Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Regeringen borde nu göra oändligt mycket mer för Sveriges bönder

av | 24 apr, 2020 | Coronakrisen

Lästid: 5 minuter

Sedan Coronapandemin bröt ut står Löfven och hans ministrar på presskonferenser med svenska flaggan såväl i bakgrunden som på kavajslaget, och talar om sammanhållning. Om att vi måste stå enade och tillsammans ta oss ur krisen. Jag funderar på varför Löfven inte direkt riktar sig till dem som utgör det fundament landet vilar på och som kan bli än mer avgörande för Sveriges livsmedelsförsörjning ifall den sönderfallande kolossen EU fortsätter på den inslagna svekfulla linjen mot sina medlemsstater. Idag rullar fortfarande långtradare på Sveriges vägar, men om matleveranserna stryps är det vår egen livsmedelsproduktion vi blir helt beroende av. Det talas om dålig krisberedskap, men varför skyndar man sig inte att snabbt försöka bygga upp all beredskap man bara kan, med tanke på att framtiden förefaller så oviss? Vår- och sommartid är det relativt lätt att klara sig, men när kylan, hösten och vintern kommer bör man ha byggt upp en rejäl krisberedskap.

Löfven borde hålla ett rungande tacktal till all dem som dag och natt sliter på våra åkrar, som går upp i ottan och sköter om djuren, som vårdar skog och natur, som brukar jorden, också till de fiskare som ser till att ge oss havets läckerheter. Jag skrev förra veckan ett tacktal till bönderna och jag har nu anpassat det så att Löfven kan ta det rakt av och skicka ut över landet vid nästa presskonferens, varsågod Löfvens talskrivare, ni är välkomna att plocka vad ni vill ur dessa ord:

”Våren är kommen! Många av våra åkrar står just nu i den grönaste skrud och söderöver blommar rapsen så gul och grann. Det gula står mot det himlens blå, likt en svensk flagga som är en symbol för vårt land. Det är nu hög tid att rikta ett stort tack till er som ser till att det växer mat på fälten, som tar hand om jordbruket, som skapar förutsättningarna för att grödorna frodas. Tack för allt ert jobb, ert slit, era plikter ni utför utan knot. Jag vill underlätta för er, både ekonomiskt och praktiskt, jag vill göra allt som står i min politiska makt för att skapa bättre förutsättningar för er, så att ert viktiga värv blir enklare att sköta! Ni ska inte behöva föra en tröstlös kamp mot myndigheter och orättvisor, mot en stat som inte respekterar ert livsviktiga arbete. Många tar för givet det som sås och skördas i ert anletes svett, tidiga morgnar, sena kvällar. Ni, Sveriges bönder, får inte tillräckligt många hyllningar och kärlek, men jag tänker ändra på det nu. Så, å hela svenska folkets vägnar, stort tack från djupet av mitt statsministerhjärta, till alla er som brukar jorden. Tack alla ni som stiger upp i okristlig tid och sätter er på traktorn, går ut i lagårn, sköter om djuren, utför alla de sysslor som sällan uppmärksammas. Tack för att ni sår, sköter om, förädlar. Tack för ert slit, ibland också nattetid, det som måste göras blir gjort. Tack för er kärlek till djuren, till naturen, till skogen, till träden. Till marken. Tack för att ni är en länk till generationer som gått före er. Ni som för fädernesarvet vidare, ni som kämpar i motvind, både fysisk och mental. Tack för er energi och kraft, ert engagemang och framåtanda. Tack för era gårdar som ligger likt röda och vita klenoder bland det gröna och gyllene. Tack för er anda av solidaritet, hur ni hjälper varandra och andra, en förebild i tider då egoism många gånger upphöjs till en dygd. Tack.”

Hur är det ens möjligt att lantbruk fortfarande klassas som miljöfarlig verksamhet i den svenska miljöbalken? I Norge är jordbruket viktigt för att hålla landet öppet, i Finland är jordbruket viktigt i händelse av krig eller kris, i Danmark är jordbruket en viktig exportvara. Men i Sverige är jordbruk ”miljöfarlig verksamhet”. Det, om något, borde snabbt ändras. ”Livsviktig verksamhet” är en bättre klassning. Där skulle Löfven kunna göra en insats. Fagra ord räcker givetvis inte, men jag tror att fina ord i kombination med praktiska åtgärder skulle göra susen.

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer