Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Rapport från en nämndeman: ”Stab av 30 sakkunniga kring en enda kriminell 17-årig afghan”

av | 31 aug, 2018 | Migrationspolitik

Lästid: 3 minuter

Kring en enda kriminell afghansk 17-åring finns en stab av mer än 30 sakkunniga funktionärer. En nämndeman hör av sig till Katerina Magasin och rapporterar från denna absurda svenska verklighet. Det pågår ett slöseri utan guds like runtom i Sverige. Medborgarnas skattepengar blöder ut i en flyktingindustri som mättar många munnar, pengar som behövs på annat håll. Till gamla, cancersjuka, funktionshindrade… Istället läggs stora resurser på omsorg om asylsökande unga män vars kriminalitet, drogproblem och anpassningssvårigheter belastar samhället på många olika sätt. 

Nämndemannen vill vara anonym, precis som många andra som ändå vill vittna om vad som pågår i Sverige idag. Här är hans berättelse:

”I nästa vecka ska jag tjänstgöra som nämndeman. Fallet handlar om en nu 17-årig ensamkommande från Afghanistan som anlände år 2013. Därefter har svenska samhället i ökande grad fått hantera barnets omsorg, kriminalitet, drog- och anpassningsproblem. Nu handlar frågan om han mot sin vilja ännu en gång ska tvingas acceptera en LVU-placering på ett HVB-hem, vilket socialtjänsten kommit fram till. När jag läser de 85-sidiga handlingarna blir jag fundersam. Inte av fallet som sådant, som inte är ovanligt, utan ur ett annat perspektiv. Några fakta ur handlingarna:

HVB-hemmet kostar 6900:- per dygn.

Rätten består av fem ledamöter plus offentligt biträde och god man.

Kring barnet verkar en stab av mer än 30 olika sakkunniga funktionärer såsom socialsekreterare, föreståndare, sektionschef, boendepedagog, familjehemskonsulenter, värdföräldrar, kurator, socialnämnd, BBIC, läkare, Barn- och Ungdomspsykiatrin, Sociala Resursförvaltningen, kontaktfamilj, samtalskontakt, polisen, Åklagarmyndigheten, TKT/Teamet för krigs- och tortyrskadade, psykolog, Flyktinghälsan, audionom, specialpedagog, rektor, Tingsrätten, och några till.

Barnet har ett nästan sammanhängande uppehälle på familjehem och HVB-hem sedan ankomsten till Sverige.

Ett ärende om återförening med barnets familj, som nu befinner sig i Sverige, är under behandling.

En fråga som fallet väcker ur ett övergripande samhällsekonomiskt perspektiv är hur mycket Sveriges ”öppna hjärta”, som också betyder ”öppen plånbok”, kan få kosta. Oberoende analytiker bedömer att 135 000 får uppehållstillstånd år 2018 och totalt mer än 600 000 antas söka åren 2018-2021, inkl. familjeåterföreningar, nyetablerade relationer och liknande, där merparten blir beviljade. Hittills i år har enligt Migrationsverket två tredjedelar av ansökningar som rör anknytning beviljats. Vår asylinvandring är långt över ”EUs miniminivå”.

Som alltid ställs verkligheten mot ömmande fall. Varje enskilt fall är ohyggligt och måste behandlas generöst med empati. Men klarar Sverige i längden att vara empatiskt och generöst inte bara mot våra egna medborgare utan hela mänskligheten? Generositeten mot våra assistansbehövande har minskat. Empatin brister för våra cancersjuka som upplever allt längre vårdköer. Våra pensionärer blir allt fattigare. Verkligheten sätter gränser.

Eller är det kanske så att en industri växt upp kring invandring, som blivit så stor och betydelsefull för dem som verkar i den att den övertrumfar verkligheten?

Nämndeman

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min kommande bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund. Planerad utgivning är 25/6. Bevaka den gärna här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer