Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Polis, var god dröj!

av | 31 jul, 2019 | Poliskrisen

Lästid: 6 minuter

Sverige är sig inte likt och det begås grova brott i princip dagligen. Vissa vänsterliberaler hävdar att man inte alls borde ta i med hårdhandskarna mot ”buset” men jag påstår att det är precis tvärtom. Man har nu testat den här mjuka linjen och vart har det fört oss? Till ett land där respektlöshet råder och där ungdomsgäng tror de är herrar på täppan och kan göra vad de vill. Vi behöver få tillbaka synliga poliser i samhället som skapar lag och ordning. Jag har i sommar besökt flera orter där polisen lyser med sin frånvaro. Stängda polisstationer skickar inga vidare signaler. Men jag vill vara tydlig med att detta inte är enskilda polisers fel – utan felet ligger hos politikerna och ledningen, som skapat en situation att polisen inte längre kan fokusera på sina kärnuppgifter. Att polisens våldsmonopol är så pass försvagat som det nu är, resulterar i ett otryggt och farligt land för oss alla som betalar hög skatt för att ha ett fungerande välfärdskontrakt.

Jag reser runt i Skåne och stannar till lite här och där. På de mindre orterna är det rätt så lugnt, i alla fall på ytan. Den mest synliga förändringen är att det finns fler kvinnor och flickor med slöja på huvudet. Och att det även badar tjejer och kvinnor i burkini på Skånes stränder. Eller att de här kvinnorna får sitta fullt påklädda på stranden medan mannen och barnen får svalka sig i vågorna. Tragisk åsyn. Men nu var det inte detta texten skulle handla om utan bristen på poliser. De polisbilar jag sett är lätträknade. Jag kör bil i princip dagligen här i Skåne och ser inte polisbilar rulla runt på vägarna. I städerna lyser uniformerade poliser också med sin frånvaro. Ingen i Ystad, ingen i Trelleborg, ingen i Vellinge. I Vellinge är polisstationen (sommar)stängd. Tar då kriminaliteten semester? Knappast…

Trelleborgs polisstation har öppet 8.30-15.30, måndag och tisdag. Onsdag är det öppet 10-18! Men torsdag och fredag åter 8.30-15.30. Lördag och söndag – stängt… Ja, man förstår ju att grova brott begås måndag till fredag, då på kontorstid.

Även på andra håll i Sverige är det illa. Samma deppiga besked möter dig om du till exempel vill ha polisens hjälp i Ronneby:

Liknande är det i Tingsryd, Emmaboda, Sölvesborg… Titta bara på öppettiderna, det är bedrövligt! Orter vi numera får höra talas om i samband med grov kriminalitet, men samtidigt finns där ingen ordningsmakt. Ekvationen går inte ihop alls. Norrut är det inte bättre. Snarare tvärtom. I till exempel Hedemora, där slog polisstationen igen. Sedan dess har samhället terroriserats etter värre av en samling mördare, medlemmar i kriminella mc-organisationer, rånare och blandmissbrukande smågangsters. Bristen på poliser har gjort att mer än 75 kommuner idag anlitar ordningsvakter för att patrullera på offentlig plats. Ordningsvakter, väktare och privata säkerhetsföretag spelar i Sverige en större roll än i de flesta länder. Eftersom det är så glest med poliser är det nödvändigt att kommuner genom egna anställningar försöker lösa säkerhetsfrågor och öka tryggheten.

Lugna Sverige är inte längre lugnt. Till exempel i Stockholm har var tionde person skippat en aktivitet av rädsla för brott. Det visar de lokala resultaten i den största Nationella trygghetsundersökningen som gjorts hittills. Var fjärde person i polisregion Stockholm har valt en annan väg hem på grund av otrygghet. Otryggheten verkar också gå ut över livskvalitén. Rädslan för att utsättas för brott leder till att 26 procent ofta väljer en annan väg och 13 procent avstår från aktiviteter.

– Generellt sett är det väldigt många kvinnor som påverkar sitt beteende och är oroliga för konsekvenser om de skulle utsättas för brott. Vi kan absolut se en utveckling där fler påverkas av den oro man känner, säger Sofie Lifvin, utredare på Brå som har arbetat med rapporten, till tidningen Mitt-I.

Var tionde har skippat aktivitet av rädsla för brott

Inrikesminister Mikael Damberg har utlovat att Sverige ska få 10.000 fler poliser fram till 2024. Det pratas högtravande om en ”historisk satsning” – men hur detta ska gå till är högst oklart. Trots regeringens tal om historisk satsning – Sverige kommer att förbli polisglest under lång tid framöver”, kan vi läsa i Expressen. Och: Sverige har lägst polistäthet i Europa efter Danmark och Finland.”

Jag citerar vidare ur Expressens text (något jag själv påpekat i flera år):

”Men om vi är generösa och tänker oss 10 000 fler riktiga poliser till 2024, hur långt räcker de? Totalt skulle vi då ha 30 000 poliser. Om vi fortfarande vore 10 miljoner invånare skulle polistätheten ha stigit till 300 poliser per 100 000 invånare. Inte fullständigt uselt; Europasnittet ligger på 318, enligt Eurostat (2016) . Men Sveriges befolkningstillväxt är snabb. Om fem år räknar SCB med att vi är 10,7 miljoner. I det ljuset krymper Mikael Dambergs historiska satsning till en polistäthet på 280 poliser per 100 000 invånare. Det är bättre än dagens siffra, 203, men vi kommer alltså inte i närheten av Europasnittet.  Samtidigt toppar Sverige idag listan på de länder i Europa som har störst problem med kriminalitet. Sverige ligger på fjärde plats i fråga om inbrott och i toppskiktet vad gäller anmälda bilstölder per capita, enligt Eurostat. ”

Det bombas, sprängs, skjuts och mördas duktigt. I fråga om mordfrekvens låg Sverige 2016 i samma liga som Bulgarien, Skottland, Slovakien och Kroatien. Men de här länderna har nästan dubbelt så många poliser: 389 poliser per 100 000 invånare.

Så, om du tycker det känns otryggt, är det inte bara en känsla. Det är fakta. Sverige blir allt mer kriminellt – samtidigt som det inte finns tillräckligt med poliser som kan stävja brottsligheten. Att det är glest och polisstationer står stängda är som att öppna visthusboden på vid gavel, säga åt råttorna att katten är på semester och sedan ställa fram allsköns läckerheter. Det pratas om att Sverige måste bli ”mindre attraktivt” för till exempel stöldligor, men hur ska det gå till när det inte finns någon auktoritet som kan skrämma bort och ta fast tjuvarna?

Den här polisglesheten skickar signaler om att det är fritt fram att begå brott i Sverige (såvida man inte är en amerikansk rappare som försöker försvara sig, för då finns alla resurser!). Och ensklida poliser själva är less på att deras arbete är tröstlöst. Kriminella släpps ut gång på gång och får fortsätta begå brott. Utländska brottslingar utvisas inte som de ska. Rättsväsendet haltar. Poliserna får inte heller den uppbackning de borde ha av politiker och det samhälle de ska skydda. Sammantaget är det hela ett rejält underbetyg till Sveriges makthavare. Och tyvärr syns inga krafttag för att vända denna utveckling. Som vanligt är det mest bara tomt prat. Medan brottsoffer lider och skattebetalarna plundras.

Eftersom folk alltid vill ha lösningar, trots att jag själv inte är politiker, så kommer här mina tankar/idéer:

Se till alla polisstationerna bemannas igen (och kom inte och prata om pengar! Det finns resurser – men det gäller att fördela dem rätt. Jag säger bara, skippa bistånd till terrorstaten Palestina, för att bara ta ett exempel.)

Locka tillbaka dem som sagt upp sig med högre löner! Gör yrket attraktivt igen.

Snabbutbilda nya poliser, kanske ordningsvakter som redan kan mycket om hur man kan stävja bråk och problem. 

Återuppta systemet med närpoliser.

Ge polisen större befogenheter/bättre vapen.

Snabbare hantering av brott.

Bygg ut häkten/förvar. Hyr utomlands.

Snabbare och mer effektiv utvisning av utländska kriminella. Alltid utvisning som konsekvens av sexualbrott samt grova brott. 

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer