Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Om man tror på allas lika värde – hur kan man då ta avstånd från folk på grund av deras politiska åsikter?”

av | 20 okt, 2018 | Debatt

Lästid: 4 minuter

Åsiktsfientlighet kommer det aldrig något gott ur. Det enda som händer är att samhället slits isär och grupper ställs mot varandra. Om man tror på alla människors lika värde, hur kan man då utesluta vissa ur sin bekantskapskrets eller sin familj, bara för att de är av en annan åsikt? Föreställ er att det handlat om alla som röstat på Vänsterpartiet istället, eller något av de andra riksdagspartierna. Det skulle aldrig hända och det beror bara på att etablissemanget har ”godkänt” dessa partier. Svenskar har väldigt svårt att tänka kritiskt. Varför tänka själv, när man har en hel journalistkår som kan berätta för en hur man ska tänka för att vara en värdegrundsgod människa? Eva-Lisa Dezmins lördagskrönika handlar om värdegrunden vars grepp om folket tycks ha hårdnat.

Efter valet har jag sett en rejäl uppgång bland FB-vänner, men även i min egen bekantskapskrets, där avståndstagandet från andra ökat enbart p g a politiska åsikter. Det gäller då uteslutande sådana som har ”fel” åsikter och som röstat på SD. Det här handlar inte bara om avståndstaganden från andra på arbetsplatser eller i det sociala nätverket, det är även ganska utbrett inom familjer. Folk skriver att familjen har tagit avstånd från dem eftersom de öppet erkänt att de röstat på SD, eller att man pratat om det på jobbet där kollegor fryst ut dem.

Den här sortens åsiktsfientlighet kommer det aldrig något gott ur. Det enda som händer är att samhället slits isär och grupper ställs mot varandra. Föreställ er att det handlat om alla som röstat på Vänsterpartiet istället, eller något av de andra riksdagspartierna. Det skulle aldrig hända och det beror bara på att etablissemanget har ”godkänt” dessa partier. Svenskar har väldigt svårt att tänka kritiskt. De följer maniskt med i fårskocken, för så har de ju alltid gjort. Varför tänka själv, när man har en hel journalistkår som kan berätta för en hur man ska tänka för att vara en värdegrundsgod människa?

Men om man tror på alla människors lika värde, hur kan man då utesluta vissa ur sin bekantskapskrets eller sin familj, bara för att de är av en annan åsikt? När jag frågar folk som tagit avstånd från andra om detta, får jag alltid svaret att de inte kan umgås med sådana som har en dålig människosyn. Frågar jag sedan hur de definierar ”människosyn”, får jag till svar att de inte delar deras värdegrund. Men om värdegrunden innebär att man tror på alla människors lika värde, är det ju dem man utesluter som har rätt värdegrund och inte de som utesluter dem, eller hur? Märker ni hur snurrigt det blir. Vem är egentligen ond och vem är god?

Jag dömer aldrig människor utifrån deras etnicitet, hudfärg, religion eller sexuella läggning. Inte heller utifrån deras politiska åsikter. Däremot anser jag att inget av detta ska tvinga människor i samhället att anpassa sig till en speciell övertygelse eller ideologi. Samhället ska vara öppet, men det innebär inte att folk ska behöva tolerera vad som helst. Kommer man till ett land (som flykting eller invandrare) anpassar man sig till det landet och det är inget konstigt med det. För du går inte över till grannen och kräver att han eller hon ska sköta sitt hem som du gör. Grannen kanske inte delar alla dina betraktelsesätt heller, men det kan ju vara en trevlig person ändå och man behöver inte prata politik. Det finns andra ämnen med gemensamma faktorer som kan utgöra ett trevligt umgänge
Jag förstår därför inte hur så många kan använda just den anledningen till att säga upp bekantskaper eller familjeband. När de här personerna dessutom inte kan definiera på ett begripligt sätt varför de säger upp vänskapen, blir det hela bisarrt. Man fryser ut människor som man tidigare gillat och man gör det i värdegrundens namn, trots att ingen vet vad värdegrunden betyder. Man tror på alla människors lika värde, men inte sådana som råkar ha andra åsikter än de man själv har. Det bästa kanske hade varit att rätt och slätt kalla det för åsiktsrasism. För om man eliminerar någon endast för att denne inte delar samma uppfattningar som man själv har, ägnar man sig ju åt en form av djupt rotade fördomar. Blir man en bättre människa av det? Eller blir man en trångsynt och bitter individ med stängda sinnen?

Ingen byter åsikt för att de tystas. Vill man att någon ska byta uppfattning, måste man övertyga den personen med hållbara argument. Det räcker inte att dra värdegrundskortet när någon ställer frågor, man måste ha ett svar på själva frågan och känsloargument kan aldrig någonsin vinna över fakta. För om de kan det, behöver vi inte längre ha några rättegångar heller. Det räcker med att den åtalade får beskriva sin ånger och be om ursäkt, så kan vi sedan släppa allt och gå vidare. Vem bryr sig om bevis och vittnen, när den tilltalade hävdar att beskyllningarna är överdrivna och det är vittnena som är fientligt inställda?

Om det ska anses ”nobelt” att utesluta och frysa ut andra för att de har ”fel” värdegrund, måste begreppet definieras om.
Då kan det inte längre heta ”alla människors lika värde”, utan ”alla värdegrundsdyrkares lika värde”. Vilket i så fall bara innebär att det är en ny typ av ”religion”, som man måste svära sig till för att inte råka illa ut. Visst har vi väl kommit längre än så?

EVA-LISA DEZMIN

Eva-Lisa Dezmin, 47, är författare och bor med sin man och två hundar i Lycksele. Hon är även delägare i det nystartade förlaget DareMe Publishing. Hennes nya bok Guessing game köper du här. 

********

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer