Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Regeringens ogenomtänkta förslag kan bli förödande för förskolor

av | 4 jun, 2018 | Samhälle

Lästid: 3 minuter

Regeringen lägger i dagarna återigen fram ett förslag som är ogenomtänkt, rättsosäkert och orättvist. Denna gång riskerar förslaget att slå ut både personal- och föräldrakooperativ inom förskolan. Dessa omtyckta driftsformer uppvisar överlag mycket god kvalitet vid kommunal tillsyn. I en tid då det råder akut brist på förskoleplatser och barngrupperna bara blir större och större är det knappast ansvarsfullt att lägga ned välfungerande verksamhet. Regeringens förslag stöds, enligt branschorganisation för fristående idéburna förskolor (FSO), av både M, KD och L, vilket innebär att det kommer att antas. Konsekvenserna av ett sådant beslut blir förödande. Det skriver idag Medborgerlig Samlings Carolin Nielsen och Tristan Tempest.

Förslaget innebär i korthet att små lekmannadrivna kooperativ kommer att prövas på ett sätt som kommunala och storkoncernsdrivna förskolor helt slipper. Föräldrarna i föräldrakooperativen kommer enligt förslaget att behöva visa upp dokumenterad kunskap om skolförfattningarna, arbetsrätt, arbetsmiljö och de ekonomiska regelverk som styr driftsformen. I klartext betyder det att de föräldrar som sitter i föräldrakooperativens styrelser i praktiken behöver ha arbetat i förskolan tidigare, eller vara utbildade på området.

I propositionen finns även ett högt ställt krav på att de fria förskolorna i förväg och över tid måste uppvisa ekonomisk stabilitet, något som ständigt undergrävs av kommunernas senfärdighet och nyckfullhet i finansieringsbesluten från år till år. Det är helt enkelt ofta omöjligt för kooperativen att i förväg kunna redovisa sina intäkter, eftersom de kommunala besluten inte är fattade i tid. Som om detta inte vore nog är propositionen dessutom vagt utformad kring den här punkten, vilket är mycket oroande med tanke på de ständiga hoten om vinstbegränsning som svävar över de fria utförarna. Vilka krav skulle t.ex. Vänsterpartiet i framtiden kunna tillåtas förhandla fram under en sådan klausul? Är detta orimligt högt ställda krav på eget kapital inför nyetablering måhända en åtgärd för att effektivt stänga ute de sista tappra fria entreprenörerna?

Prövningen av ovan nämnda nya krav kommer också att avgiftsbeläggas, vilket ekonomiskt blir ytterligare sten på bördan för kooperativen. Denna prövning ska utföras av kommunerna, vilket ger risk för jäv, eftersom de driver konkurrerande verksamhet i förhållande till de fria förskolorna.

Sammantaget faller regeringens proposition på sin egen orimlighet och många fria förskolor kommer att tvingas lägga ned om den antas. Att socialdemokraterna lägger ett förslag som skjuter långt över målet, minskar mångfalden i utbudet och koncentrerar förskoleverksamhet till storskaliga kommunala enheter är i sig inte förvånande. Att både M, L och KD kommer att rösta ja till förslaget är dock chockerande, eftersom det går stick i stäv med alla grundläggande borgerliga värderingar. Viktiga värden som valfrihet, utförarmångfald och familjens egenmakt får alla stryka på foten. Vilka ska politiskt representera de fria omsorgsutförarna när Alliansen vägrar att göra det?

Medborgerlig Samling är det enda parti som alltid kommer att stå på de fria utförarnas sida. Socialisering och storskalighet i offentlig service har inget egenvärde, tvärtom. Vi månar om valfrihet och en rik flora av utförare, så att familjerna kan välja det som passar dem bäst. Ingen ska tvingas in i en förskoleform som man inte känner förtroende för. De fria utförarna ska ha långsiktigt förutsägbara och goda ekonomiska förutsättningar istället för ständiga hot om regleringar. Detta är självklarheter för ett borgerligt parti som har sin ideologiska förankring och ryggrad intakt.

TRISTAN TEMPEST, skolpolitisk talesperson, Medborgerlig Samling

CAROLIN NIELSEN, vård- och omsorgspolitisk talesperson, Medborgerlig Samling

Källor:

https://www.fso.se/Detta-innebarforslaget.html

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/regeringens-forslag-hotar-valfardsforetagen-21634

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/foraldrakooperativen-hotas-av-regeringen-22348

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer