Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Oroväckande att svensk polis börjat ägna sig åt politiska trakasserier

av | 3 jul, 2019 | Yttrandefrihet

Lästid: 5 minuter

Oavsett vilken slags politik man sympatiserar med så bör varje normalt tänkande människa ha grundläggande reflexer som signalerar att något är fel när polisen i ett demokratiskt samhälle börjar agera åsiktskontrollanter. Jag måste säga att det är ytterst illavarslande att det är polisen själv som anmält Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand för brott mot lagen om Hets Mot Folkgrupp efter att han hållit tal på Donners Plats i Almedalen. Jag har därför lyssnat på hela talet, som var ett av Kasselstrands mer neutrala och nästan politiskt korrekta, och kunde inte höra något som ens är i närheten av hets mot folkgrupp. Däremot är partiet systemkritiskt och arbetar mot en okontrollerad massinvandring till Sverige. Menar polisen att åsikter om att det svenska samhället borde sluta dalta med kriminella invandrare, som till exempel terroristen Akilov, numera sorteras in under Hets Mot Folkgrupp? Kanske är det så att FN:s migrationspakt Global Compact nu börjar tillämpas – där ingår att negativ rapportering om invandring ej bör vara tillåten. Oavsett vad är det ännu ett slag mot den redan hårt prövade yttrandefriheten i Sverige. ”Om man inte längre ens kan stå på torgmöte och tala om utvisning av missanpassade och kriminella invandrare så har vi ingen yttrandefrihet kvar, konstaterar Gustav Kasselstrand. Det här är en av våra största frågor i Sverige idag.

FN:s ramverk ”Global compact for safe, orderly and regular migration” som Sverige undertecknade i New York i december 2018 trots folkliga protester, har som huvudmål att luckra upp nationella barriärer mot migration och införa nya vägar för migranter till bland annat Europa. Enligt ramverkets 23 punkter ska migranter särbehandlas på ett positivt sätt: få hjälp med lån, sänkta avgifter för överföring av pengar till hemlandet, särskild tränad vårdpersonal och höjda straff för brott mot migranter. Samtidigt beläggs medier med munkavle – ingen negativ rapportering om invandringen kommer att tillåtas. ”Frågan om införlivande (i nationell lagstiftning) kommer att aktualiseras när ramverket är antaget”, kommenterade Justitiedepartementets kansliråd till tidningen Samnytt i oktober 2018 när uppgifterna om ramverket hade sipprat ut. Frågan nu är om det finns inofficiella riktlinjer om hur man får respektive inte får uttala sig om svensk migrationspolitik?

Gustav Kasselstrand ska precis lämna Almedalsveckan i Visby när jag får tag på honom, för att fråga lite kring den anmälan om Hets Mot Folkgrupp som han blivit föremål för efter sitt tal på Donners Plats.

– Trots att jag vet att lagen missbrukas blev jag förvånad att man valt att anmäla oss, säger han. Vi nämnde inte ens någon folkgrupp under talet… Och vi hade inte fått några indikationer på att vi skulle bli anmälda, tvärtom har vi haft god dialog med polisen i Visby. Så det är faktiskt helt bisarrt.

Vad har polisen kommit fram till så här långt?

– Polisen har inte meddelat varken oss, eller i medierna, vad det är som man har hittat som har föranlett en anmälan. Det stärker ju verkligen vår uppfattning att det handlar om rena politiska trakasserier.

Upplever du att det blivit lägre i tak i vad man får säga i Sverige idag?

– Absolut! Om man inte längre ens kan stå på torgmöte och tala om utvisning av missanpassade och kriminella invandrare så har vi ingen yttrandefrihet kvar. Det här är en av våra största frågor i Sverige idag. Mitt tal fokuserade mycket på de aktuella skjutningarna i Stockholmsområdet, det var därför jag talade om det…

För om man inte får diskutera detta, betyder det att man inte heller kan prata om att till exempel terroristen Akilov borde utvisats…

– Ja, det är en bra poäng.

Dessutom är frågan var gränsen går för vilka som bör anmälas för Hets Mot Folkgrupp. Till exempel SVT, som häromdagen skrev att kommunernas ekonomiska kris beror på flyktingvågen? Ska SVT då också anmälas för Hets Mot Folkgrupp?

– Eller Ulf Kristersson, för han lyfter också den här problematiken. Och Ebba Busch Thor, som pratar om kvinnors otrygghet i Uppsala. Polisen säger att de ska utreda… men bara det faktum att polisen själva anmäler oss är ett försök till karaktärsmord, säger Kasselstrand, och fortsätter:

– Det borde polisen rimligen förstå att detta är ett slags påverkansoperation för det står i alla medier att AfS anmält för HMF… men sedan kommer det inte stå något om att det hela egentligen var felaktigt, och att det ska läggas ner. Utan vi blir misstänkliggjorda och det stannar där, som om vi faktiskt begått ett brott.

Kasselstrand spekulerar i att polisens utspel egentligen handlar om att ordningsmakten vill visa sig duktig i en tid då man lider av dålig organisation och därmed på flera olika sätt tappat kontrollen över den explosiva kriminaliteteten. En symbolhandling kan då ge sken av att man är handlingskraftig och moraliskt kompetent, och kan få någon misslyckad polischef att känna sig viktig och relevant.

– Jag misstänker att polisen inte har så mycket att göra i Visby. Så för att rättfärdiggöra sin existens och enorma kommendering så försöker man kanske visa att man gör nånting nu i alla fall. Vi får väl se om de anmäler Nyamko Sabuni för Hets Mot Folkgrupp ikväll om hon också lyfter konsekvenser av dålig integration!

Ja, man kan självklart skaka på huvudet åt polisens agerande, men frågan är allvarligare och mer bekymmersam än ett obegripligt beslut i ett enstaka fall. För den svenska yttrandefriheten kantstöts mer och mer och varje utspel av den här sorten skapar en stämning av att orden måste vägas på guldvåg, samt därefter självcensur och ett allt mer förtryckande debattklimat.

Vi ser generellt att utrymmet för kritiska röster idag minskar. Människor som ifrågasätter den maktmissbrukande politiska eliten anmäls och förföljs för så kallad ”hate speech”, vilket många gånger i stort sett bara är kritik mot politiker och förljugna opinionsbildare och medier. Satir och ironi plockas ner från sociala plattformar, till exempel blev journalisten Jens Ganman avstängd från Facebook för en tre år gammal text där han drev med den socialdemokratiske krönikören Göran Greider…

Det är därför viktigt att komma ihåg på att en starkt beskuren yttrandefrihet i förlängningen kan komma att slå även mot dem som idag anser sig sitta inne med ”värdegrundskorrekta” åsikter. Makten kan skifta snabbt och en stram lagstiftning riskerar att utnyttjas av odemokratiska krafter för att på ett aggressivt och repressivt sätt tysta de åsikter man för stunden ogillar.

Lyssna gärna själv på Gustav Kasselstrands tal och försök upptäcka ”hets mot folkgrupp” i samtalet här:

https://www.youtube.com/watch?v=Vo4dIHXqyJY

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer