Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

På hus-safari i Prag

av | 10 okt, 2017 | Uncategorized, Resa

Lästid: 4 minuter

För den som tycker om att titta på hus är Prag rätt stad att åka till. Jag vågar påstå att i princip alla gator i centrala staden bjuder på ögongodis, men även stadsdelar som ligger utanför turiststråken är värda en titt.

Alla bilderna i min kavalkad här är tagna i Smichov, Prag 5 (utom den allra första bilden som är tagen från en av broarna och visar motsatta sidan med det dansande huset). Prag sägs ju ligga på ”sju kullar” och Smichov är en av dem, man får vandra uppåt en bit för att sedan få en magnifik utsikt över dalen och floden som klyver staden i två delar. Ett tips är att ha bra och väl ingångna gympaskor, det blir lätt några mil i fötterna om man tar sig runt med benen som färdmedel.

Det är lätt att förflyttas till en annan tid än 2017 när man stadsvandrar i Prag. Smichov har historiskt betraktats som en mindre attraktiv del av Prag, eftersom här fanns fabriker och industriområden och luften var dålig av all rök från fabrikerna. Lite av gamla arbetarkvarter, dock inte högre upp där det istället är mer stillsamma villaområden.

Oktoberhimlen bryr sig dock inte om Smichovs dammiga förflutna. Solnedgångarna över Prag är spektakulära oavsett årstid, oavsett stadsdel.

Det byggdes ett kommunistmonument här i Smichov förstås, men det forslades bort efter sammetsrevolutionen. Istället fick man en sprillans ny shoppinggalleria i två plan i amerikansk modell, Novy Smichov, och där finns allt från Sephora till Costa coffe.

När man lämnar stökiga trafikerade gator hamnar man i en annan värld:

I ett och samma kvarter hittar man Villa Villekulla…

Herrgårdsmode…

Ståtlig chalet-stil… (dock en smula graffittianfrätt)

Övergivet spökhus (till höger) och lite slottsmiljö längre ner…

Märkliga torn och tillbyggnader…

Ståtlig friliggande ”disponentvilla” med magnifik utsikt (jag skulle verkligen kunna jobba som mäklare! Kanske en karriär jag borde ta upp när författarskapet tryter?)

I denna förtrollande byggnad kan man träna Pilates…

Sedan är det bara att vandra vidare.

Ännu en ”familjevilla”…

Somligt för tankarna till örnnästen och annat mer slutet.

Nu är det dags för nya äventyr i denna magiska stad. Kan berätta att jag gick ensam igår vid 22, det var becksvart här och där, jag kände mig trygg ändå. Märkligt.

*******

Denna vecka är jag i Prag, vilket inte hindrar mig från att vara lika kritisk som vanligt. Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

 

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer