Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Övergreppen mot de gamla i coronapandemins Sverige saknar motstycke: ”Flockimmuniteten innebar att man behövde offra de äldre”

av | 26 nov, 2020 | Coronakrisen

Lästid: 7 minuter

Gamla som med berått mod sänts in i döden. Som kvävts till döds ensamma i sina sängar, svikna av den ”vård i världsklass” som de finansierat med sina skattepengar under många gånger långa arbetsliv. Förtvivlade anhöriga som inte fått ta farväl. Anhöriga som behövt kriga mot vården och som i vissa fall lyckats rädda livet på sina nära och kära. Andra har inte varit lika lyckosamma. Smärta, lidande, ångest, liv som avslutats i förtid – helt i onödan, är de historior som kantar coronapandemin i Sverige. Denna dödsängelstrategi är också svaret på varför våra dödstal skiljer sig så radikalt från andra länders statistik, framför allt från våra nordiska grannars. ”Det ligger på nivån brott mot mänskligheten”, säger läkaren Jon Tallinger när jag ringer upp honom. Tallinger var en av de första som började kämpa för de gamlas rätt till överlevnad under våren 2020. ”För att klara sjukvården som en konsekvens av att man lät smittan spridas fritt, blev man tvungen att prioritera bort de äldre. Men inga stora medier vill rapportera om hur allt detta hänger ihop”, säger han.

De som larmade om att gamla med berått mod skickades i döden har kallats konspiratoriker och alarmister. Men nu bekräftas av Ivo att under en period fick äldre med coronasymtom på boenden i Sörmland i princip dödshjälp. Oavsett om patienten hade konstaterad coronasmitta eller inte, enligt Ivo:s granskning. Riktlinjerna gällde dock inte bara Sörmland. Mörkertalet hur omfattande detta varit kan antas vara stort.

Övergreppen mot de gamla i coronapandemin i Sverige saknar faktiskt motstycke. Jag tänker på Neurosedynskandalen och elchocker till homosexuella, tvångssteriliseringar, men även aktion T4, som var Nazitysklands så kallade eutanasiprogram som initierades av Adolf Hitler den 1 september 1939. Inom ramen för Aktion T4 mördades personer – män, kvinnor och barn – med psykiska eller fysiska funktionsnedsättningar eller som av någon annan anledning inte bedömdes vara ”livsvärdiga”. Ansågs Sveriges gamla inte ”livsvärdiga”? Låg det ekonomiska intressen när man valde att ge gamla preparat som ingår i ”palliativ vård” det vill säga mediciner som morfin som är andningshämmande och som ofta leder till att livet släcks. Ett slags aktiv dödshjälp.

Den läkare som främst försökt ifrågasätta och kritisera detta har kallats alarmist och i princip omöjliggjorts att arbeta i Sverige. Visselblåsaren Jon Tallinger blev internationellt omskriven då han stod upp för de gamla och Coronasjukas rätt till syrgas redan i april 2020. Men den hätska och kritiska situationen mot honom med anledning av hans larm har gjort att han tillsammans med sin familj valt att lämna landet. Nu arbetar han inte längre som läkare i Sverige utan bor i Danmark. Även andra läkare som förespråkar mer alternativa metoder för att bota och förebygga samt lindra corona, drevas bort från det offentliga. Till och med den som avskyr konspirationer frågar sig varför så sker? Jag överlåter åt er att spekulera.

Jag ringer upp Jon Tallinger för att prata om hur coronasituationen nu utvecklar sig. Sveriges höga dödstal och det faktum att Ivo riktar skarp kritik mot hur de gamla vanvårdats.

– Ivo:s siffror är förskräckliga, säger han. De visar att många inte fått den vård de hade rätt till. Om du jämför Nordens coronadödlighet med Sveriges, så är den mycket högre här. Vilket inte beror inte på att våra äldre är skröpligare, utan det är för att de inte fått adekvat vård! Och vi vet inte ens tillförlitligheten i siffrorna… bakom detta kan dölja sig många äldre som aldrig fick något coronatest. Vi vet inte och kommer aldrig få veta exakt hur många som dött på grund av corona. Ja, såvida det inte görs en gigantisk utredning, men det måste i så fall göras av en oberoende granskare.

Du har ju larmat om det här sen i våras.

– Ja, och det börjar visa sig nu att jag hade rätt. Det var den 10 april jag la upp mitt första Facebookinlägg som blev viralt och delades tusentals gånger.

Kommer Sverige lära sig något av denna skandal?

– Det positiva är att Ivo har ålagt alla 21 regioner att förbättra vården. Och flaggat för att de kommer att göra ny lika stor genomgång i vår och följa upp och se att bristerna åtgärdats. Det är positivt, för det inebär att vi som kämpat har satt press på Ivo. Det har blivit så uppmärksammat att det förhoppningsvis inte kommer att bli samma kultur i hur vi behandlar de äldre. Jag är positivt överraskad över hur hårdhänta Ivo har varit. Det råder inga tvivel om att detta var ett fruktansvärt starkt och tydligt besked.

– Jag har fått signaler om att läkare runtom i landet är självkritiska och förtvivlade… en del är chockade… Kritiken mot vården kommer att förändra läget dramatiskt för de äldre, tror jag. Den andra vågen blir därför mindre dödlig för de äldre får man hoppas. Det är kniven på strupen för ansvariga nu.

Vad tänker du kring alla de gamla som har offrats?

– Det är fortfarande oerhört tragiskt och det ligger på nivån brott mot mänskligheten. Så många som dött, och så systematiskt… Där fanns en överenskommelse att de äldre inte skulle få vård för att de måste prioriteras bort. Var och en måste se helheten! Det svenska paketet, den svenska strategin för att klara sjukvården då man lät smittan spridas friitt och motarbetade munskydd, karantän för inresande och andra smittspridningsåtgärder – så behövde man prioritera bort de äldre. Alternativet skulle varit att göra som andra länder för att upprätthålla god vård för alla – men då hade man behövt vidta andra åtgärder. Den svenska år flockimmunitetstrategin innebar att för att faktiskt klara sjukvården så måste man offra de äldre. Det blir lite svårt moraliskt sett, när man ser denna helhet.

– Så jag saknar helikopterperspektivet på hela coronakrisen, den svenska strategin måste sättas i sammanhanget för vad man faktiskt gjorde med de äldre för att klara sjukvården. Det är den här helheten vi måste titta på. Gör man det så ser man ju, man behöver inga bevis för hur cyniskt de äldre har behandlats. Det här mönstret kräver inga bevis. Men ingen vågar bena upp detta.

– Sammantaget: Flockimmuniteten i Sverige innebar att man måste offra de äldre. Det ger ett annat perspektiv åt flockimmunitetsbegreppet. Då blir det en humanitär katastrof för att man inte kan hantera det utan att någon får dra det kortaste strået. Tänk dig… den sjuka kvävs sakta till döds, det är en ångest som är svår att beskriva… man kippar och drar efter luft i dödskapen, sen får man morfin som gör att man får ännu svårare att andas, man orkar inte kämpa för luften, och ingen anhörig eller personal sitter med, så man måste dö ensam… personal vill ju inte smittas, och de fick inte ha munskydd… ingen ville sitta och bli smittad inne hos de äldre, säger Tallinger.

I somras kritiserade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch regeringens hantering av coronapandemin. Hon anklagade regeringen för att med “berått mod” ha tillåtit coronaviruset att spridas i Sverige. Busch fick kritik för hur hon formulerade sig (alltid denna fixering vid retoriken istället för fokus på själva problemet!) – men hon hade rätt. Hon kunde även ha lagt till att regeringen med berått mod lät gamla och sköra dö. För det var exakt det som skedde.

Nu är frågan hur Sverige går vidare med sin bedrövliga coronahistorik – där man medvetet låtit de gamla dö i fruktansvärda plågor – i bagaget. Folkhälsomyndigheten framstår allt mer som ett rent propagandaorgan med uppgift att förvilla. Kritiska röster tystas alltjämt. Ansvariga inom vård och omsorg går fria. Kommer denna skandal med kanske tusentals människor som dött i onödan bara konstateras vara ett faktum utan konsekvenser? I så fall är det typiskt enligt den svenska modellen. Att begå brott, även mot mänskliga rättigheter, verkar okej i statens tjänst.

 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/bush-regeringe-tillat-smittan-att-spridas

 

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Qmg0eR/ivo-vard-i-livets-slutskede-till-alla-med-coronasymtom

 

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/50PLdb/professorn-1-000-aldre-har-dott-i-onodan

 

https://sn.se/nyheter/artikel/for-vems-skull-har-svensk-sjukvard-offrat-de-aldre/4jpwwy7r?fbclid=IwAR1K0YAb81vU5miB916ebGRhibp3_OihajTQ00c_xyMGJiuTKzeUQeIgU8w

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer