Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Peter Springares råd till rikspolischefen Anders Thornberg: ”Sparka de trötta polischeferna och släpp in nytt blod!”

av | 8 dec, 2019 | Poliskrisen

Lästid: 5 minuter

Peter Springare har blivit utköpt av sin före detta arbetsgivare, polisen i Örebro. Detta är kulmen på den 1,5 år långa process där polisen troligen insett att det är bättre att fly än illa fäkta. En förlikning skedde innan ärendet hann komma upp i Arbetsdomstolen. Nu ska Peter Springare ägna sig åt politik i Örebropartiet, skriva fler böcker och ta hand om sin nyinköpta hundvalp. Han tycker att det är härligt att få äga sin tid och att gå in i en ny fas i livet. Dock fortsätter han att säga vad han tycker, och han passar på att ge rikspolischefen Anders Thornberg ett råd inför framtiden: ”Sparka de trötta gamla cheferna och släpp in nytt, kompetent blod”.

Turerna har varit många mellan den rikskände och sanningssägande polisen Peter Springare och hans arbetsgivare, polisen i Örebro. Det handlar denna gång om mordutredningen kring Lena Wesström i Örebro sommaren 2018, som Peter Springare ledde. Men utredningen fick kritik, bland annat för att den mördade kvinnan hittades först fyra dagar efter att hon anmälts försvunnen, och Springare och hans chef petades från utredningen. Enligt Springare angavs inget skäl till att han fråntogs utredningen, och han menade också att ingen kritik hade förts fram till spaningsledningen dessförinnan. Omplaceringen meddelades dessutom genom ett massmejl, vilket Springare kritiserade. Springare tog därför strid mot sin arbetsgivare. Fackförbundet ST backade honom, och krävde i första hand att avskedandet skulle ogiltigförklaras. De menade också att staten skulle betala 150 000 kronor i skadestånd till Springare, skriver NA. 31 oktober träffades parterna i Arbetsdomstolen och Arbetsgivarverket, som företrädde staten, tog initiativ till en förlikning.

– Den muntliga förhandlingen är en förberedelse för att gå upp i Arbetsdomstolen, allt var ju klart för det, säger Peter Springare när jag pratar med honom på telefon. Det var då de backade, de insåg väl att de inte hade en chans. Vi gick igenom vad de hade, deras ståndpunkter, och direkt efter den muntliga förberedelsen ville de förlikas.

– På ett sätt hade jag velat gått upp i AD, för vi hade troligen vunnit. Men att de ville förlikas är ändå en upprättelse, för hade de haft på fötterna så hade de mött oss i Arbetsdomstolen. Jag hade tyckt det varit bra även om jag fått ett lägre skadestånd. Jag är ändå nöjd med avslutet, även om det tagit onödigt lång tid. Men det är ju den strategin som arbetsgivare har, de försöker trötta ut en, de vill att man ska ge upp och bara acceptera.

Som det blev nu fick Springare ett bud han inte kunde säga nej till, en bra bit över en halv miljon kronor, mycket mer än de 150 000 han intialt hade yrkat på som skadestånd i Arbetsdomstolen.

– Jag blir 64 i maj, ska ändå snart gå i pension. Nu fick jag en bonus så det känns bra.

Hur känns det att poliskarriären tog slut på detta sätt?

– Jag har inga större problem med detta, jag hade redan försonat mig med tanken. Proffessionen är ett bra yrke, det har gett mig så mycket, men jag har varit polis i nästan 45 år, så är lite mätt på det, jag kan denna biten utan och innan.

Vi har ju pratat om det här tidigare, men jag måste ändå fråga igen, hur ser du på det faktum att man inte lyckats stävja våldet i Sverige?

– Polisen fortsätter att fokusera på fel saker. Man kan inte ropa på strängare lagar eller kräva att det ska anställas fler poliser om man inte kan hantera de poliser man har. Man måste återupprätta adekvat polisverksamhet. Problemet är hur man monterat ner själva strukturen, och att man inte har kompetenta chefer, det är mycket det som ligger till grund för polisens tillkortakommanden, säger Springare. Man måste börja fokusera på de högre cheferna, det är de som lägger agendorna, de som styr. För det är inte politikerna som bestämmer vilken struktur vi ska ha på rotlarna. De högre polischeferna har misslyckats gång på gång sen mitten av 90-talet, ända sedan närpolisreformen, och de sitter fortfarande kvar på sina poster.

– Man sneglar för mycket åt åsiktsdikena, blir handlingsförlamad. De här cheferna är så rädda att göra fel, att deras beslut ska strida mot värdegrunden. Allt sammantaget leder det till att det blir en ångestdriven verksamhet, och det är inte bra.

Springare passar åter på att ge ett kollegialt råd till rikspolischefen Anders Thornberg, som han beskriver som ”en bra karl”.

– Problemet är att Thornberg håller på att fållas in i de ångestdrivna kulisserna, han har de gamla regionspolischeferna runt sig och de kommer bli hans fall. Det han måste göra är att börja byta ut en efter en av de högre polischeferna och släppa in yngre, nytt blod, nya krafter som har kapacitet att ikläda sig rollen som polischef.

Själv kommer han att fortsätta ha synpunkter och åsikter, han kommer att skriva och debattera, nu fri att säga exakt det han vill.

– Det blir mer tid åt politik och böcker. Och så har jag köpt en hundvalp, en bullterrier. Så nu blir det till att komma lite mer ut i skog och mark så man kan tänka ordentligt. Det känns härligt att jag från och med nu ska få äga min egen tid.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min kommande bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Beställ den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok ”Bilden av Verkligheten” finns att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” finns nu i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer