Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Rätt av Sölvesborg att skippa en flagga som blivit symbol för åsiktsförtryck

av | 15 sep, 2019 | Åsiktskorridoren

Lästid: 6 minuter

Vi lever i Sverige och här ska alla göra lika, oavsett vad det gäller. Till exempel ska man, likt en sekt, okritiskt acceptera statligt påbjudna symboler. Annars blir det ett officiellt ramaskri och pk-marinerade opinionsbildare i mainstreammedier börjar indignerat ropa att snart är Hitlertiden tillbaka. Den lilla kommunen Sölvesborg har i dagarna modigt satt sig upp mot denna patologiska likriktning och beslutat att inte hissa den regnbågsfärgade Prideflaggan på sitt stadshus. Alltså inte förbjuda homosexuella att leva ihop, eller möjligheten för var och en som vill hänga en kulört flagga på sitt hus eller sitt företag, utom just på stadshuset. Ansiktet utåt för detta beslut är kommunalrådet Louise Erixon, SD. Och SD är ett parti som på ett synnerligen mobbningaktigt vis exkluderas av Pride som organisation. Därför är det inte särskilt anmärkningsvärt att man tackar nej till en symbol som mer och mer kommit att representera exkludering och åsiktsförtryck. Nej, Pride står inte längre upp för alla bögars lika värde – om man ens någonsin gjort det.

Självklart blev det ett förfärande kackel i hönshuset där Aftonbladet kacklade högst och antydde att stöveltrampet från 30-talet nu hörs allt högre i lilla Sölvesborg. Den så kallade Prideflaggan ska från och med nu inte längre hissas på stadshuset i Sölvesborg, enligt ett beslut av kommunens politiska styre SD, M, KD och lokala Sölvesborg- och Listerpartiet. Enligt SD-kommunalrådet Louise Erixon kommer kommunen bara att följa allmänna och nationella flaggdagar, skriver Blekinge Läns Tidning. Hon menar att det är viktigt för den politiska ledningen av Sölvesborg att flaggningen sker med svensk flagga – inte andra nationers eller politiska rörelsers. Ett beslut som många applåderar – men som mainstreammedier och public service gärna vill framställa som höjden av kränkningar mot de mänskliga rättigheterna. Kommunen har sedan 2013 – under socialdemokraten Heléne Björklunds tid som kommunalråd – hissat Prideflaggan varje år i augusti när Pridefestivalen äger rum i Stockholm.

Sophia Ahlin som är ordförande i Pride Karlskrona, beklagar flaggstoppet i Sölvesborg och ett liknande förslag på ett stopp för Prideflaggan på kommunhuset i Ronneby.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt, men också att det känns som en obekväm utveckling. Blekinge har varit på väg någonstans i den här frågan, säger hon till BLT. Det är en bred flagga med alla sina regnbågsfärger. Den symboliserar bara kärlek, och alla människors lika värde.

Jo, det hade säkert kunnat vara så, kära Sophia Ahlin. Men så är det inte. Prideflaggan med sina vackra färger är idag kapad av en totalitär rörelse som under manteln att värna HBTQ-folkets rättigheter samtidigt selekterar ut VILKA av dessa individer man faktiskt står upp för – och exkluderar de, vars politiska åsikter man inte delar. Således symboliserar regnbågsfärgerna på ett tygstycke inte längre ”bara kärlek”, för kärleken är numera villkorad. Den symboliserar inte heller längre ”alla människors lika värde”. Den värnar bara människor vars åsikter man godkänner, det vill säga åsikter i det vänsterliberala blocket, även om dessa är destruktiva för folk med icke-heterosexuell läggning. Röstar du ej vänster, behöver du inte göra dig besvär. Detta blev väldigt tydligt när man stoppade partiet Medborgerlig samling från att delta i Europride, trots att MED:s ordförande Ilan Sadé är öppet homosexuell.  Man svängde sig med tillgjorda formuleringar som ekade falskt, men av vilka tydligt framgick att en högerbög inte är lika mycket värd som en vänsterbög i organisationens ögon. Därmed har den fina regnbågsfärgade flaggan blivit nersolkad och en symbol för åsiktsförtryck och exkludering, inte bara i Sverige utan även i till exempel USA, där man skönjer liknande utveckling.

Det intressanta är att Sverigedemokrater är det enda parti som i dag aktivt arbetar för att stötta homosexuellas rättigheter i världen. Den 6 juli skrev Jimmie Åkesson och Julia Kronlid, SD, en debattartikel på SvD om att Sverige bör kapa biståndet till homofientliga stater. ”Vi bör aldrig uppmuntra eller indirekt stödja länder som inte respekterar de mest grundläggande av mänskliga rättigheter. Vi föreslår därför ett antal åtgärder för att tydligt stå upp för homosexuellas rättigheter överallt i världen”, inleddes texten med.

Faktiskt finns det allvarligare problem i Sverige för HBTQ-folket idag än att Sölvesborg bara följer allmänna regler om hur man flaggar offentligt. Till exempel att homosexuella lever allt mer utsatt i Sverige idag, då man låter den homosexfientliga religionen islam bre ut sig. Den trygghet som funnits i Sverige för olika minoritetsgrupper är idag under attack, för att inte säga utraderad på vissa håll. Inofficiellt hör jag från av varandra oberoende HBTQ-personer att likriktningen är stor inom såväl Pride som RFSL som organisationer, och även att man oroar sig för sin egen säkerhet. I maj 2018 lämnade tillförordnade förbundsordförande i RFSL, Magnus Kolsjö, den skandalomsusade organisationen RFSL, och skrev då”RFSL är inte längre en organisation där jag känner mig trygg och efter årets kongress finns det ingen som representerar mig som icke-socialistisk HBTQ-person i den förbundsstyrelse som ska leda förbundet framåt”.

Låt oss jämföra dagens svenska debatt- och samhällsklimat med ”Ett liv i lögn” – det var vad den tjeckiske dramatikern, dissidenten och sedermera presidenten Vaclav Havel (1936-2011) kallade det liv som medborgarna levde under det kommunistiska förtrycket i dåvarande Tjeckoslovakien. Han visade hur samhällsstrukturen byggde på att alla var överens om vad som var fel och vad som var rätt. Tyckte man fel så teg man. Den som tvekade gav åtminstone läpparnas bekännelse till regimens version av sanningen. Man visade upp åsikterna som förväntades av lojala medborgare. Repressalier kunde i värsta fall bli fängelse. Havel satt själv av fyra år mellan 1979-83. Till de mjukare repressalierna hörde att förlora arbete, vänner och att få sitt rykte förstört genom att förtalas i offentligheten. I ett öppet brev till landets diktator Gustav Husak 1975 vittnade Vaclav Havel om hur medborgarnas vardagsliv påverkades: ”Av rädsla för att mista sin anställning lär läraren i skolan ut saker han inte tror på; av rädsla för sin framtid upprepar eleven dem efter honom; av rädsla underkastar sig folk all möjlig förnedrande självkritik och av rädsla för sin existens, ställning och karriär går de på möten, röstar där precis som förväntas av dem eller tiger åtminstone; av rädsla för att bli angivna uttalar de aldrig offentligt och ofta inte ens privat sina verkliga åsikter. Av rädsla deltar folk i officiella firanden, manifestationer och tåg. Av rädsla för att inte få fortsätta sitt arbete bekänner sig många vetenskapsmän och konstnärer till idéer som de i verkligheten inte tror på, skriver saker de inte tycker eller som de vet inte är sanna, går med i officiella organisationer…”

Utvecklingen i Sölvesborg är tecken på ett självständigt och kritiskt tänkande. Det är en sund protest mot hjärntvätt, likriktning och ett politiserande av människors sexuella läggning i en tid då yttrandefrihet och demokrati lever farligt i Sverige. Mer civil olydnad behövs – inte mindre.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer