Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Öppet brev till Annika Strandhäll: ”Det är inte i Ungern som var femte niondeklassare lever i hedersförtryck – det är i Malmö”

av | 23 feb, 2019 | Samhälle

Lästid: 7 minuter

Att minister Annika Strandhäll orsakat en diplomatisk kris mellan Sverige och Ungern genom att insinuera att Ungerns familjepolitik för tankarna till tredje riket och Hitlertyskland har bemötts märkligt i mainstreammedierna, där man istället försökt ge sken av att Strandhälls kritik mot Ungern är berättigad. Enligt socialdemokratisk modell försöker man nu få saken att falla i glömska. Men Strandhälls ansvarslösa och gränslösa politiska klavertramp tål att rannsakas igen och igen. Framför allt handlar det om en radikalisering av svenska, demokratiskt valda politikers retorik gentemot andra demokratiska system. Jag noterar att Nya Moderaterna och Kristdemokraterna nu också tänker kräva kräva att Ungerns regeringsparti Fidesz och landets premiärminister Viktor Orbán, utesluts ur den partigrupp i EU där M och KD ingår. Märkligt är att svenska politiker anser att det är fritt fram att systematiskt mobba, trakassera och smutskasta de partier man bestämt sig för att ogilla. Idag publicerar jag således ett öppet brev till Annika Strandhäll, skrivet av debattören Marcus Urbanski från Staffanstorp – eftersom de styrande politikerna måste fortsätta att ifrågasättas.

”Hej Annika! Jag skriver detta öppna brev till dig med anledning av att Du den 12 februari 2019 twittrade om Ungerns nya familjepolitik, vilket uppmärksammades i media. Du gör en häpnadsväckande koppling mellan Ungern och Tredje riket (”Politiken osar 30-tal”), enbart för att Viktor Orbán vill införa skattelättnader för flerbarnsmammor samt andra ekonomiska incitament för att vända Ungerns negativt naturliga folkökningskurva (födda minus döda). Vad är det för fel, anser Du, att öka incitamenten och stimulera det inhemska barnafödandet? Du själv tycks ju vara av övertygelsen att det är lovvärt och viktigt att vända en negativ folkökningskurva för att upprätthålla välfärdsstaten, då Du den 20 januari 2017 twittrade: ”10 miljoner! Att vår befolkning växer kraftigare än de flesta i Europa är viktigt för att säkra välfärden och pensionerna! Heja Sverige”. Den obehagliga slutsatsen kan endast vara, att Du anser att befolkningen i Europeiska länder som Sverige och Ungern absolut inte får öka genom inhemskt barnafödande. Ty det vore ”30-tal”. Annika, vad är det som är så hemskt med att ungerska barn föds i Ungern? Vad är det som är osar Nazityskland med ungerska mödrar och deras små bebisar? Man kan inte annat än ta sig för pannan. Detta vittnar om en oerhört grumlig människosyn från din sida, då Du uppenbarligen anser att ungerska barn är ”fel” sorts barn, och att den ungerska folkstammen på lång sikt inte förtjänar att finnas till, att ungrarnas fertilitet måste stävjas.

Du ondgör dig över att den ungerska familjepolitiken resulterar i att fler ”äkta” ungerska barn föds. Det ungerska folket finns, Annika. Ungrarna är en realitet. Det finns ingen anledning till att sätta citattecken kring dem. Det är inte konstigare eller mer ”nazistiskt” än att det föds thailändska barn i Thailand, kubanska barn på Kuba och kurdiska barn i Kurdistan. Eller sätter Du citattecken kring dessa folk också? Det innebär inte att barn av annat ursprung inte får födas i Ungern, det innebär bara att man har valt en annan strategi för att lösa problemet med för få födda i relation till avlidna. Ungern är liksom Sverige ett självständigt land och har rätt att utforma sin egen befolknings- och familjepolitik, utan att behöva utstå oförskämda och oprofessionella angrepp från en svensk minister. I sitt årliga tal till den ungerska nationen förklarade Orbán just att man medvetet valt en annan strategi: ”I hela Europa föds färre och färre barn, och svaret på det här i väst är migration. De vill ha in lika många migranter som det saknas barn, så att numren jämnar ut sig. Vi ungrare tänker på ett annorlunda sätt. I stället för bara siffror, vill vi ha ungerska barn. Invandring är för oss ett nederlag” (Expressen 16 feb 2019). Ungerns familjeminister Katalin Novák frågar dig efter ditt grova angrepp: ”Vi respekterar er politik – kan inte ni respektera vår?” (Världen idag 19 feb 2019). Det är en högst berättigad fråga som Du i anständighetens namn är skyldig ett svar på. Varför måste andra länders befolknings- och familjepolitik följa Sveriges schablonmönster? Med vilken rätt ändvänder Du dig av grovt förtal mot Ungern? Varför ska svensk socialdemokrati in och peta överallt där man inte följer den svenska ”värdegrunden” och göra smaklösa insinuationer om Hitler?

Du påskiner också att Ungerns familjevänliga politik skulle innebära någon typ av kvinnofälla. Om Du hade läst igenom lagförslagen ordentligt hade du sett att så inte alls är fallet. I Ungern är båda föräldrarna berättigade för föräldraledighet – det har de varit redan för trettio år sedan. Den ungerska regeringen lovar inte ökad bidrag vid flerbarnsfödsel utan befrielse från INKOMSTskatt, vilket förutsätter att kvinnan förvärvsarbetar istället för att ”stå vid spisen”. Överhuvudtaget är familjestödet bättre än det svenska då man i Ungern vill ge familjer ”barnavdrag” på skatten och inte barnbidrag (bidrag skapar i förlängningen alltid beroende) som i Sverige. Slopad inkomstskatt för barnfamiljer är en mycket bättre lösning än barnbidrag. För det innebär att man faktiskt måste arbeta för att märka av de extra slantarna i plånboken!

Vidare påstår Du att dylik familjepolitik skulle vara ”högerpopulistisk”. Det är ett mycket märkligt påstående med tanke på att förslag som går i ”ungersk riktning” ingalunda är okända utanför Ungern. Redan det gamla DDR hade liknande politik och det landet var knappast högerpopulistiskt. Norges statsminister Erna Solberg uppmanade i sitt nyårstal norska folket att föda fler barn (Omni 1 jan 2019). I Polen har regeringens program ”500+” resulterat i 402’000 nyfödda under 2017, vilket den högsta siffran på flera år i landet (Nya Tider 16 okt 2018). På 80-talet i Sverige var det Olof Palme som ville främja det svenska folkhemmets barntillväxt med diverse åtgärder som t.ex. förstärkt barnbidrag. År 2000 stod Göran Persson på Södersjukhusets förlossningsklinik i Stockholm med en nyfödd i famnen och var djupt bekymrad ”över svenskornas ovilja att föda barn” och menade att ”det låga barnafödandet är Sveriges största samhällsproblem”. Han lovade höjda barnbidrag, maxtaxa på dagis och en extra pappamånad (Aftonbladet 5 sep 2001).

Är Solberg högerpopulist som osar 30-tal? Var Palme det? Persson? Vad du anser om Polen behöver jag nog inte fråga. Men det ligger något tragiskt i att en socialdemokrat idag dömer ut det som partivänner för inte alls läge sedan såg som en självklarhet.

I Sverige har vi flerbarnstillägg, lång föräldraledighet och extra familjedagar för att underlätta för barnfamiljer. Osar också det 30-tal och högerpopulism? Eller du känner bara osen när det är Orbán som hittar en (smartare) lösning som ska underlätta för ungerska mödrar? Är du hemmablind och ser bara högerspöken hemma hos alla andra? Sverige saknar sannerligen inte samhällsproblem. Vi har en skola i fritt fall, en alltför stor arbetslöshet, en galopperande bostadskris, stora sociala problem i form av utanförskapsområden och gängkriminalitet, en växande klyfta mellan stad och land och en ännu värre klyfta mellan ”eliten” (i form av politiker och journalister) och folket. Länder som Ungern och Polen har inte problem med epidemiska gruppvåldtäkter, terrordåd, skjutningar, bomber, barn födda i bilen, åldringar som svälter till döds och stenkastning mot blåljuspersonal. Det är inte i Budapest eller Warszawa som var femte niondeklassare lever under hedersförtryck – det är i Malmö (Svt nyheter 19 nov 2018). Men ändå har Du mage att peka finger på Ungern med den där dumdryga, självgoda sosse-svenska von-oben besserwisser-bror duktig-attityden. Hur vore det om ni socialdemokrater sopade rent framför egen dörr istället?

Den 15 februari twittrade Katalin Novák sitt svar till Dig: ”We respect the decisions of the Swedish government and expect this respect vice-versa. For us, it’s crucial that those young Hungarian families who want to have children meet as less obstacle as possible. I also reject such a tone from a government member”. Hon har helt rätt. Det är osmakligt och ovärdigt av en regeringsminister att ”brunsmeta” en annan EU-medlemsstats regering som Du har gjort. Det förringar de verkliga offren för 30-talets antidemokratiska politik och det skapar missämja mellan europeiska brödrafolk. Om Du har någon som helst anständighet och skam i kroppen så erkänner Du att din tweet från den 12 februari var ett illa genomträngt tilltag, skrivet i affekt, och ber om ursäkt för ditt oacceptabla förtal av Ungern. Eller så väljer Du att vara en småsint sosse med prestigeångest som hävdar att ”en socialdemokrat gör aldrig fel”. Valet är helt och hållet ditt. Liksom det helt och hållet är både Sveriges och Ungerns eget val att utforma sin familjepolitik.

Hittills har du valt att fortsätta farsen. Efter att ha anklagat Ungern för att föra 30-talspolitik, tar du den 19 februari på dig offerkoftan och twittrar att du vill föra en politisk diskussion utan personangrepp. Skämtar du? Har du ingen självinsikt? Var det inte Du som nazistämplade ett helt land?

Jag kan avslutningsvis bara gratulera ungrarna till att de uppenbarligen styrs av mer sunt tänkande och verklighetsförankrade politiker än vad svenskarna gör. Under sina åtta år vid makten har Viktor Orbán uträttat storverk för Ungen. BNP/cap har ökat med 36 procent, medellönen med 75 procent, minimilönen med 103 procent, hushållens skuldsättningsgrad har minskat med 47 procent, statsskulden (som andel av BNP) med 12 procent och andel arbetslösa med 65 procent. Orbáns regering åtnjuter ett folkligt stöd som västerländska politiker, inte minst svenska socialdemokrater, bara kan drömma om. Jag avslutar detta brev med de inledande orden i den ungerska grundlagen: Isten áldd meg a magyart! – Gud välsigne ungrarna!”

Med vänlig hälsing

MARCUS URBANSKI

Marcus Urbanski är debattör och bor i Staffanstorp

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och släpps 12 mars 2019. Du kan bevaka den här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405118/bilden-av-verkligheten/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-verkligheten-9789198405118

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer