Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Om svenskheten inte finns – vad är vi då?”

av | 1 jun, 2018 | Uncategorized, Debatt

Lästid: 4 minuter

Varför hävdas den muslimska fastemånaden Ramadan plötsligt vara en svensk tradition, när vi vet att den inte är det? Ramadan är inte direkt det första man tänker på när man pratar om svenska traditioner. Ändå vill nu många bestämt hävda detta utländska religiösa påbud som just en svensk tradition. Samtidigt har ofta samma personer invändningar mot till exempel svenska flaggor och vårt kommande nationaldagsfirande 6:e juni. Det är bra märkligt, skriver idag Madeleine Lilja Rönnqvist.

Visst ska traditioner utvecklas, till och med kunna ifrågasättas och bytas ut, men det ska inte göras av rent politiska skäl, och i ett sekulärt samhälle absolut inte blandas samman med religiösa plikter. Och om traditionerna nu ska ifrågasättas eller utvecklas borde de väl åtminstone vara inkluderande. Hur många svenskar har exempelvis konverterat till islam?

Varje gång sådant sker ifrågasätts svenskheten, läs traditioner/värderingar. Svenskheten är i allra högsta grad levande, den bor i så många av oss. Du kan vara muslim och dela vår svenskhet och våra svenska traditioner med oss, men kan vi göra detsamma med exempelvis Ramadan? Nej, för Ramadan är en islamsk handling, och eftersom den är det, borde den inte ens omnämnas som en tradition i vårt land.

För mig är det här väldigt provocerande. Det är det också för många vanliga svenskar som kanske vanligtvis inte funderar över sådant här. De börjar bli allt mer ilskna när de inser att vi påtvingas ”traditioner” som i grunden förändrar vårt sätt att leva, och att det sker på majoritetens bekostnad. Och vari ligger det svenska i att låta barn svälta och plågas? Hur kan sådan barnmisshandel sanktioneras av politiker? För mig är det obegripligt. Än mer obegripligt blir det i förhållande till barns rättigheter. Sverige påstås ju vara ett land som kommit långt i att värna barns rättigheter och att vi alltid sätter barnens bästa i första hand när man fattar beslut som berör barn. I ett normalt fungerande samhälle hade Ramadan ifrågasatts. Men så är ju inte Sverige längre ett normalt fungerande land.

Snart är det dags att fira Sveriges nationaldag. Då brukar debatten gå varm kring svenska värderingar och traditioner. För många är debatten en möjlighet att ifrågasätta dessa, medan vi som förespråkar att bevara och värna de verkligt svenska traditionerna förväntas motivera vår sak. Varför måste vi det?

Är det verkligen fel att fira vår nationaldag som så många hävdar? Ibland anförs viftandet med svenska flaggor och sjungandet av den svenska nationalsången till och med som något rasistiskt. Härom året ville man till och med byta ut ordet ”Norden” mot ”jorden”. Frågar du en antirasist så kan du vara säker på att denne svarar dig att allt detta är exkluderande och rasistisk därför att den firar svenskhet, något nationellt. En antirasist vill ju gärna få folk att tro att det inte finns något som heter svenskt, och om det mot förmodan skulle finnas en svenskhet är den i alla fall exkluderande. Därför blir alla som väljer att bosätta sig i Sverige omedelbart  ”svenskar” – vare sig de själva vill kalla sig så eller inte…

Man kan tycka att det är en struntsak att vår nationaldag inom några dagar ska genomgå den sedvanliga smutskastningen och ifrågasättandet och de av oss som vill fira misstänkliggörs, men i ett större perspektiv är det tragiskt. Se bara på Norge, hur stolt de firar syttonde mai! Är norrmän tokiga rasister? Absolut inte! De är ett folk som älskar sitt land. Precis som de flesta andra folk jorden över.

Den svenska kulturen, våra värderingar och traditioner, till och med att hoppa som grodor runt en midsommarstång, är lika mycket värda som vilken annan tradition. Vi kan faktiskt gå så långt som att säga att just i Sverige, där svenskar i generationer levat, byggt och kämpat för just vårt land, är våra traditioner och värderingar ytterst betydelsefulla.

Faktum är att traditioner är viktiga för den svenska gemenskapen. Ramadan är ingen svensk tradition – men vår nationaldag är det, i allra högsta grad. Det är en del av det kitt som håller ihop samhället och samhällets medborgare. Och om svenskheten inte finns, vad rediceras vi till då – en samling skattebetalande försörjare av andra kulturers rätt att existera i Sverige?

MADELEINE LILJA RÖNNQVIST

Madeleine Lilja Rönnqvist är skribent och intivitivttagare till ProjektSanning

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer