Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Oppositionen kan stoppa Sveriges undertecknande av FN:s migrationsramverk

av | 23 nov, 2018 | Migrationspolitik

Lästid: 6 minuter

Tänk om vi inte hade haft alternativa medier och sociala medier! Tänk om svenska folket fortfarande bara var hänvisade till det vänsterextrema public service och etablissemangspress som numera i mångt och mycket agerar som springpojkar åt makten. Då hade Sveriges underskrift av FN:s migrationsramverk ”Global Compact” undertecknats bakom folkets rygg. Så som det ser ut nu ifrågasätts ramverket allt mer högljutt – och frågan har nu äntligen på allvar börjat tas upp i mainstreammedier.

I gårdagens Expressen har Niklas Svensson, den politiska journalist som är mest förankrad i samtiden lyft frågan. Under rubriken ”Löfven skriver under FN:s kritiserade migrationsavtal” rapporterar Svensson att FN:s globala migrationsramverk ”Global compact” kritiseras av en rad länder för att vara otydligt och hota ländernas självbestämmande, men att Stefan Löfven vill ändå skriva under:  ”Slutdokumentet utgör för svensk del ett balanserat dokument”, står det i ett UD-protokoll som Expressen tagit del av. Nu kräver M att regeringen kommer till riksdagen och redogör för förhandlingarna – samtidigt som SD gör gemensam sak med Fremskrittspartiet i Norge och Dansk Folkeparti i Danmark.”

De länder som redan sagt nej till att underteckna FN:s migrationsramverk i Marrakesch den 10-11 december 2018 är i dagsläget bland annat USA, Australien, Polen, Tjeckien, Slovakien, Estland, Österrike, Kroatien, Schweiz, Polen, Ungern, Bulgarien, och fler kan komma att ansluta sig till nejsidan.

Enligt källor inom moderaterna är partiet kritiskt till migrationsramverket, skriver Expressen, vilket bekräftas av den källa inom moderaterna jag själv haft kontakt med. På Twitter skriver igår juristen Krister Thelin att övergångsregeringen Löfven saknar behörighet att skriva på om oppositionen motsätter sig.

Aftonbladet är givetvis framme och försöker släcka elden genom en text av Wolfgang Hansson, som avser att framställa migrationsramverket som en helt harmlös historia. ”MIgrantfrossa helt i onödan” skriver Hansson, och fortsätter: ”Trots att uppgörelsen är tämligen tandlös och icke bindande faller nu land efter land ifrån drivna av rädsla för att avtalet som ska reglera migration i stället ska uppmuntra människor att fly till västvärlden”. 

Redan den 16 november såg sig Metros tvivelaktiga agendasättande funktion ”Viralgranskaren” föranledd att gå ut med samma gamla desinformationsstrategi som mainstream-medier ofta gör när en vänsterpolitisk fråga börjat ifrågasättas. Tanken är givetvis att släta över och lugna medborgarna så att de inte ska få in några olämpliga och kritiska frågor i sina små huvuden… Rubriken blev inte oväntat ”Rykten och desinformation sprids om FN:s migrationsramverk” och vinkeln blev följande: ”I sociala medier har ramverket omgärdats av rykten och varningar. Men bilden som målas upp stämmer inte överens med verkligheten, enligt flera experter som Viralgranskaren har pratat med.”

Tack och lov behöver man inte svälja dylika skriverier med hull och hår, man bör vara exakt så kritisk som Viralgranskaren hävdar sig själv vara (och därför kan man undra hur det kommer sig att de bara intervjuar människor som bekräftar deras egen agenda). Låt oss se vilka ”experter” Viralgranskaren har anlitat: Den förste är Henry Mårtenson som jobbar på enheten för migrations- och asylpolitik vid Justitiedepartementet. Är Mårtenson verkligen en tillförlitlig, opartisk källa? Själv har jag lite svårt att ta Mårtensons uttalanden på allvar, då han tillhör maktens boningar och är därför inte opartisk i frågan. Han säger att ”artikeln om migrationsramverket i Samhällsnytt innehåller många direkta felaktigheter”. Det var nämligen tidningen Samhällsnytt som redan den 4 oktober rapporterade om Global Compact och att det bekräftats att Sverige tänkte underteckna avtalet.

BEKRÄFTAT: Sverige ska skriva under FN:s migrationsramverk – och öppna gränserna

Nästa ”expert” som Viralgranskaren intervjuar är en person vid Amnesty International, samma Amnesty som så sent som igår presenterade en rapport om att Sverige har ansvar för de romska tiggare som illegalt uppehåller sig i landet. Det är Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty International med ansvar för flyktingfrågor och migration samt folkrättsfrågor, som av Viralgranskaren tillfrågas om ramverket innebär att Sverige ska ”öppna gränserna”. ”Nej, det finns ingenting i det här dokumentet som siktar på en gränslös värld” säger Seidlitz. Samtidigt säger Seidlitz följande om ramverket: ”Det är ett försök att korrigera det stora problem som finns att migranter världen över diskrimineras och inte har tillgång till vård och får betala enormt mycket för att kunna transferera pengar till sina familjer och inte har tillgång till ett rättsväsende eller information om sina rättigheter. Det är inte andra eller fler rättigheter än vad alla vi andra har.”

Problemet är bara att migranter som uppehåller sig olagligt i ett land givetvis inte ska kunna ha ”tillgång till vård” på samma sätt som landets egna, skattebetalande medborgare. I Sverige är det redan orättvist då migranter får tandvård för en 50-lapp medan skattebetalare måste betala fullpris, ofta många tusen, vilket gör att många inte har råd. Och information om rättigheter finns det redan gott om. Det är information om skyldigheter som saknas i Sverige… Något sådant står det dock ingenting om i Global Compact.

Vidare handlar kritiken om migrationsramverket om att medier ska hindras från att rapportera sakligt om migration, även dess negativa sidor, något de båda ”experterna” Viralgranskaren valt förnekar ska påverka rapporteringen. Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty: ”De vill uppmuntra till kunskapsbaserad information om migration, det är inte förbudsrelaterat.” Hon poängterar att dokumentet tydliggör att man ska ”skydda yttrandefriheten i enlighet med internationell lag, eftersom att en öppen och fri debatt bidrar till en större förståelse för alla aspekter av migration”.

Men kunskapsbaserad information är inte alltid per automatik gynnsam eller positiv för ett visst ändamål – och detta är frågor som behöver lyftas. Om det visar sig att det finns negativa konsekvenser av migration, hur ska ett lands mediekår förhålla sig till dessa fakta? Idag ser vi hur medier både förvrängt och skönmålat flera aspekter av bristande integration, social oro samt ökande kriminalitet som faktiskt är knutet till de senaste årens massmigration till Sverige. Jag vågar påstå att man här inte har haft en fri debatt, tvärtom har de som kritiserat systemet både misstänkliggjorts och brunstämplats. I Sverige har man istället påbjudit en inställning om att allt som rör flyktingar, asylsökande och migration bör beskrivas med enbart positiva ordalag, att alla former av migration är bra för Sverige. Därför har till exempel tidningen Dagens Nyheter spridit en falsk bild av ekonomisk vinst av migrationen i det numera smått berömda Sandviken-reportaget från 2014, ”Sandviken tjänar över 500 miljoner kronor årligen på de utomlandsfödda personer som bor i kommunen. I genomsnitt innebär det per person och år drygt 145.000 kronor till samhället.”

https://www.dn.se/nyheter/sverige/tjanar-over-en-halv-miljard-pa-invandringen/

2017 visade det sig dock att Sandviken hamnade med i toppen bland de kommuner som förväntas gå mest back under 2017, rapporterade P4 Gävleborg. ”Det känns absolut inte bra”, sa Sandvikens ekonomichef Fredrik Högberg då…

Det sistnämnda är kanske en parentes i sammanhanget. Dock viktigt att ha med i bakhuvudet när man talar om svensk migrationspolitik – en fråga som hanterats alltför lättvindigt i Sverige de senaste åren.

Missnöjet bland svenska folket med maktens hantering av landet pyser och jäser. Den 2 december klockan 14-17 planeras en manifestation på Mynttorget mot Sveriges undertecknande av FN:s migrationsramverk. Manifestationen är opolitisk, och ger en fingervisning om att svenska folket fått nog av ansvarslös migrationspolitik och avtal som smygs in bakom folkets rygg. Har du möjlighet att delta, så kom och visa var du står! Jag själv anser att vi alla borde gå man ur huse och visa vårt missnöje med hur landet körs i sank, men detta är alltid en början.

*******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer