Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Oro i Lycksele: ”Afrikaner skjuter från sina bilar på fåglarna i skogen”

av | 7 okt, 2018 | Kriminalitet

Lästid: 3 minuter

En del nyheter når inte de större tidningarna omedelbart eller så hamnar de kanske inte där överhuvudtaget. Men bara för att inte rikspressen tar upp saken betyder det inte att problemen inte finns. Författaren Eva-Lisa Dezmin som är bosatt i Lycksele berättar om det senaste orosmomentet i sin hemstad, där nu några individer åker runt i bilar och skjuter på orrar och tjädrar i skogarna, något som blivit ett samtalsämne och även polisanmälts. Det var dock bara en av Lyckseleborna som ville ställa upp på en intervju, och då under fingerat namn. ”Lycksele är ju en liten stad och människor är oroliga att folk ska lista ut vilka de är ändå på grund av vad de vet”, säger Eva- Lisa Dezmin som själv är djupt bekymrad över hur Lycksele blir allt mer otryggt. Förra hösten drabbades staden av en överfallsvåldtäkt, för vilken en 26-årig man nu dömts till fängelse samt att betala skadestånd till offret.

– Det sker lite i taget, men ser jag tillbaka på hur det var när jag var ungdom, kan jag redan nu skönja en väldigt stor förändring när det gäller just tryggheten. Och inte till det bättre, säger Eva-Lisa Dezmin. Hon har pratat med en av Lyckseleborna om skjutningarna mot fåglarna i skogen. Han vill inte framträda under eget namn och vara med på bild.

När började de här skjutningarna? 
– Någon gång under hösten, så det har inte hållit på så länge.
Hur uppmärksammades det?
– Det finns flera bybor som har sett det.
Har det anmälts till polisen?
– Ja. De säger att de vet att det sker, men jag vet inte varför de inte gör något. Kanske har de inte fått tag på dem, eller så har de inte tid att lägga på sådant här.
Vilka är det som skjuter på fåglarna?
– Afrikaner. Jag vet däremot inte från vilket land de kommer.

Har några fåglar dött eller blivit skadade?
– Det vet jag inte, men jag har inte hört att man hittat några skadade eller dödade fåglar.
Vad tycker byborna om det här?
– De är skärrade och skakade. De tycker inte att det känns tryggt. Dessutom finns det ju en rad bestämmelser kring hur jakt får ske och den får definitivt inte ske genom att man skjuter från bilen.
Vilka byar har drabbats?
– Falträsk, norr om Lycksele, och i närheten av andra byar och grusvägar.
Vilken tid på dygnet har detta hänt?
– Under ljusets timmar, innan det blir för mörkt för att kunna se fåglarna. Det är också obehagligt, att det sker när människor kan vara ute i skogen och kanske träffas av något skott.
Vad är dina tankar om det här?
– Jag tycker att det är fruktansvärt, det får en att känna sig väldigt otrygg! Sedan undrar man ju var och hur de fått tag på vapnen. Lycksele är en liten stad och jag tror inte vi har så stor illegal vapenhandel här, än. Vad händer i nästa steg? Ska de börja skjuta på gatorna här också? Jag hoppas att polisen får tag på dem innan något riktigt allvarligt inträffar, som att någon människa skadas, eller i värsta fall, dödas.

EVA-LISA DEZMIN

Eva-Lisa Dezmin, 47, är författare och bor med sin man och två hundar i Lycksele. Hon är även delägare i det nystartade förlaget DareMe Publishing. Hennes nya bok Guessing game köper du här. 

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer