Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Politikerna visste mycket väl vilka problem gymnasielagen skulle skapa – ändå röstade de fram den

av | 22 okt, 2019 | Maktmissbruk

Lästid: 5 minuter

Torsdagen den 7 juni 2018 röstade en majoritet i riksdagen igenom den så kallade gymnasielagen. Den lag som skyndsamt skulle börja gälla ifrån den 1 juli 2018, knappt en månad efter det att den röstades igenom, och som skulle möjliggöra att män utan asylskäl skulle komma att få stanna i Sverige för att de påstod sig vilja gå i skolan i här. Främst afghanska män, som egentligen skulle ha lämnat Sverige eftersom de inte hade asylskäl att stanna här, fick genom riksdagens beslut stanna kvar. En särbehandling som ingen annan skådat. Omständigheterna runt lagen är dock sådana att det är tydligt att politikerna visste vilka problem den skulle skapa. De hade blivit varnade. Ändå valde de att driva igenom lagen, trots att resultatet blivit ökat utanförskap och kriminalitet.

Innan lagen antogs hade Lagrådet sågat lagförslaget bland annat då personer med oklar identitet skulle komma att beviljas uppehållstillstånd här, samt att Lagrådet också ifrågasatte rekvisitet att det räckte med, en avsikt att studera, för att få uppehållstillstånd. Kritiken riktades alltså då, det i lagförslaget, saknades krav på att studier faktiskt skulle bedrivas, och avsaknaden på kontroll på att en utbildning verkligen hade påbörjats och fortskred. Så ser det fortfarande ut idag. Ingen kontroll. Avsikten att vilja studera räcker.

Gymnasiemännen får stanna

Riksdagsvoteringen för stiftandet av gymnasielagen slutade med röstsiffrorna, 166 röster för att männen skulle få stanna, 134 röster emot. Partierna som röstade för lagförslaget var Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet. Det var även tre ledamöter från Liberalerna och tre ledamöter från Kristdemokraterna som röstade för lagen. Riksdagen överspelade alltså risken och betydelsen att 9 200 personer, som skulle anses omfattas av denna lag, kunde ha uppgivit felaktig ålder vid sina asylansökningar, inte uppgivit och styrkt sin identitet vid sina ansökningar om uppehållstillstånd hos Migrationsverket, och således skulle de som röstade för lagen, kunna komma att utsätta medborgarna i Sverige för risker med ett bifall till lagen.

I dagsläget har antalet personer gått från att, först antas vara 9 200, till 10 700 som ansökt om uppehållstillstånd enligt lagen. Migrationsverket som handlägger beviljandet av uppehållstillstånden för ändamålet, för ingen statistik över utbildningarna och inga kontroller görs på hur personerna klarat av sina studier. Därför är det inte orimligt att antalet sökande om uppehållstillstånd enligt denna lag kan öka ytterligare. Arbetsgivar- och intresseorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har den 18 oktober 2019 slagit larm om att situationen blivit ohållbar för kommunerna. SKL bedömer att det är få, av de som fått uppehållstillstånd enligt lagen, som kommer att kunna få ett arbete efter att studierna har avslutats. Vidare varnar SKL för växande parallellsamhälle om personerna får avslag på ansökningarna om förlängt uppehållstillstånd enligt lagen, men ändå inte lämnar landet. Ordförande på SKL Anders Knape menar att lagen har kortslutit sig själv, och han är tydlig med att vi har stora grupper som befinner sig i Sverige som egentligen inte skulle befinna sig här, med utanförskap och kriminalitet som följd.

Migrationsverkets statistik över förstagångsbeslut visar att 1 185 202 personer har beviljats uppehållstillstånd i Sverige mellan åren 2009-2018. Mellan åren 2015-2018 har 522 980 personer beviljats uppehållstillstånd. På fyra år har Sverige beviljat över en halv miljon människor uppehållstillstånd och på drygt tio år har Sverige beviljat cirka 1,2 miljoner människor uppehållstillstånd. Detta medför stora kostnader för Sverige.

En kommunmedlem, enligt 1 kap. 5 § kommunallagen, i Danderyds kommun betalar ungefär 17 000 kr per år till andra kommuner. Alla kommuner dras med i den ansträngda ekonomin i landet. Notan hamnar sedermera hos den arbetande befolkningen, som blir färre i antalet i förhållande till den övriga befolkningen. Regeringen skyller många gånger på den åldrande befolkningen. Men det borde anses vara ett ohederligt sätt att debattera enligt det dåvarande samhällskontraktet, under vilka villkor dessa människor påbörjade sina arbeten och började att betala skatt. Vem kunde för decennier sedan, förutspå i de ekonomiska kalkylerna då, att flera hundratusen människor skulle få komma och bosätta i Sverige årligen? Migrationens effekter kan inte döljas längre, även om debatten uteblir. Skatterna och pensionsåldrarna höjs för att försöka mäkta med den ansträngda ekonomin i landet. Fortfarande råder det avsaknad på debatt. Det enda som sker, är att människor skriver av sig lite på sociala medier i tron om att detta ska förändra eller påverka. Deras följare gör likadant. Det hjälper föga, och det hjälper inte ens att rösta i Sverige, vilket styrks av att vi har ett regeringsparti vid makten som sannolikt inte skulle varit invalt i riksdagen om det vore val idag.

”Vi visste inget” håller inte

Riksrevisionen har tidigare försökt att göra politiken uppmärksam på deras bristande ekonomiska konsekvensanalyser avseende området migration, genom att kritisera den förda migrationspolitiken, men få inom politikerbranschen har lyssnat. Trots att SKL nu varnar för migrationens effekter ser det inte ut som att regeringen eller deras stödpartier tar varningarna på allvar. SKL har nu även skickat en skrivelse till regeringen med en uppmaning till regeringen att göra en analys och översyn av gymnasielagen. SKL ifrågasätter om regelverket verkligen är ändamålsenligt. Därtill anser SKL att dagens situation inte är hållbar och att de otydliga reglerna och oklarheterna kring tillämpningen av lagen, skapar ett betydande merarbete i kommunerna. Sammanfattningsvis kan de ansvariga politikerna inte påstå att de inte visste något. Det håller inte som argument.

DENIZ ERIYLMAZ

Deniz Eryilmaz är aktiv kommun- och regionpolitiker med stort samhällsengagemang. Han har också utredningskompetens ifrån arbete i både statlig och privat regi.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer