Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Rekordmånga konkurser – hur bra går svensk ekonomi egentligen?

av | 8 aug, 2018 | Ekonomi

Lästid: 3 minuter

Finansminister Magdalena Andersson presenterade Finansdepartementets senaste prognos för det ekonomiska läget den 21:e juni. Hon sa: ”Vi har en fortsatt god utveckling av svensk ekonomi. Vi har en stabil tillväxt som går in i ett mer normalt läge, precis som vi förutspått”. Den 1 augusti meddelar dock kreditinformationsföretaget Creditsafe att antalet konkurser i sommar är det högsta som uppmätts sedan de påbörjade mätningarna 1998. Det uppmärksammar juristen John Knutsson i sin text på Företagande.se. 

”Detta är den kraftigaste ökningen vi har sett på mycket länge. På sommaren brukar det vara relativ låg aktivitet sett till konkurssiffror, vilket gör detta till en oroväckande utveckling”, säger Krister Jonsson, vd för Creditsafe.

Totalt gick 545 företag i konkurs i juli månad, en ökning med 48 procent från förra årets 369. Det är något som inte stämmer i regeringens information till allmänheten om svensk ekonomi, månaderna innan valet.

Vi har nu med fog anledning till att lyssna till Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson som i samband med Finansdepartementets prognos sa följande:

”Magdalena Andersson skönmålar hur det går för Sverige. Vi ser ett fördjupat bidragsberoende mitt i högkonjunkturen och det är väldigt allvarligt. Utöver det ser vi mörka moln på himlen, vi ser en lågkonjunktur framför oss och osäkerheten på bostadsmarknaden som riskerar att försämra svensk ekonomi.”

Även Cecilia Blomberg på Hallandsposten ser allvarligt på situationen:

”Regeringen gör sitt bästa för att blanda bort korten genom att prata om allt annat än BNP per person, som mäter välstånd. […] Nyligen sänkte regeringen sin tillväxtprognos för just detta mått från 1,9 procent till 1,4 procent. Enligt prognoserna kommer det att ligga på 0,9 procent de närmaste åren. Det är rent katastrofala siffror som får alldeles för lite uppmärksamhet. […] Faktum är att regeringens egen tillväxtprognos till och med ligger lägre än under de år som ledde fram till den stora krisen på 90-talet som skakade om Sverige rejält.”

Frågan är om Samarbetsregeringen med Socialdemokraterna i spetsen är ärliga mot det svenska folket? Uppenbarligen inte. Men så är det också val och givetvis måste då ekonomin och företagandet i landet gå som en Tesla som Magdalena Andersson jämförde svensk ekonomi med den 21:e december 2015. För sanningen är mindre viktig. Det svenska folket är nedprioriterade i förhållande till att få behålla makten och styra över oss.

I och med dessa varningstecken gällande den rekordartade ökningen av konkurser, samtidigt som Migrationsverkets prognoser de kommande tre åren är 300 000 nya migranter, alltså ett helt Malmö. Då är frågan: Hur ska detta bäras av Sveriges företagare och arbetare? Det är inte omöjligt att Sverige står inför porten till en ny allvarlig kris där företagarna inte kommer att klara av sina marginaler, bland annat på grund av det ökade skattetrycket. Skulle utvecklingen börja galoppera ditåt, är vi riktigt illa ute.

Låt oss nu vara vaksamma.

JOHN KNUTSSON

John Knutsson är jurist.

Texten har nyligen publicerats på Företagande.se

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min kommande bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund. Planerad utgivning är 25/6. Bevaka den gärna här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer