Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Politisk låsning utan lösning: 50 nyanser av DÖ

av | 31 okt, 2018 | Regeringsbildningen, Uncategorized

Lästid: 3 minuter

Trots att snart två månader gått sedan riksdagsvalet i september 2018, tycks en regeringsbildning vara långt borta. Väljarna har för länge sedan tappat respekten för de som kallar sig politiska ledare och skakar nu mest på huvudet åt den omogna sandlådenivån bland makthavarna. Svensk politik tycks 2018 innehålla endast en viktig målsättning: Att stänga SD ute. Om man så ska behöva offra sitt eget land på kuppen tycks ointressant. Med anledning av det som nu pågår skriver Erik Andersson ett öppet brev till talmannen Andreas Norlén och frågar om Norlén verkligen testat alla möjligheter att utesluta SD.

Hej Andreas Norlén!

Jag läser i tidningen att alla väntar på nästa steg från Dig. Din uppgift är inte enkel. Har du verkligen testat alla möjligheter att utesluta SD? I själva verket finns 33 olika regeringskonstellationer utan SD som tillsammans får 175 mandat eller mer. En sjuklöver, 6 sex-klöver, 11 fem-klöver, 10 fyr-klöver och 5 tre-klöver.

Alla utom två innefattar S&M där S är dominant. Den enda kombination där M inte underkastar sig S är S+C+L+MP+KD+V, men det skulle innebära att KD underkastar sig S. Ebba har dock tydligt visat TV-debatt med Löfven att hon inte tänker spela den rollen. Denna kombination kan du alltså utesluta helt. Det sparar lite tid. Återstår gör 32 regeringskonstellationer utan SD.

Den enda av dessa 32 där M dominerar har med V i en liten position. Det kanske funkar, men viktigt i så fall att Du följer lagen och säkerställer att det finns samtycke. En annan synpunkt som framförts är att V inte borde vara med överhuvudtaget för att det ska se bättre ut att utesluta SD. Men bry dig inte för mycket om det. Jonas är en viktig personlighet i värdegrundskulturen och smälter till skillnad från Jimmie bra in bland de andra.

Du bör också tänka på att 18 av de 32 majoritetskonstellationerna har 5 eller fler partier. Det kan blir stökigt på mötena om du inte tillämpar 3-2-1 principen. Till exempel M kan sitta i regering och de andra kan stödja ”passivt”. Med och utan 3-2-1 för stora koalitioner får vi 32+18 = 50 alternativ.

Det finns alltså 50 nyanser av DÖ. Maktleken är komplicerad och jag förstår att det kan vara svårt att välja mellan 50 nästan identiska alternativ. Kanske dags för ett helt annat val än dessa 50? Jag tycker du ska kalla det ”LEVA eller DÖ”!

Tänk på kung Salomon när de två kvinnorna bråkade om vem som var den riktiga mamman till ett barn. Han föreslog att dela barnet i två bitar med sitt svärd så kvinnorna fick var sin halva. Den riktiga mamman ville då genast lämna ifrån sig barnet, för för henne var livet viktigare än vårdnaden. Testa partiledarna på allvar. De som bryr sig om landet på riktigt förtjänar att regera. De andra kan få leka med något annat.

Hälsningar,
Erik Andersson

********

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer