Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Öppet brev till politiker: ”Har ni någon plan för asylbedragarna?”

av | 14 apr, 2018 | Uncategorized, Debatt

Lästid: 5 minuter

Att asylbedrägerier kostar samhället enorma pengar är knappast någon hemlighet. Miljarder betalas ut, många gånger på felaktiga premisser, och grupper ställs mot grupper när politiker prioriterar personer som inte bör vara i landet. Men inte nog med att den här gruppen är extremt kostsam för skattebetalarna, det tycks inte finnas någon strategi för vilka åtgärder som ska vidtas när konsekvenserna av gyckelspelen tids nog blir ett fullbordat faktum. Författaren Eva-Lisa Dezmin skriver idag ett öppet brev till samtliga politiska partier och ställer frågan vad som är tänkt att göras åt asylfusket.

Öppet brev till samtliga politiska partier, även partier utanför riksdagsspärren. Någon av er som reflekterat över asylfusket som fått pågå länge nu och vad som bör göras åt det? Lögner är ju något som nuvarande regering tycks uppskatta väldigt mycket. Inte minst när det kommer till de ensamkommande, vilket kanske är förklaringen till att medicinska åldersbedömningar kom igång så sent som 2017. Jag tänker inte upprepa alla vändor kring detta, huruvida de ens är ensamkommande alla gånger, eller att de endast behöver intyga på ”heder och samvete” att föräldrarna är döda för att få efterlevnadsstöd. Jag tänkte istället koncentrera mig på vad de olika asylbedrägerierna får för effekter på samhället i förlängningen. För den tanken måste väl även ha föresvävat er politiker?

Om vi börjar med ålderslögnerna och antar att någon har dragit bort tio år av sin verkliga ålder. När vi nu dessutom tvingas jobba längre (argumentet för att massinvandringen skulle rädda pensionerna får därmed anses vara söndersmulat) innebär det att lögnaren tvingas jobba tills den minst är 76 år, om vi förhåller oss till när man tidigast kan ta ut garantipension fr o m 2026 och framåt. Dock gissar jag att åldern för garantipension höjts ytterligare innan det är dags för bedragarna att pensionera sig, 76 år är därför lågt räknat i exemplet.
Nu leker vi med tanken att alla ålderslögnare som beviljats asyl i Sverige, även får jobb. Man behöver inte ens vara normalbegåvad för att inse problemen det här i förlängningen medför på flertalet arbetsplatser. För såvida de inte studerat vidare och sitter och vänder papper på ett kontor, kommer de att få det tufft att fortsätta jobba när den riktiga åldern börjar ta ut sin rätt. Min fråga är då: hur tänker ni politiker lösa det här dilemmat? Kommer antalet ökade förtidspensioner att vara ett hett debattämne i framtiden? Tänkte Stefan Löfven alls på följderna av ålderbedrägerierna medan du flinande tillät spektaklet fortgå? Inte nog med att den här gruppen är extremt kostsam för skattebetalarna, det tycks inte finnas någon strategi för vilka åtgärder som ska vidtas när konsekvenserna av gyckelspelen tids nog blir ett fullbordat faktum.

Och om ni vidtar åtgärder nu och kräver att alla ensamkommande som inte genomgått en medicinsk åldersbedömning, tvingas göra det i efterhand, vad blir då nästa steg? Kommer den som bevisligen ljugit, att efter uppskriven ålder lagföras och retroaktivt straffas? Det här är charlataneri och borde rimligen brottsrubriceras därefter.
Lagen säger bl a följande om bedrägerier:
” 9 kap. Om bedrägeri och annan oredlighet
1 § Den som medelst vilseledande förmår någon till handling eller underlåtenhet, som innebär vinning för gärningsmannen och skada för den vilseledde eller någon i vars ställe denne är, dömes för bedrägeri till fängelse i högst två år.
För bedrägeri döms också den som genom att lämna oriktig eller ofullständig uppgift, genom att ändra i program eller upptagning eller på annat sätt olovligen påverkar resultatet av en automatisk informationsbehandling eller någon annan liknande automatisk process, så att det innebär vinning för gärningsmannen och skada för någon annan. Lag (1986:123).”
Samt detta:
”3 § Är brott som avses i 1 § att anse som grovt, döms för grovt bedrägeri till fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om gärningsmannen har missbrukat allmänt förtroende eller använt urkund eller annat vars brukande är straffbart enligt 14 eller 15 kap. eller vilseledande bokföring eller om gärningen annars varit av särskilt farlig art, avsett betydande värde eller inneburit synnerligen kännbar skada. Lag (2017:442)”

Vem blir återbetalningsskyldig av felaktigt utbetalda bidrag? Är det inte hög tid att återinföra ämbetsmannaansvaret, alternativt utvidga tjänstemannaansvaret? Någon måste ju ställas till svars för det här. Samma form av bedrägerier omfattar den som ljugit om sina asylskäl och reser på semester till landet man precis ”flytt” ifrån, eller som farit med osanning kring sin identitet, kanske med avsikten att begå terrorbrott eller andra grovt kriminella handlingar. Kommer de att fråntas sina uppehållstillstånd, alternativt medborgarskap om de hunnit få ett sådant? Eller ska den här cirkusen få fortgå på skattebetalarnas bekostnad i all evinnerlighet? Välfärden behöver sannerligen avlastas, så en idé skulle kunna vara att komma tillrätta med bondfångarna, snarare än att utvisa invandrare som jobbar men som tagit ut för lite semester eller haft för låg lön, dra in LSS-stöd, strunta i fattigpensionärerna och neka svårt sjuka ersättning.
Jag förstår faktiskt inte hur vissa allvarliga brott får passera under rättsväsendets radar, men inför öppna ridåer, år ut och år in utan att någon hålls ansvarig för det. Om förbrytarna dessutom inte straffas med rättsliga påföljder, bör inte heller andra former av bedrägerier leda till åtal. För vi är väl alla lika inför lagen?

Vidtas inga åtgärder för såväl nya som tidigare bedragare, föreslår jag att alla ska få anpassa sin ålder och sin situation på ett sätt som gynnar den enskilde individen bäst, enligt moralregeln ”allas lika rätt och värde”.
Den femtioåriga undersköterskan med värkande leder, som tröttnat på att se sina skattepengar rinna ut i stora svarta hål, kan med fördel få sin ålder uppskriven till 61 år redan idag och ta ut allmän pension. Dessutom på en pensionsgrundande inkomst som hon själv godtyckligt får bestämma beloppet på. Femtonåringen som inte vill vänta med att gå in på Systembolaget, kan addera fem år och vips slipper vi all problematik kring langning. Den som vill delta i nästa Bilderbergmöte blir insläppt där, bara denne på heder och samvete intygar att vederbörande tillhör makteliten.

Det räcker nu! Grovt bedrägeri har en preskriptionstid på tio år och ju längre ni vilar på hanen, desto större hinner skadan bli. Eller varför inte avskaffa preskriptionstiden helt för just asylbedrägerier. Vad tror ni om det? Det gigantiska svin(dl)eriet som pågått i decennier, är en av de frågor som jag vill ha tydliga besked om från partierna innan höstens riksdagsval. Har ni någon plan för asylbedragarna – som i förlängningen även påverkar er vision om ett längre arbetsliv eftersom många av dem hamnar i livslångt bidragsberoende och således aldrig når pensionsräddarstatus – och hur ser strategin i så fall ut?

EVA-LISA DEZMIN

Eva-Lisa Dezmin, 47, är författare och bor med sin man och två hundar i Lycksele. Hon är även delägare i det nystartade förlaget DareMe Publishing. Hennes senaste bok köper du här:

Wicked game av E L Dezmin 

 

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer