Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

På utflykt i en svunnen tid

av | 15 sep, 2017 | Uncategorized, Resa

Lästid: 3 minuter

Ibland behöver man bara koppla bort allt. Livet, pengarna, relationer, politiken inte minst, debatten, konstiga typer, tankarna på döden… tja, det mesta. Då kan en utflykt till ett slott vara exakt det man behöver. Som du kanske vet har jag sjuka föräldrar i Tjeckien och därför åker jag dit oftare numera. För några dagar sen var jag i Prag och hyrde för första gången en bil för att ta mig runt. Det blev en silverfärgad Skoda som jag hyrde på en av ställena vid flygplatsen. Jag kan berätta att jag aldrig i hela mitt liv kört bil i Prag. Men har man lyckats klara sig med livet i behåll trots att man till exempel kört en van full av ungar på Miamis sexfiliga motorvägar och även i Los Angeles hetsiga trafik (jo jag har faktiskt bränt med bil genom halva USA) så kunde väl inte gamla hederliga Prag vara så farligt? Det var det inte. Det var helt lugnt och jag kopplade på gps:en och sen var det bara att trycka gasen i botten.

Därmed vart jag fri att besöka ett av alla de slotten som det vimlar av i Tjeckien. Det blev det anrika Karlstein som ligger car 30 minuter från Prag, ett gotiskt sagoslott i köpstaden Karlštejn sydväst om huvudstaden. Slottet grundades 1348 av Karl IV och blickar ut över sin lilla by som hukar under klippan slottet är byggt på. Byn är jättefin och här finns en del antikvitetsaffärer. Plus massa klassiska tjeckiska krogar. Dock är slottet stängt på måndagar! Råkar man komma då, så finns ett tjusigt vaxmuseum för den hugade, samt vattenfall man kan vandra till.

Tiden står verkligen stilla i de små tjeckiska byarna man passerar. Det finns en sinnesro i det.

Det finns gott om små bed and breakfast här, om man vill övernatta i trakten. Vill man se slottet invändigt måste man gå en guidad visning. Öppet varje dag under sommarmånaderna, men stängt måndagar på hösten och begränsade besökstider i och med att turistsäsongen går mot sitt slut. Jag älskar den här byn, väldigt mysig och välkomnande.

Precis som alla slott med självaktning belägrades även Karlstein under hussitkrigen 1422. De angripande hussiterna lär ha använt biologiska vapen i form av döda människor. Det var härföraren Sigismund Korybut som med hjälp av katapulter slungade upp lik (tydligen inte pestsmittade) och 2 000 vagnlaster dynga över slottsmurarna. Vad historien förtäljer så lyckades han sprida infektioner bland dem som försvarade slottet…

Färden gick sedan vidare genom byarna. Jag tillbringade min mesta tid hos mamma och pappa på sjukhuset. Läget är stabilt men ganska oförändrat. Att få drömma sig bort en stund med hjälp av en utflykt till ett slott hjälper litegrann. Man kan lätt inbilla sig att hela livet är en dröm.

 

********

Stötta mig gärna genom att köpa min senaste bok Vapendragerskan! Det är den tionde delen i romanserien om barnmorskan Cecilia Lund, utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta då Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer