Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Rapport från ett förändrat land: Få svenska orter är numera förskonade från sociala skavsår

av | 16 jun, 2019 | Det nya Sverige

Lästid: 5 minuter

Trygghetsvandringar, storbråk och en allt mer ansträngd polis. Så ser verkligheten ut på många håll i det nya Sverige, ett land i radikal förändring inför våra (ofta skräckslagna) ögon. Få svenska orter är numera förskonade från sociala skavsår, som uppstår i kölvattnet av undergivenhet och förslappad attityd till kriminalitet och mer dominanta kulturer än den konflikträdda svenska. Katerina Magasin rapporterar från när och fjärran, mycket tack vare alla medborgarkorrespondenter som trots den dogmatiska åsiktskorridoren ändå vågar öppna munnen och vittna om verkligheten. I dag en fördjupad betraktelse från Lycksele, från författaren Eva-Lisa Dezmin som bor på orten och som tydligt noterat den markanta förändring som orten genomgått på senare år.

”Eftersom Lycksele hamnat på tapeten igen efter incidenten i fredags, tänkte jag att jag skulle berätta lite om hur det är att bo här. Jag har ju ändå levt större delen av mitt liv på orten och känner staden ganska bra. Jag tänkte börja med att berätta om hur polisen i Lycksele förberedde ungdomarna inför avslutningskvällen. På Lyckselepolisens Facebooksida gick följande information ut redan den 4 juni:

”Idag har kommunpolis Pär och områdespolis Claes varit och pratat med Tannbergsskolans elever inför den stundande examen. Studenterna har fått information om studentflak och ordningsregler kring alkoholanvändning och vad som gäller kring kvällens festarrangemang på torget. Vi hoppas eleverna har tagit åt sig av budskapet och att examensdagen blir en härlig dag för alla.”

Nu ska gudarna veta att det inte är lätt att sia om hur väl ett budskap tolkas av mottagarna, men vi vet att kompetensregnet föll över hela härligheten redan vid 23-tiden på kvällen. Det sista skriver inte polisen något om på sin hemsida, personligen anser jag den informationen som viktigare än att berätta om folk som blivit stoppade med illa surrad last på väg till sopstationen så att olja läckt ut på vägen (det kan ju komma till Gretas vetskap), eller hastighetsöverträdare som man lyckats bötfälla.

Hur ser då tryggheten ut i Lycksele, kanske någon undrar. Inte så bra. Förra årets trygghetsenkät visade att just Lycksele centrum upplevs som en otrygg plats, främst av flickor och unga kvinnor. Detta åtgärdade man genom att anordna inte mindre än två trygghetsvandringar på samma sträcka under slutet av 2018, i hopp om att bringa klarhet i vilka exakta platser som upplevs som osäkra. Man kunde bland annat läsa följande:
– Medan vi färdas reflekterar och berättar medborgarna om sina upplevelser av sträckan. Synpunkter som dokumenteras under tiden för att kunna ingå i en åtgärdsplan för både kommun och polis, säger Elin Larsson.
Med tanke på att resultatet av trygghetsvandringen före den, då Hawaiiudden stod i fokus, resulterade i att röja lite buskage och förstärka belysningen, var hoppet hos verklighetsförnekarna givetvis stort att åtminstone denna trygghetsvandring skulle ge önskat resultat.
I skrivande stund vet jag inte vilka åtgärder som vidtagits för att öka tryggheten i centrum, men efter fredagens fiasko, kan vi kanske alla enas om att trygghetsvandringar inte är rätt väg att gå, alldeles oavsett sträcka man färdas på.

Hur sköter sig polisen rent generellt då? Det beror helt och hållet på vem du frågar. En del är väldigt nöjda med polisens arbete, andra vittnar om stor nonchalans och det i sin tur verkar bottna i vilken polis på stationen du får prata med kring ditt ärende. Stationen i Lycksele har öppet mellan 12.00 – 15.00 alla vardagar utom på onsdagar då man dristar sig till att ha öppet ända till 17.00. På helgerna är den stängd.

Jag pratade med en kvinna som gjort en anmälan eftersom hon blev förföljd från sitt arbete av en utländsk man som endast pratade knagglig engelska. Detta pågick ett tag och till slut hade hon inget annat val än att försöka få hjälp. Polisen som tog upp anmälan valde att fokusera på vad hon menade med ”knagglig engelska” varpå hon återberättade vad han sagt med samma brytning. Svaret hon fick? Polisen tyckte att hon skulle gå hem och öva på sin engelska. Ni förstår ju att hon kände sig väl bemött och att problemet således kunde anses vara eliminerat.
Det finns många bra poliser här också, så jag ska inte ironisera alltför mycket, men poängen är att åtgärderna som vidtagits uppenbarligen inte är kompatibla med de ”utmaningar” vi ställts inför. Ordningsmakten ska ju upprätthålla ordningen, det hörs på namnet, och då hade det givetvis varit eftersträvansvärt om yrkesutövarna tilläts jobba i förebyggande syfte. Då menar jag inte att bjuda på saft och bullar för att ”ta tillbaka” namnet Aina, som Umeåpolisen ägnade sig åt för några dagar sedan.

Tyvärr får vi nog vänja oss vid att bli våra egna säkerhetsväktare eftersom de trygghetsupprättare vi betalar för, har fullt upp med att valla medborgare runt stan (likt en bakvänd safaritur där resenärerna vägleder guiden) och att ha fikaraster för att lägga pondus bakom ett namn. Personligen försöker jag se det positivt. Det är ju fantastiskt att jag inte behöver resa någonstans för att ta del av den kulturuppgraderingen vi betalat dyrt för att få ha alldeles inpå knuten. Det går utmärkt att ta del av halal, könsstympning, polygami, detonationer och andra oroligheter på hemmaplan. Undrar om politikerna tänkt igenom den höjda flygskatten? Vem vill lägga dyra pengar på en utlandsresa när vi kan beskåda allt detta på hemmaplan? Kanske införs en berikningsskatt på sikt när politikerna börjar inse att de exotiska inslagen är här för att stanna och folk inte behöver göra sig omaket att lämna Sverige för att uppleva dem. För handen på hjärtat, nog är det väl mer spännande att dö mitt i en skottlossning i värsta vilda västern-style, än att göra det av tråkig ålderdom?

EVA-LISA DEZMIN

Eva-Lisa Dezmin är författare, förläggare och bor i Lycksele med man och hund.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer