Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Pocketshop kallar sina kunder för troll – men vill gärna ha deras pengar…

av | 4 dec, 2017 | Kultur

Lästid: 3 minuter

Som författare älskar jag mina läsare. Jag älskar att möta er, att prata med er, att lyssna på era tankar om mina böcker. Jag älskar att föreläsa på bibliotek (trots att jag inte bjuds in till så många numera). Jag älskar att signera mina böcker till människor som uppskattar det jag skriver. Jag får brev och mejl från hela Sverige från mina läsare. Ni skriver till mig på Facebook, Twitter, Instagram och privat. Det värmer. Därför blir jag nu helt chockad när inköpschefen på Pocketshop kallar läsare för ”troll”.

Utan er läsare – inget författarskap. Utan läsare – inga förlag. Inga bokhandlar. Inga böcker! Jo, man kan förstås framställa egna, för eget bruk, men hur roligt är det att skriva för byrålådan? Inte ger det mat på bordet heller.

Därför blir jag helt chockad och förstummad när inköpschefen för bokhandelskedjan Pocket Shop, uttrycker ett öppet förakt mot människor som nu kritiserar hennes butiker för att de plockat bort mina böcker med motiveringen att jag ”skriver rasistiskt”. ”Trollsvansen är helt uppenbart inte de mest hängivna läsarna” förklarar Zandra Weldon, inköpschef på Pocketshop. Någon rasism finns förstås inte, det är dumheter och trams. Allt handlar om att jag vägrar inrätta mig i åsikstkorridoren.

Ja, jag sätter kaffet i halsen. Läser citaten igen och igen. Kan inte riktigt tro mina ögon. Jag förstår inte hur man kan sätta sig över människor på detta vis? Tror man att man är förmer än de som går med sina surt förvärvade slantar för att köpa sig lite god läsning? Jag blir faktiskt uppriktigt bedrövad. När blev det rumsrent att spotta på konsumenterna och föraktfullt utmåla dem som ”troll” och mellan raderna låta ana att de knappt är läskunniga?

Inköpschefen försöker rädda ansiktet och hävdar också att jag skjutit mitt författarskap i sank. Det är givetvis lögn. Tvärtom är det många som uppskattar mina böcker, kanske fler nu än tidigare. Min egenutgivna ”Vapendragerskan” låg högt på skönlitterära listor hos nätbokhandlare i somras då den kom ut (helt utan någon påkostad marknadsföring i ryggen).

.

 

Jag är den 30.e mest utlånade författaren på svenska bibliotek 2016 (en topplista med 200 kända författare, som varje år presenteras av Sveriges författarfond).

En av mina barnböcker var den 18:e bäst sålda i januari 2017 enligt Boktugg. Om Pocket shop plockar bort mina böcker från hyllorna är det självklart att de inte säljer där. Visst, det är ett privat företag som gör vad de vill. De måste förstår inte saluföra mina böcker. Men att se ner på svenska läsare är inget annat än riktigt bedrövligt.

En intressant sak är att Pocket Shops marknadschef Zandra Weldon är med i aktivistnätverket #jagärhär. Det får mig att börja fundera på nätverkets värdegrund. Uppenbart anser man inte att alla människor är lika mycket värda. Människoföraktet är så tydligt, och så skrämmande. Jag har ju kritiserat #jagärhär, nu visar det sig att en av dess medlemmar på en strategisk post väljer att smutskasta mig i media. En ren och skär hämndaktion.Det rimmar väldigt illa med ett regeringsstöttat initiativ, som säger sig värna i synnerhet journalisters, författares och konstnärers frihet och demokratiska rättigheter. Det är faktiskt en etisk katastrof.

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto SE-Banken 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer