Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Redaktören säger att det kommer bli ”ett jädra liv” om min nya thriller ”Blodsådd”

av | 24 feb, 2020 | Kultur

Lästid: 7 minuter

Jag har fått många frågor om mina kommande böcker och därför tänkte jag berätta mer om dem. Då varken TV4 eller SVT eller etablissemangets krympande medier står i kö för att bjuda in mig till morgonsoffor och helsidesintervjuer för att jag ska få berätta om böckerna, gör jag här på Magasinet några intervjuer med mig själv. Först tänkte jag avslöja lite mer om romanen ”Blodsådd”, som kommer ut den 26:e mars och som är del ett i min nya spänningsserie, som utspelar sig i svensk nutid – och som har en lätt dystopisk karaktär.

Vad betyder egentligen titeln ”Blodsådd” och hur kom du på namnet?

– Jag är väldigt förtjust i termen ”draksådd” som betyder att man sprider ”fördärvbringande” åsikter eller läror. En handling som leder till ödesdigra följder, helt enkelt. Det kommer från den forngrekiska sagan om Jason där Kadmos sådde draktänder och ur sådden steg krigare fram, som ville förgöra honom… Det är lite exakt vad min bok handlar om, att man påverkas destruktivt av något. Men titeln ”Draksådd” var tyvärr tagen, den amerikanska författaren Pearl Buck hade skrivit en roman om det japansk-kinesiska kriget 1937-45. Så jag behövde tänka om.

– För mig är titeln otroligt viktig. Den är en motor, ett embryo till hela romanen och jag brukar alltid se titlarna framför mig när jag sätter igång med en bok. ”Draksådd” hade varit perfekt, men det är ju givet att en sån klockren titel är tagen för länge sen. Det gällde att tänka om. Lyckligtvis kommer titlarna till mig rätt lätt, de föds i huvudet och flyger sen ut genom tangenterna och plötsligt kom jag ihåg en dröm jag hade haft, en väldigt ödesdiger sådan där blod sköljde över marken… och då kom ”Blodsådd” till mig. Krig är ju en tid av blodsådd, då härskare vattnar jorden med folkets blod. Och gör man det, vad skördar man då? Det är givetvis djupt symboliskt, och trots dramatiken så säger det dessvärre också en hel del om det svenska tillståndet som utspelar sig framför våra ögon i modern tid, ett gråzonsläge, ett slags lågintensivt angrepp på det svenska samhället inifrån. Våra ansvarslösa, maktberusade politiker offrar landets medborgare, genom att inte klara av att stävja den galopperande kriminaliteten spiller de folkets blod. En småbarnsmamma som skjuts på öppen gata i Malmö. Kjäll som huggs ner i Gislaved. Amanda i Vetlanda. Helga i Norsjö. Småbarnsföräldrar i Hallonbergen. Terrordådet på Drottninggatan. En tonåring i Staffanstorp. Det här är bara ett axplock av de mest kända fallen, stort som smått, där blodet runnit och ätit sig in i den svenska jorden, men varje spilld droppe är en droppe för mycket och jag ser framför mig att ur detta växer en ny styrka fram, en folkets röst som protesterar mot vansinnet och den världsfrånvända politiken. Ett misshandlat och negligerat folk reser sig till slut och säger ifrån. Inte minst alla våldtagna flickor och kvinnor som en dag bara måste få nog.

Berätta lite om din nya karaktär, journalisten Dea Wilenius!

– Dea är en kvinna som påminner om många andra, kanske delvis om mig själv, om oss som haft det bra i Sverige och som inte haft någon större anledning att engagera oss politiskt då våra liv funkat och vi inte konfronterats med de växande samhällsproblemen. Vi kan väl säga att Dea varit rätt så politiskt korrekt, men började efter den stora invandringsvågen 2015 vakna allt mer och se att samhällsutvecklingen gick åt fel håll. Hon börjar läsa medier som av de etablerade anses vara ”alternativa” och delar även texter som många inte vågar. Hon är till en början väldigt försiktig och har svalt etablissemangets narrativ att alla som kritiserar systemet är ”rasister” och högerextremister” men ju längre tiden går desto mer inser hon att hon själv är lurad, att verkligheten inte är så svart och vit. När hon själv drabbas av ett våldsamt övergrepp slås bokstavligen hela hennes liv sönder. Dea tvingas in på en bana hon aldrig trott hon skulle slå in på men inser att hon inte har något val. Jag tror hon är rätt så representativ för många som knyter handen i fickan, som tänker tankar som skulle skapa kaos i lunchrummet. Jag önskar att fler vågade protestera och visa civilkurage. Jag hoppas Dea ska bli en förebild. För mig är hennes agerande äkta girlpower. Inte det mesiga vänsterliberala ljugandet à la Annie Lööf och Miljöpartiest kvinnohatare Åsa Lindhagen som dessvärre är Sveriges ”jämställdhetsminister” – att man är ”feminist” när man samtidigt skapar ett uselt samhälle för flickor och kvinnor genom sitt fjäskande för ett aggressivt, importerat patriarkat från Mellanöstern.

Området du beskriver, berätta lite om det!

– Området är intressant, ett slags hybrid mellan överklass, medelklass men också socialt utsatt område. Jag ser det som ett tvärsnitt av Sverige, med de allra rikaste som har råd att förnak problemen och även köpa sig fria, och e fattigaste som inte har en chans att fly men som kan utnyttja omständigheterna. Mdelklassen har fortfarande för mycket att förlora men våldet kryper inpå även där. Nu börjar allt krackelera – samtidigt som etablissemanget desperat försöker upprätthålla bilden av att allt är under kontroll. Boken är i viss mån ”based on a true story”, haha. Eller, många ”true stories”.

Du gillar att skildra samtiden?

– Ja, verkligen. Jag gillar att göra underhållning av sånt som är brännande och aktuellt. Min redaktör säger att det kommer att bli ”ett jädra liv”om den här boken. Att jag kommer att ”få skit”. Well, det tror inte jag. Men vi får väl se.

Du får många frågor från dina läsare om hur du arbetar. Kan du berätta lite om ditt författarliv?

– Det är ensamt och hårt, men också roligt! Jag har umgått med Dea under ett års tid, hon har bott i mitt huvud och jag har funderat på henne och hennes liv. Jag älskar att skriva om människor som hamnar på kant med samhället, kanske för att jag själv i viss mån gjort det. Sverige i dag är ju så polariserat att det nu finns två etablissemang – det gamla, förljugna, och det yngre, friska, det som törstar efter sanning och efter att skapa ett rimligare, mer rättvist samhälle där de gamla, destruktiva maktmissbrukarna sopas ut med en stor kvast, där den väsnterextrema mentaliteten på universitet, lärosäten och myndogheten får ge vika åt frisk luft och yytrandefrihet på riktigt. Men hur jag jobbar… jag skriver, helt enkelt. Inför denna bok gjorde jag en mindmap, eftersom det finns så många karaktärer som vi får följa och som jag annars kanske skulle tappa grepp om. Dea är den röda tråden men vi har även överklassen med Niklas och Betti och deras dotter Steffi som bor i Djursholm, samt Em och den socialt utsatta familjen med en missbrukande mamma. Samt förstås batikhäxan Ulla som stod längs fram och höll en skylt ”Refugees welcome” hösten 2015. Ulla kände livet i sig då – men förstår inte vad som hänt i samhället 2020… Alla de här individerna korsar varandras vägar på olika sätt. Men jag ska inte avslöja för mycket.

– Jag sitter väldigt koncentrerat och får ur mig väldigt mycket text. Jag drömmer, äter, andas, dricker, lever mina böcker, går helt upp i dem. Det är både härligt men också utmattande. Just nu är boken i tryck och jag försöker återhämta mig lite.

Det blir fler delar om Dea och de andra?

– Ja. Till jul 2020 kommer den andra delen. Även en tredje del är planerad. Historien är för stor för att rymmas i en enda bok.

Kan du publicera ett smakprov ur ”Blodsådd”?

– Ja, inom kort!

Kommer du att skriva fler böcker om barnmorskan Cecilia Lund? Många mejlar dig ju och frågar om den serien?

– Kanske! Cecilia vilar lite men det finns en 12:e bok om henne planerad. En väldigt spännande historia. Vi får se när den kan komma.

Okej, tack för pratstunden! Jag återkommer till dig med anledning av den andra boken, ”Flykten från Folkhemmet”.

– Tack själv. Alltid lika trevligt att bli intervjuad av mig själv! Och det bästa –texten blir precis som jag vill ha den 😉

”Blodsådd” kommer ut på Palm Publishing den 26/3 2020 och du bevakar den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer