Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Pensionärerna är socialdemokratins största förlorare”

av | 17 apr, 2018 | Uncategorized, Debatt

Lästid: 5 minuter

En miljon svenska pensionärer befinner sig på fattigdomsgränsen. De gamla svenskarna är fattigast i hela Norden. De är de riktigt stora förlorarna sedan regeringen tillträdde, och den nya vårbudgeten kommer inte göra deras liv nämnvärt bättre. Det skriver idag Madeleine Lilja Rönnqvist, initiativtagare bakom ProjektSanning, tillsammans med Ronnie Wenngren.

”Marcus Oscarsson, rikstäckande politisk kommentator, påstår att den nyligen presenterade rödgröna vårbudgeten gör våra pensionärer till vinnare. Att Oscarsson kallar pensionärerna för vinnare finner vi närmast bisarrt. Måhända Oscarsson blivit fartblind, han har ju sin egen ekonomi på det torra. Förra året drog han in fyra miljoner. Eller så har han blivit tillrättavisad? Vi kan inte tolka hans uttalande på något annat sätt än att han är mer rädd om sitt leverbröd och kändisskap än att stå upp för korrekta fakta. Våra fattiga pensionärer skulle behöva all hjälp de kan få för att lyfta fram sina frågor, och något som Oscarsson via sina plattformar och kändisskap i allra högsta grad skulle kunnat bidra med, men icke! Rödgrönt floskelprat och rena lögner är vad han bidrar med.

För att ge en mer nyanserad bild än den Oscarsson målar upp kan det vara aktuellt att påminna om att Sverige idag har 236 000 så kallade fattigpensionärer. Till Stadsmissionens äldrecenter kom 2016 bara i Stockholm 11 000 personer för att äta lunch. 2013 var siffran 3 000. Andelen fattiga blir alltså fler, inte färre. För många är det så illa ställt att de inte ens har råd att köpa mat. Räddningen är att samla burkar och söka hjälp hos ideella organisationer. Övrig omvårdnad som sjukvård och mediciner har de såklart inte råd med och de kan absolut inte ”sätta någon guldkant” på sin tillvaro. Man behöver inte vara raketforskare för att förstå att de riktigt stora förlorarna sedan regeringen tillträdde är just pensionärerna. Återigen drabbas alltså pensionärerna som enda grupp av Sveriges ekonomiska status och 150 000 som arbetat inom kommuner och landsting kan få 800 kronor mindre i månaden. I månaden! Det är ingen liten summa när man redan är fattig.
Varför är pensionerna ens inblandade i en sådan idiotisk beräkning när andra former av inkomster inte är det? Hoppas man att pensionärerna ska dö tidigt, en slags modern ättestupa eller vill man att de ska hata Sveriges regeringspolitiker? Eller vill man kanske att de ska flytta härifrån till ett land där de får mer för pengarna? Det första och enda som borde påverkas rejält när landets ekonomi svajar är banne mig politikerlönerna.
I det gamla pensionssystemet fanns det ingenting som kunde sänka pensioner, utan enbart höja. Det systemet var avsevärt bättre än detta PK-elände och begreppet ”följsamhetsindex” är bland det mest korkade vi läst och borde inte ens vara i närheten av pensionärernas ersättningar efter ett långt arbetsliv. Detta är alltså ytterligare en effekt av att det gamla systemet skrotades.
Klart är att de tiotusentals svenskarna hotas av en rejäl snyting på grund av att de haft samma, tekniskt komplicerade pensionsavtal: PA-KL. Den gamla uppgörelsen hängde tidigare ihop med den allmänna pensionen ATP, och det var när detta skrotades som den oväntade effekten uppstod. Boven i dramat är ett så kallat ”följsamhetsindex” som nästa år väntas bli lägre än inflationen och därför påverka inkomsten negativt.”
Vad är det man inte begriper? De som går i pension idag utan att ha pensionssparat under 70, 80 och 90-talet riskerar att bli fattigpensionärer om de varit hemmafruar, jobbat deltid et cetera. Det gäller även de som jobbat projektvis och stämplat mellan jobben, t ex dansare, skådespelare och många andra grupper av artister. Rena idiotin, menar vi.
Det nya idiotpensionssystemet skapades i slutet av 90-talet och ingen förstod att man måste pensionsspara före den galenpanneomställningen av systemet. Ingen pratade om det när jag växte upp på 70-talet och jag hörde heller aldrig talas om det från de som gick i pension under 80- eller 90-talet. Det beror på att antalet fattigpensionärer var mycket få eftersom dåvarande system tog hänsyn även till hemmafruar och deltidsarbetare!
För 30 år sedan var fattigpensionärer sällsynta, trots att mängden hemmafruar och deltidsarbetare var avsevärt större under 50-, 60-, 70- och 80-talet! Idag finns det över 360.000 stackars gamlingar som har 50 kronor kvar per dag, eller mindre(!), efter att alla räkningar betalats och de blir allt fler till antalet varje år.
De som var 20 år på 90-talet vet förstås inget annat än att man ska pensionsspara men varför i hel_ete sviker man de som var 45-plussare för 20 år sedan? Även om de började spara 500 eller 1.000 kronor i månaden när det nya systemet infördes riskerar de ju att bli fattigpensionärer i alla fall, såvida de inte gjort annat än jobbat heltid under hela livet FÖRE slutet av 90-talet! Ska det vara så förbaskat svårt att förstå detta svek, politiker? Sak det vara så förbannat svårt att berätta om det här Marcus Oscarsson!
Och varför begriper inte väljarna det?
Sedan tillkommer en annan faktor som man inte får glömma. Det nya systemet styrs av landets och statens ekonomiska välmående så om Sverige går ännu sämre ekonomiskt p g a alla självpåtagna idiotutgifter t ex genom massinvandringen kommer även de som pensionssparat sedan 20-årsåldern att bli fattigpensionärer! Deras sparande kommer inte att kompensera för ytterligare sänkningar av den statliga grundpensionen utan vad som helst kan hända i framtiden med pensionerna.
När systemet gjordes om stal staten pensionärernas buffert, strax efter att massmottagandes kostnader kraftigt började belasta statskassan, och man lät pensioner bli nå’n slags jävla indikator på hur landet mår ekonomiskt. Jag var politiskt intresserad även då och minns skriverierna i kvällspressen om just detta och det ställdes samma fråga till regeringarna under dåtidens partiledardebatter – ”Vad kostar invandringen?” När svenska pensioner inte höjs eller minskar så vet man alltså idag att landet går dåligt ekonomiskt. Varför blandades just pensionerna in i denna statsekonomiska status? Varför var de inte fredade, av respekt för våra gamlingar som byggt upp Sverige?
Varför går inte en endaste ekonom ut med dessa konkreta fakta? Är ekonomer politiskt korrekta per automatik eller har de i vanlig ordning inte ens tänkt efter?
”Inbyggda verktyg i pensionssystemet snuvar skattebetalare på pensionspengar. I verktygslådan finns bland annat att låta miljardöverskott på pensionsinbetalningar gå rakt in i statens kassakista.
– Det kunde man inte tro: att det skulle bli så här i Sverige, som räknats som ett välmående välfärdsland. Men så är det inte längre, säger Elsy Winblad von Walter, 79, som är en av cirka miljonen pensionärer som pendlar runt fattigdomsgränsen.”
MADELEINE LILJA RÖNNQVIST och RONNIE WENNGREN
Madeleine Lilja Rönnqvist är initiativtagare till ProjektSanning och Ronnie Wenngren är skribent. Båda är bekymrade medborgare som tröttnat på medias tillrättalagda lögner. 
LÄNKAR:

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer