Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Priviligierade fria män som Orrenius och Jerlerup förstår inte hedersförtryck

av | 13 jun, 2018 | Relationer

Lästid: 4 minuter

Sverige av i dag består av skilda världar. I en av dem sitter priviligierade fria journalister och opinionsbildare – ofta män som Niklas Orrenius och Torbjörn Jerlerup – och slår självsäkert fast att islam är en del av Sverige och att detta är något bra, och de som har invändningar mot detta är rasister, islamofober och främlingsfientliga. I den andra finns kvinnor som Shirin som skriver till mig, förtvivlad. Hon vill inte gå med påtvingad slöja. Hon vill leva i frihet i Sverige. Hon hör av sig till mig och är ledsen och rädd. Jag låter henne komma till tals och beskriva vad slöjtvång och hjärntvätt i religionens namn gör med mänskliga relationer och familjer där åsikter går isär.

Häromdagen kallades Sara Mohammads förening GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime – för ”muslimhatarsekt” av Torbjörn Jerlerup, som beskriver sig som liberal socialdemokratisk debattör och gärna också ”antirasist”.

Sara Mohammad arbetar idogt mot hedersvåld och föreningen GAPF, som bär de hedersmördade kvinnorna Fadimes och Pelas namn, har hjälpt en rad flickor undan från de förödande konsekvenserna av religiöst förtryck och hederskultur. Men Torbjörn, en pompös karl som aldrig kan föreställa sig hur det känns att bli könsstympad, bortgift mot sin vilja eller misshandlad för att han klär sig olämpligt, tycker att hjälp till utsatta flickor är ”muslimhat”. Det vilar en stor skam över män som Jerlerup. Det är dessa som bidrar till att förtrycket mot flickor kvarstår, att Fadime kunde mördas. Naturligtvis finns inget som heter islamofobi, det är bara en term för att tysta kritiker av förtryck och manlig dominans. Tvärtom är rädslan för en våldsam politisk ideologi en berättigad oro för en förtryckande doktrin som aggressivt brer ut sig och hotar kvinnors frihet.

Shirin heter egentligen något annat. Här är hennes brev:

Vad har jag gjort för att jag ska uppleva det jag känner nu? Jag har en klump i magen, tryck över bröstkorgen, vill skrika, vill gråta. Det skär i hjärtat. Samtidigt vill jag starta ett ”krig” med min familj och tala om för dem att den lilla ”gardinen” över huvudet (slöjan) betyder inte allt. Heder är inte i den, att vara bra kvinna sitter inte i slöjan, kvinnans skönhet är inte i slöjan och bara för att jag tog av mig slöjan är jag inte ”HORA”. 

Tretton år har gått. Jag tog av mig slöjan i maj 2005.

Min mamma ringde mig idag. Hon hälsar först och frågar direkt, är det du där på bild i Messenger? Har du ett foto utan slöja där? Ja, sa jag, det är jag! Jag frågade mamma är det därför du ringer mig? Nej, min dotter, säger hon, jag undrar också hur du mår. Men ta bort fotot på dig från Messenger. Jag mår skit, mamma, svarar jag, jag är sjukskriven på heltid och jag behöver nya glasögon, men jag har väldigt dålig ekonomi. Men mamma, det viktigaste för dig är att du såg ett foto på mig utan slöja… Hon säger ok, ok, min dotter, men glöm inte att ta bort fotot. Sen säger hon till mig vad gör du med dina pengar och var är dina pengar? Vet du att det är för att du inte tror på gud, därför har du dålig med ekonomi, du straffas.

Nu är jag riktig arg och vill starta det här ”kriget” och jag är ledsen för att min mamma är ”drogad” av sin religion och viktigaste av allt är vad hennes folkgrupp ska tycka och säga om hennes dotter och ryktet är jätteviktig. Hon tänker inte på hur hennes dotter mår? Vad hennes dotter behöver? Hur hennes dotter mår i sin ensamhet? 

Shirin vill att jag publicerar hennes brev. Hon vill att hennes berättelse kommer fram. Det är viktigt, för bara genom att ge röst för dem som förtrycks i hederns namn kan landets andra del, de som lever fritt i Sverige, kanske förstå hur hedern fungerar och förgiftar. Jag hade hoppats att vi skulle slippa diskutera dessa frågor 2018, men tvärtom vad jag velat så växer sig problematiken allt starkare, allt fler kvinnor och flickor tvingas leva i förtryck och ofrihet, fråntagna sina demokratiska rättigheter. I stället är det religiösa aktivister som tar plats i medierna och hävdar att slöjan är frivillig, eller ännu värre, ett plagg som alla andra. Samtidigt har vi förskolor i Göteborg där personalen arbetar som moralpoliser åt föräldrar och tvingar på småflickor slöjor. Utvecklingen går åt fel håll. I Iran protesterar allt fler kvinnor mot slöjtvånget, medan man i Sverige kämpar för att möjliggöra slöjförtryck. Jag kommer aldrig acceptera att utvecklingen går bakåt. Det är därför jag ger röst åt Shirin och hennes systrar – för att visa att motståndet växer.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer