Men gång på gång säger i princip alla politiska partier ”JA” till högtalarsända böneutrop, alla utom Sverigedemokraterna. Det innebär att religiösa böneutrop snart kan komma att bli en ljudmatta över allt fler svenska städer, skriver i dag Uppsalapolitikern Kent Kumpula (SD).

I Uppsala kommunfullmäktige 28/1 2019 blev det en hetsig debatt när Simon Alms (SD) motion kom upp på dagordningen, en motion som föreslog att Uppsala kommun skulle reglera religiösa högtalarsända böneutrop i ordningsreglerna för kommunen. Enligt en samstämmig kör av motståndare (läs alla utom SD) så skulle ett ”NEJ” till böneutrop vara ett brott mot de mänskliga rättigheterna, det skulle vara ett hot mot religionsfriheten och det ena med det tredje.

Den svenska medborgarens rättighet att slippa lyssna till regelbundna böneutrop är tydligen en droppe i havet, i jämförelse med de religiösas rättighet att sända böneutrop över våra svenska städer. Inte ens KD, som på riksplanet säger sig vara emot böneutrop, ville i Uppsala säga ”NEJ” till böneutrop. Man nöjde sig med att förutsätta att något tillstånd troligtvis inte skulle ges av Uppsalapolisen (den instans som har bemyndigande att besluta om böneutrop).

En i princip identisk diskussion verkar ha avhandlats i Karlskrona kommunfullmäktige. Efter en hetsig debatt där jag gissar att dylika argument drogs fram (mänskliga rättigheter, osv), röstades SD Karlskronas förslag om att förbjuda böneutrop ner. Anser vi verkligen att regelbundna religiösa böneutrop ska vara ett inslag i den svenska kulturen? Att det ska eka religiösa budskap i våra städer, budskap som såväl troende och icke-troende får leva med att höra gång på gång?

Ni kanske tror att jag överdriver, men om vi inte reglerar detta i ett tidigt stadium och bestämmer hur vi vill ha det i Sverige, så kommer dessa böneutrop snart att eka i alla större städer i landet. Det är utan tvekan dit utvecklingen pekar, ivrigt påhejad av våra folkvalda politiker, alla utom ett parti. Är Sverigedemokraterna måhända det enda partiet som vågar säga vad de egentligen tycker i den här frågan? Antingen det, eller så vill övriga partier verkligen ha böneutrop, de jobbar i alla fall så gott de kan för att det ska bli verklighet.

KENT KUMPULA

Kent Kumpula är ersättare SD i Uppsala Kommunfullmäktige

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och släpps 12 mars 2019. Du kan bevaka den här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405118/bilden-av-verkligheten/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-verkligheten-9789198405118

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer