Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Regeringen stryper åsiktsfriheten: Kritik av makthavare kan snart stämplas som brott

av | 23 jan, 2020 | Yttrandefrihet

Lästid: 5 minuter

Den sittande regeringen och dess politiska kollaboranter börjar mer och mer att dras åt det totalitära hållet. Enligt den allt skarpare retoriken kan alla som inte gillar regeringens politik betraktas som brottslingar. Förskjutningen pågår i ett makligt tempo men är likväl otroligt oroväckande, eftersom det i princip innebär att sittande makthavarna betraktas över 20% av Sveriges röstberättigade befokning som ett säkerhetshot. Den här attityden har justitieminister Morgan Johansson redan gett prov på då han gick till attack mot journalisten Ivar Arpi. Nu hotas alla alternativa röster i Sverige av påtryckningar och repressalier från dem som sitter vid makten. Vanlig kritik kan snart bli betraktad som ett brott.

 Det svindlar faktiskt lite när man läser hur makthavarna låtit tankarna vädras på säkerhetsetablissemangets årliga rikskonferens Folk och Försvar i Sälen. Anders Danielsson, före detta generaldirektör för Säpo samt Migrationsverket, slog fast att det finns ”likheter” mellan terrorism och en demokratisk opinionsbildning som han kallade ”psykologisk krigföring”.

Det betyder att i princip alla som kritiserar Sjuklövern-regimen kan betraktas som politiskt subversiva. Att åsikterna är hårt förankrade inom socialdemokratin råder det ingen tvekan om. Nyligen kritiserade Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi S-MP-regeringen och dess stödpartier när han medverkade i en panel i SVT:s Aktuellt. Något som fick justitieminister Morgan Johansson att ilskna till. ”Har det alltså gått så långt att konservativa opinionsbildare nu har återgått till att inte längre respektera demokratin”, skrev Johansson på Twitter. Enligt Johansson hade Arpi inte rätt att uttala sina kritiska synpunkter. Att en minister går till attack mot en journalist är anmärkningsvärt, dessvärre inte nytt eller unikt, statsminister Stefan Löfven har även 2017 kommenterat mina synpunkter på hur illa det är ställt med åtskilligt i Sverige och menade att jag gjorde ”ett konstigt uttalande”.

Risken finns nu att åsiktskontroll och förföljelse av systemkritiker kommer att tillta. Redan nu härjar Näthatsgranskaren och anmäler islamkritiska röster för Hets Mot Folkgrupp, antalet anmälningar har rakat i höjden sedan han fick statligt ekonomiskt stöd att ägna sig åt denna verksamhet.

Det är tidningen Samhällsnytt som uppmärksammar Anders Danielssons resonemang på Folk och Försvar. Anders Danielsson har varit generaldirektör för Migrationsverket under tiden för migrantkrisen 2015 samt toppchef för en rad myndigheter innan dess, inklusive Säpo. Numera är han statlig utredare för myndigheten för psykologiskt försvar som kommer att inrättas på Stefan Löfvens order. Enligt Anders Danielsson kommer utredningens slutsatser – som även kommer innebära förslag på konkreta åtgärder som kan sättas in mot dissidenter – att redovisas för regeringen den 30 maj i år.

Det officiella syftet med den nya myndigheten där Danielsson ska husera är att motverka och bekämpa så kallad psykologisk krigföring från främmande makt. Samhällsnytt har dock tidigare publicerat interna mejl från MSB som avslöjar att personal på myndigheten ser möjligheter att bekämpa även interna aktörer med hjälp av ett ”psykologiskt försvar”.

Under den sista dagen av konferensen i Sälen höll Anders Danielsson ett anförande i frågan. Han inledde med att förklara vad psykologisk krigföring är för något – och menade att den kan liknas vid terrorism eftersom syftet bland annat är att ”få beslutsfattarna att fatta andra beslut”:

– Vi har funderat på det så klart, och det finns likheter med terrorism och terrorlagstiftningen – där man riktar sig mot en stat… Och syftet är att så split i samhälle, att få beslutsfattarna att fatta andra beslut, att injaga fruktan, att destabilisera. Det finns likheter mellan en terrorhandling och psykologisk krigföring. Och det kan vara samma metoder – som ryktesspridning. Det är vi vana vid, det vi fick läsa i tidningen, falska nyheter osv..

Danielsson menar att både polisen, säkerhetspolisen med andra myndigheter och media ska samverka för att ”göra något” åt påverkansförsök. Han manar till vaksamhet mot alla aktörer som framför åsikter som inte är godkända av etablissemanget och flaggar även för en än mer omfattande censur av medier i framtiden för att täppa till möjligheterna för fri opinionsbildning:

Danielsson efterlyser mer ”öppenhet” och ”ärlighet” mellan medieapparaten och staten som ska ”lita på varandra”. Samtidigt är han orolig för hur man ska kunna upprätthålla demokratiska kulisser av ett ”öppet samhälle” när repressionen tilltar.

Under en paneldebatt togs frågan om ”personer” som uttrycker sina åsikter i ”medier utan ansvarig utgivare, poddar på nätet, trådar, sociala influencers och så vidare.” I panelen ingick Olof Petersson, professor emeritus i statskunskap, chefen för operativa avdelningen på MSB, förbundsordföranden för MUF Benjamin Dousa, före detta landsortsskribenten Patrik Oksanen samt SVT:s vd Hanna Stjärne – som såg ut att känna sig obekväm i detta sällskap. Då förklarade Olof Petersson att det finns möjligheter att lagföra dessa element även med existerande lagstiftning enligt brottsbalken och det är enkelt att fälla någon för uppvigling, uppror, brott mot medborgerlig frihet, högförräderi, krigsanstiftan, spioneri, obehörig befattning med hemlig uppgift, vårdslöshet med hemlig uppgift, landsförräderi, landssvek och ryktesspridning till fara för rikets säkerhet. Enligt Petersson behöver man inte ”hitta på några nya regler, det här är noga genomtänkt” sa han belåtet. Dessa brottsrubriceringar ska vara aktuella vid krig eller i en ”krigsliknande situation” – något man hävdar att Sverige inte befinner sig långt ifrån då man talar om att landet befinner sig i ett ”gråzonsläge”, det vill säga inte krig, men inte heller fred.

https://samnytt.se/anders-danielsson-regimkritiska-asikter-har-likheter-med-terrorism/

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min kommande bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Beställ den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok ”Bilden av Verkligheten” finns att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” finns nu i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer