Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Politisk påverkanskampanj ska förmå svenska folket att acceptera att IS-barn tas emot i Sverige

av | 13 apr, 2019 | Terrorism

Lästid: 6 minuter

Igår gick Sveriges utrikesminister Margot Wallström ut i ett Facebookinlägg där hon öppnar för att IS-barnen som idag lever i olika kurdiska läger ska få återvända till Sverige. Enligt Margot är det en väldigt komplex fråga att lösa, men statsminister Stefan Löfven och hela regeringen sägs stå bakom hennes hållning. Det finns dock en rad problem med IS-barnen: Ett är att de är födda i kalifatet och det är därför svårt att identifiera vilka barn som verkligen är ”svenska” då uppgifter om dem saknas.  Dessutom finns en risk att de i Sverige hamnar i lika radikala miljöer som i Mellanöstern.

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp är nästan alla IS-barn under tio år. I de kurdiska lägren finns, enligt Ranstorp, sju svenska spädbarn under ett år, femton ettåringar, sex tvååringar och tio treåringar. Sju av de ”svenska” barnen är fyra år gamla, tre är fem år och det finns sex sexåringar, tre sjuåringar och två åttaåringar. Totalt finns det i lägren 64 ”svenska” barn och enligt Magnus Ranstorp finns totalt 25 svenska mammor, varav 21 av dem är änkor då deras män har dött i striderna i kalifatet.

Den sista veckan har mainstreammedier skrivit många texter om IS-barnen, hur synd det är om dessa och att Sverige bör ta ansvar och ta hit barnen. På sociala medier som Twitter finns två olika läger: De som vill ta hit IS-barnen och de som säger blankt nej, främst då det finns en risk att många av barnen är störda och radikaliserade. I kalifatet har redan väldigt små barn indoktrinerats och hjärntvättats i koranskolor och via uppfostran, bland annat att alla ”otrogna” måste dödas.

Enligt Dagens Nyheter far de ”svenska” IS-barnen illa och svälter. DN genomför en propagandakampanj för att svenska folket ska börja känna sympati för IS-barnen genom att visa den döde svensk-norske IS-terroristen Michael Skråmos barn i lägret.

Även SVT skriver om Skråmos barn och morfaderns som plötsligt befinner sig I Syrien ihop med sina barnbarn. Samt det faktum att ett 15-tal IS-barn ska komma till Borås. Ser vi till de två olika synsättet på dessa IS-barn, så anser en främst vänsterliberal falang, där SVT och Dagens Nyheter ingår, att det rör sig om fullkomligt oskyldiga barn som inte alls har radikaliserats och att de bör välkomnas till det sekulära Sverige där de smidigt kan anpassa sig till det svenska samhället. Men enligt andra som är insatta i frågan är det inte alls så enkelt. Bland annat skriver Ledarsidorna.se om erfarenheter från Frankrike, i artikeln med rubriken ”IS barnen – tidsinställda bomber”, bland annat detta:

Thierry Baubet, en fransk psykiater vid barnsjukhuset Avicenne i Seine Saint Denis, har haft  ansvar för dryga fyrtiotalet barn under två års tid. Han intervjuades nyligen i Le Figaro om sina slutsatser hittills. Det borde väcka frågor och reflexioner hos svenska regeringen och hans svenska kollegor som inte har den franska erfarenheten.Trots att hälften av barnen som tagits om hand var under två år kunde man redan se djupa störningar. De hade vuxit upp i hem med vapen, sett våld på nära håll och hade problem med att lita på vuxna. Problematiken fördjupades med åldern. Det såg man såväl hos den fjärdedel av barnen som var mellan 2 och 4 år som de dryga trettio procenten över 6 år.

Då det alltså är mycket troligt att redan små IS-barn har radikaliserats och haft en tragisk uppväxt i kalifatet, så återstår frågan om de alls kan anpassa sig till det svenska samhället.

Barnens uppväxt i Kalifatet

Ett barn kan till exempel ha fått se sin pappa köpa sexslavar på den öppna marknaden som han utnyttjat på de mest vidriga sätt. De yazidiska flickorna som togs till fånga med en ålder på mellan 5-15 år såldes på en öppen marknad som slavar och sexslavar. Det finns de mest hårresande berättelser från de överlevande flickorna vad de har fått utstå i kalifatet. Barnen har också fått gå i koranskola regelbundet och fått lära sig den extrema tolkningen av Islam.

Islamistskola för barnen för att radikalisera dem tidigt foto : Screenshot från IS propagandafilm

Barnen lär sig Koranen och den extrema bokstavtrogna versionen. Barnen blir radikaliserade och lär dig döda de otroga (alla som inte är muslimer). Foto : Screenshot IS Propagandafilm

 Utöver den dagliga utbildningen i koranen så lärde sig barnen också att hantera vapen för närstrid. Barnen har även dagligen bevittnat de mest fruktansvärda avrättningar av otrogna. För barnen var detta vardag att bevittna avrättningar samt utföra avrättningar själv.

IS-barnens trauma – skador för livet

Vardagen för IS-barnen liknar alltså inte svensk vardag för småbarn. Det var ingen trevlig uppväxt men föds man i kalifatet så vet man inte bättre. Avrättningar, tortyr och sexuella övergrepp normaliserades och det finns vittnesmål om hur man spelade fotboll med halshuggna personers huvuden. De som förespråkar att IS-barnen ska få komma till ett land de aldrig bott i och tror att en smidig anpassning  till svensk vardag är möjlig har föga insikt i hur radikaliserade individer fungerar.  Om ett barn hjärntvättats i koranskola och lärt sig att  otrogna ska dödas, hur kommer det att fungera om de kommer till Sverige?

Barnen är födda i ett kalifat som haft strikta regler långt bortom demokrati, jämställdhet och det vi betraktar som civilisation. Att varje dag se gränslös brutalitet med grot våld, krig, våldtäkter, och avrättningar vilket har blivit normaliserat för barnen. Om IS-barnen får komma hit så är frågan vilka resurser ens finns för att ta hand om deras skadade psyken. Redan nu är det svår brist på resurser inom BUP, Barn- och Ungdomspsykiatrin. Hur ska det svenska samhället kunna hantera dels IS-barnens trauman, dels svenska barns skräck för att tvingas ha dessa radikaliserade barn i sin närhet? Som vanligt har inga konsekvensanalyser gjorts av dem som säger sig ha ansvar. Att de äldre barnen är svårt radikaliserade innebär även en risk för terrordåd om de inte avprogrammeras.

Margot Wallström och regeringen har en otroligt svår fråga att lösa, och då barnen saknar födelsebevis och ej är registrerade i Sverige så saknar de svensk identitet. Risken finns därför att även icke-svenska barn kommer till Sverige. Dessutom ställs frågan, var dessa barn ska hamn. Det är inte alltför långsökt att de kan komma att hamna i muslimska miljöer, som också är radikaliserade och radikaliserande. Problemet med parallellsamhällen växer i Sverige, och att ge dessa tillskott av radikaliserade barn framstår som en ytterst dålig idé.

Hur kommer det att fungera på en svensk förskola när ett IS-barn plötsligt hamnar i barngruppen och vill leka krig eller avrättningar?

Skulle du vilja ha ett IS-barn på din förskola som går i ditt barns grupp?

Skulle du vilja ha ett radikaliserat IS-barn som går i samma klass som ditt barn?

Frågorna kan tyckas brutala, men de måste ställas.

JONAS PERSSON

Jonas Persson är frilansjournalist och opinionsbildare

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer