Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Politikerna sviker oss som lever i hedersförtryck”

av | 23 sep, 2018 | Debatt

Lästid: 5 minuter

Att Sverige i dag är ett land där många tusen unga tjejer (men även en del killar) lever i hedersförtryck är ett sorgligt faktum. Istället för att dessa olikheter ska minska växer de, och man räknar idag med att det finns runt 300 000 unga som inte får älska den de vill, ha ett socialt liv eller klä sig enligt egna önskemål. Många lever i lögn, ett ständigt dubbelliv där konsekvenserna i värsta fall blir döden. De så kallade ”balkongflickorna” är offer för en sjuk syn på kvinnors sexualitet och en svensk politik som tillåter att detta får fortgå. ”Det har varit många hot riktade mot mig från föräldrar och släktingar. Allt från att man ska begrava mig levande eller stycka mig i bitar ifall det kommer fram att jag inte är oskuld.” Nataly Fatouhiy Wright skriver idag om sin verklighet – och politiker som sviker.

Sverige, 2018: Ett land där politikers prestigetänk går före att prata om frågor som tvingar dem att kritisera kulturer och strukturer som sviker könsmogna tjejer. Mitt första konkreta minne av att jag kände att hederskulturen präglade mitt liv var när jag fick mens och förbjöds därför sova över hos släktingar och vänner. Det som nu fått mig att säga nog är nog är när man försökte arrangera att gifta bort mig mot min vilja.

Jag har under mina tonår och fram till idag tvingats ljuga för mina föräldrar otaliga gånger för att kunna leva mitt dubbelliv, för att upprätthålla en fasad av att jag är vilken vanlig svensk tjej som helst. Jag vågade inte berätta för någon, varken för pojkvän eller vänner att jag inte fick göra normala saker som alla andra fick göra för att inte svika familjens heder.

Det har varit många hot riktade mot mig från föräldrar och släktingar. Allt från att man ska begrava mig levande eller stycka mig i bitar ifall det kommer fram att jag inte är oskuld. Man har nästintill varje vecka pressat mig att åka till gynekologen för att få intyg på att jag är en ”kvinna”. Jag har precis som mina andra kusiner varit tvungen att vända mig till sjukvårdsupplysningen för att fråga om man kan förfalska ett läkarintyg på att jag är oskuld, vilket mottagningarna inte gör.

När det kom ut med att jag var tillsammans med en vit svensk man medan man planerade att gifta bort mig mot min vilja, så blev det kalabalik. Mina föräldrar valde att kalla mitt förhållande med en svensk man för en ”fas”, en fas jag absolut inte fick dokumentera på sociala medier. Jag fick inte heller träffa honom ensam. Jag har två Instagram konton och Facebook konton där det ena visar en tjej som är orörd och som uppför sig korrekt enligt min kultur. På det andra är jag en helt vanlig svensk tjej med en svensk pojkvän. Jag lever ett dubbelliv inför hela världen. Jag tror inte att någon egentligen känner mig helt och hållet och många gånger känner jag mig ensam och isolerad i min situation.

Jag är 22 år gammal och vill leva mitt liv i frihet. Jag pratade med min pojkvän om att eventuellt flytta ihop när jag köper en lägenhet. Men det vägrar min familj att acceptera, där går deras gräns. Sambo finns inte i deras vokabulär. Det är strikt förbjudet att bo med en man utan att vara gift. Då kan jag lika gärna varit död. Styckad i bitar eller få det att se ut som att det vore självmord. Man har redan använt våld för att hota och tysta mig vid flera tillfällen.

Jag förstår att det är omöjligt för vanliga, fria svenskar, som själva bestämmer hur de ska leva och vem de ska vara tillsammans med, att sätta sig in i min sits. ”Du är ju vuxen, de kan inte bestämma över dig. De kan inte göra så!”, säger svenska vänner till mig. De förstår inte att en ung tjej inte har någon fri vilja eller frihet i min kultur. I min kultur så kommer familjens heder allra först, den kommer före tjejens vilja och känslor, den kommer före hennes rättigheter. Om jag vill leva enligt det moderna tänket och de svenska värderingarna måste jag välja bort min familj och min syrianska kultur som jag verkligen värnar om, även om inte mina släktingar eller föräldrar tror mig.

Myndigheterna och politikerna har en bristande kunskap om hederskulturen och hur man ska hantera den. När jag sökte hjälp hänvisades jag till en kvinnojour och sedan till Socialstyrelsen. Jag var själv tvungen att ringa och söka den hjälpen. Processen för att få skyddad identitet och få hjälp är lång. Jag är mitt uppe i den, men oron jag känner håller på att ta kål på mig. Om jag som är 22 år gammal känner mig så här, hur ska någon som är betydligt yngre än mig klara av pressen? Hur ska någon som verkligen inte vill bli bortgift ta sig ut ur den situationen när myndigheterna inte har förmågan att hjälpa en på ett bra sätt?  nät man kan landa på så att man kan ta sig ut

Det här är en fråga jag vill diskutera, jag vill höra förslag från alla politiker som kan ge en input, oavsett parti. För jag själv har inga färdiga lösningar eller svar, men jag har en unik insyn i det hela ur mitt eget perspektiv. Vi måste sluta ha denna berörningsskräck att tala om och kritisera denna destruktiva och skadliga hederskultur. Även om många anser att frågan gynnar Sverigedemokraternas politiska agenda så måste vi våga ta frågan på största allvar. Sluta ha berörningsskräck kring frågor som skördar och förstör unga tjejers liv. Varför håller politikerna tyst för eller skyller på något annat? Har ni inte lärt er något från Fadimes, Pelas eller andra hedersmördade kvinnors och mäns öden?

Jag är rädd, jag är trött och jag är inte den enda som känner så här. Vi är hundratusentals här i Sverige, vi går i skolan och finns på arbetsplatser, du möter oss dagligen, vi ljuger och låtsas och lever dubbelliv för att överleva. Vi lever i lögner och rädsla för vad som kan hända oss. Jag kunde lika gärna ha skrivit detta anonymt, men till vilken nytta skulle det vara? Vem skulle ett anonymt inlägg rädda eller göra skillnad för? Därför väljer jag att berätta min historia och sätta ett ansiktet på min verklighet. Jag gör det för alla tjejer som befinner sig i en liknande situation som jag. För alla som ljuger för sina föräldrar och släkt och lever sedan ett dubbelliv för att hålla upp en ”fasad” av att man lever svenskt för jag vet att om jag inte gör det och inte säger något, så lär min eventuella död inte väcka någon uppmärksamhet för hedersproblematiken. Och kanske låter det dramatiskt. Men jag fruktar för mitt liv. Att leva i hedersförtryck är livsfarligt. Sverige borde kunna skydda oss – men istället låter man förtrycket pågå.

NATALY FATOUHIY WRIGHT 

Nataly Fatouhiy Wright är opinionsbildare och sverigedemokrat.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer