Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Politiker och media i Växjö har vänt sig mot ICA-handlaren John – för att slippa ta ansvar för invandrargängens kriminalitet

av | 5 jan, 2021 | Det nya Sverige

Lästid: 8 minuter

”Lokala media och politiker gör allt för att tysta ner mig. De vill inte att sanningen ska komma ut om läget i Växjö. Speciellt med tanke på att vårt kommunalråd valts in i Moderaternas partistyrelse….” Orden är John Curovac, ICA-handlare som sedan hösten 2019 kämpat mot aggressiva gäng av främst invandrarungdomar som attackerar hans butik, kunderna och personalen och som utnyttjar lokalerna som plattform för knarkhandel. För att John vågat ställa sig upp och säga ifrån har han brutit mot tystnadskulturen har han blivit utfryst, mobbad och politiskt förföljd av såväl Socialdemokraterna samt Moderaterna i Växjö, samt av medierna, och dessutom av ICA:s högsta ledning. Även högt Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare, har utövat påtryckningar för att tysta Johns kritik mot ett fallerat system där kriminella ges frihet och utrymme att terrorisera samhället. Lokalpolitiker som Bo Frank (M) som är kommunfullmäktiges ordförande i Växjö kommun (och tillika borgmästare) har på sin blogg uppmanat till bojkott av Johns ICA-butik. Det har även det socialdemokratiska kommunalrådet Malin Laube gjort. Lauber vill ”bygga Växjö starkare” men har inga problem med att aggressiva invandragäng attackerar skötsamma företagare i hennes stad… John säger att han vägrar ge upp. Innan nyår publicerade han en livesändning på Facebook som har setts av en miljon tittare. Från att ha varit utfryst i Växjö vänder nu vinden. Mest på grund av att invandrargängens våld drabbar allt fler. Frågan är om hela Sverige ska behöva stå i brand innan politikerna agerar? ”Vi är de kriminella ungas Playstation, vi vuxna. Gängen har oändlig makt och frihet de inte kan hantera, och samtidigt så skiter staten i dem. Det här måste få ett slut. Vi vuxna måste återta Sverige. Annars är landet förlorat.”

Att svenska politiker förföljer enskilda företagare och manar till bojkott av deras verksamhet är häpnadsväckande. Men detta har drabbat ICA-handlaren John Curovac i Växjö. Curovac är själv flykting från Bosnien och kom till Sverige 1992. Han är förfärad över samhällsutvecklingen, men främst av politikernas vekhet och brist på handlingskraft. Och faktiskt rena övergrepp mot honom som enskild näringsidkare.

– Det var när jag kom upp med idén att köra de kriminella gängen med taxi hem till politikerna som de gick emot mig, säger John när jag ringer upp honom. Om politikerna inte ansåg dessa gäng vara farliga för butiken, så kunde de väl lika gärna välkomna dem hem till sig?

Vad John inte hade räknat med var att medierna skulle vända sig mot honom, de också, tillsammans med de politiker de var satta att granska.

– Det som hände var att moderaterna gaddade ihop sig med socialdemokraterna som styr Växjö, och med medierna, mot mig.

Men låt oss backa bandet. Johns problem började för tre år sen, med det han beskriver som mer eller mindre ungdombus.

– Det var mindre grupper som störde och attackerade oss, de snattade och sprang ut. Grupper om fyra, fem, kanske tio personer. Sen har det eskalerat. Nu är det mer hat och hit och aggressivt, dominant beteende där man vill få sin vilja genom våld. Man manifesterar, ”jag bestämmer här”.

Hur skulle du beskriva de här personerna?

– I början fanns här några svenska ungdomar bland dem, det var tonåringar till 90% med invandrarbakgrund och kanske 10% svenskar. Plötsligt i mars 2019 hade gänget vuxit till 40-50 personer. Då hade svenskarna försvunnit och kvar var bara utlänningar. I mars 2019 tog vi en snattare, då stormades butiken av 40-50 ungdomar och misshandlade butikschefen. De här gängen blir allt kaxigare, nu är de uppe i hundra personer. Det är två gäng, ett med olika nationaliteter, det andra mest somalier och araber, killar på 13-16 år, som konkurrerar med varandra mest om knarkförsäljning. De använder bland annat våra förvaringsskåp som knarkförvaring, de ger nyckel till kunden som köpt knark. Och de har blivit allt våldsammare.

Vad har de för vapen?

– Vissa haft kniv på sig, en kille blev knivskuren i ansiktet för ett halvår sen ungefär. Men senaste veckorna har de använt raketer och stora smällare. Förra veckan, från nyårsafton har de skjutit raketer mot personal och kunder. Jag själv har blivit knivhotad två gånger utanför min butik.

John är en välintegrerad invandrare, på alla utom på ett sätt: Han vägrar anamma den svenska mentaliteten att böja på nacken och acceptera övergrepp. Ändå har han försökt att gå den mjuka vägen, den som alltid påbjuds från officiellt håll så snart problem uppenbarar sig.

– Jo. Jag försökte på vanliga fina sättet uppmana alla att säga ifrån. Bad polisen, media, politikerna om hjälp via samtal, mail och så. Men det som hände var att jag fick ett artigt svar med tack för ditt brev. Det ska se ut som om de gör nånting, de tackar, sen går de bara vidare med sina liv utan att något sker.

Det som istället hände var att politikernas vrede – och mediernas drev – vändes mot John själv.

– Sen oktober 2019 har hela debatten i media handlat om mig som person och inte om det som händer och inte om de kriminella gängen och de politikerna som inte gör något åt problemen. Man slår ner på budbäraren! Växjö är en liten stad, kan du tänka dig vad som händer när 100.000 människor vänder sig mot dig? Jag har inte varit ute på två år.

– Tänk dig att moderaterna och socialdemokraterna enar sig, till och med kommunalrådet Anna Tenje är med i detta. När jag inte gav mig, då gick hon ut på sin Facebooksida och ljög om att jag kallat henne för fula ord. Syftet var att sänka mig till samma nivå som gängenn som trakasserar oss. Då anmälde jag henne för förtal. Efter det har Växjös borgmästaren Bo Frank uppmanat på sin blogg i oktober 2019 att människor ska bojkotta min ICA-butik Cityhallen. Moderaterna har sitt kontor 10 meter från min butik.. sen uppmaningen om bojkott har inte en enda moderat handlat hos mig. Även socialdemokraternas Malin Lauber, kommunalråd, har uppmanat till bojkott av min butik, för enligt henne attackerar jag kvinnor…

– Det kändes overkligt att moderater och socialdemokrater, som inte samarbetar om nånting, plötsligt kunde samarbeta mot mig! Kan du tänka dig, det var jag mot både politikerna och gängen. Sen har också ledningen av ICA lagt sig i, de tycker att jag förstör deras varumärke. I nyhetsrapporteringen kallades jag medvetet kallades ”ICA-handlare” av medierna, plötsligt… 10 minuter senare ringde huvudkontoret. Mellan raderna fick jag budskapet att jag inte var omtyckt. Då frågade jag, ska inte liv gå före varumärket?

Vad svarade de då?

– De är smarta, de svarade ingenting… Men jag fick veta att Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer har kontaktat ICA för att förmå dem att påverka mig att dra tillbaka min anmälan mot Anna Tenje.

Att vara utfryst och motarbetad, hotad och politiskt förföljd i sin hemstad kostar givetvis på. Även ekonomiskt är våldet och skadegörelsen en stor förlust för john Curovac.

– Det kostar framför allt nerver, kunder, och personal som inte orkar mer och slutar. Sånt är större skada än vandaliseringen. Och det hjälper inte att moderater och socialdemokrater uppmanar till bojkott av min butik.

Men du tänker inte ge upp?

– Aldrig! Det är en principsak nu. På nyårsafton vaktade vi butiken, jag personalen och väktare för att skydda personalen och kunderna. Men jag har inte makten utanför butikens dörr. Där tar politikerna över. Jag betalar egentligen redan skatt, jag ska inte behöva stå på min fritid och betala väktare. Det jag inte kommer göra är att hålla tyst.

Den 30 december la John ut en film på Facebook där han talar ur hjärtat.

– När det smällde för andra gången,då fick jag nog. Jag har aldrig sänt live på Facebook… jag började prata fritt, jag pratade om mina känslor, vad jag tycker och tänke. Man ser hur trött och desperat jag är på den videon. Du vet ju själv hur det känns att vara ensam mot systemet…

Kanske var det klippet, som även plockades upp av fri media. Något sker. Kanske är en förändring på gång.

– Ja, det har faktiskt vänt! Först attackerade svenskarna mig, man är van att stoppa huvudet i sanden. Men nu har det vänt, när allt fler blivit drabbade. Människor som själva blivit attackerade, deras bilar, butiker… men intressant är att så många fortfarande håller tyst. De flesta i Växjö är drabbade, de flesta i Sverige är drabbade. Bara inom ICA finns 2000 butiker, de lider, men tittar tyst på när jag kämpar för dem alla. De skriver till mig och berättar, men de vågar inte säga något utåt. Den här rädslan för repressalier är så irriterande.

Vad behöver göras?

– Nummer 1: Sluta vara tyst! Alla kan prata. Nummer 2: Acceptera att detta händer i vårt land. Nummer 3: Ansvaret ska läggas på föräldrarna. Barnen är deras ansvar tills de är 18. Men staten har tagit ansvaret från föräldrarna, det är ett enormt problem! Jag kom själv som flykting från Bosnien 1992, då får du veta av myndigheterna att det är du som bestämmer. Kan du tänka dig att du som 13-åring har hela staten som står bakom dig, samtidigt som staten i slutändan skiter i dig? Så förstår du, staten tar makten från förädrarna. Dessa unga lever i vakuum, oändlig makt och frihet de inte kan hantera. Vi är deras Playstation, vi vuxna. Kan du tänka dig när en handläggare säger till en invandrare, ”du bestämmer här, ingen annan”.

– Allt som händer i Sverige är svenskens fel. Det är svensken som sätter ribban. Det är svensken som stiftar lagar och regler. Så enkelt är det. Och dessa ungdomar gör det för att de kan. Vi har två lösningar. Det är enkelt: Bestäm att det inte får fortsätta. Så enkelt är det.

Vad skulle du själv göra om du fick fria händer imorgon?

– Man måste börja med Migrationsverket. Man stänger gränserna tillfälligt. Tills man rensat. Man går genom de anställda. Vad har de för värderingar? Om systemet är korrumperat, då blir slutprodukten också korrumperad. Invandrarfäräldrar får betala böter eller bli utvisade. Om du kan bli utvisad för vad ditt barn gör så kommer du ha stor koll på ditt barn i fortsättningen.

– Egentligen är väldigt enkelt. Vuxna ska bestämma över barn – inte barn över vuxna.

Sverige är enda landet i världen där barnen bestämmer över vuxna, i skolan, på gatan, i samhället. Till och med att vi exporterar Greta som ett misslyckat projekt att predika i FN visar det. Vuxna måste återta makten i vårt land. Det är enda vägen.

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Donera med MediaLike

Swish: 0733289122

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer